Afbraaktijden afval

Deze is gratis aan te vragen, lees verder in dit bericht hoe je dat kan doen.
Deze is gratis aan te vragen, lees verder in dit bericht hoe je dat kan doen.

Wist je dat een klokhuis van een appel er 14 dagen over doet om afgebroken te worden? Dat een bananenschil er een jaar over doet en plastic zich oneindig lang houdt? Zelf dacht ik dat een bananenschil er minder lang over zou doen. Deze getallen vind ik bovendien ook schrikbarend.

Als iedereen per week een paar dingen de straat op werpt dan kan iedereen zich wel indenken dat het er na een week al vies uitziet en behoorlijk stinkt. Wat als we dat een maand lang doen en niks opruimen, of zelfs een jaar lang? Ik geloof niet dat ik dan nog het huis uit wil om door alle troep heen te moeten lopen. Het ziet er niet alleen ontzettend vies uit maar ik kan me ook niet indenken dat het gezond is. Toch maken we er ons allemaal wel eens schuldig aan. Nu wil ik uiteraard niemand met een vinger aanraken, maar het afval wat ik vanuit mijn woning kan zien is absoluut niet door ons gemaakt. Hondendrollen, een leeg blikje, plastic en uitgespuugd snoepje (door mijn eigen kind). Dat laatste wordt overigens zometeen als ze uit school komt opgeraapt en in de container gestopt. Maar voor de andere dingen vrees ik dat het blijft liggen…

Troep van een ander opruimen?
Uiteraard kan ik nu mijn best gaan doen om al die hondendrollen op te rapen, of om het blikje op te ruimen maar waarom zou ik het moeten doen? Uiteindelijk wennen mensen daar aan en wordt het van kwaad tot erger. Het is best bizar dat een deel van de mensen het nog te veel werk vinden om de hondendrol (die ook nog eens giftig is) van hun hond op te ruimen. Maar wist u ook dat als er eenmaal ergens iets ligt de drempel lager is om er nog wat bij te gooien? En als er een plek is waar veel ligt het intussen een soort van prullenbak is geworden waar mensen bijna automatisch hun afval dumpen.

Vangnet / toegestane dumpplek
Nu ben ik erg blij met de ontwikkeling van een vangnet. Zo is er een plek gecreëerd waar het toegestaan is om het afval te dumpen. Mensen moeten het schijnbaar toch kwijt. Klagen doen we allemaal, zeker als we net in een drol hebben gestaan of als er iets ligt waar we van de natuur willen genieten, maar er actief aan werken is schijnbaar een stuk lastiger voor de individu. Het voordeel van een “dumpplek” is dat het afval zich verzameld op een toegestane en toegankelijke plek. Meestal zie je ze langs wegen (waar veel jeugd fietst). Op deze plekken kunnen gemeentewerkers makkelijker hun werk doen om zo het afval bij elkaar te rapen en alsnog weg te gooien daar waar het hoort. Ofschoon dit al een gedeelte helpt om het milieu schoner te houden moet er meer gedaan worden.

Kinderen mogen zich bewust zijn van de feiten over het afbraakproces (hoe lang blijft een klokhuis in het milieu liggen, hoe lang doet een flesje plastic erover om afgebroken te worden). Met deze gratis aan te vragen afbraaktijden kaart kun u o.a. de school voorzien van een stukje schone toekomst. Op de website staan ook meerdere producten die gratis aan te vragen zijn en producten die u kunt kopen.

Nog meer afbraaktijden weetjes:

 • appelklokhuis – ongeveer 14 dagen
 • bananen- of sinaasappelschil – 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer
 • blikjes van frisdrank – het deksel (aluminium) vergaat nooit, de rest van het blikje (staal) 50 jaar!
 • kauwgom – 20 tot 25 jaar
 • kranten – van een paar dagen tot een half jaar
 • petfles van ployester, zoals frisdrankflesjes – in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar
 • sigarettenpeuken – ongeveer 2 tot 12 jaar
 • kartonnen drankbeker – minstens een half jaar
 • polystyreen zoals koffiebeker, patatbakje, piepschuim – enkele tot tientallen jaren
 • papier en karton – half jaar
 • plastic zak – 10 tot 20 jaar
 • glazen fles – 1 miljoen jaar

 

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s