Kinderboeken op het beeldscherm

Terwijl wij deze zondagochtend Mees Kees op televisie kijken bedenk ik mijzelf als kinderboeken recensent: daar is toch ook een boek van? Meer en meer film- en televisiemakers lijken inspiratie te halen uit jeugdboeken. Het voorwerk is verricht, de strepen zijn verdiend, de doelgroep afgebakend en het succes lijkt verzekerd. Ter voorbereiding van een boekverslag volstaat het kijken van een film.

mees kees

Toch is het niet alleen van deze tijd. De filmmakers van Walt Disney hadden vast een abonnement op de bibliotheek. De series van Astrid Lindgren, als Pippi Langkous en Lotta uit de kabaalstraat sieren al geruime tijd het beeldscherm. Het oog wil ook wat bij veel van de verhalen van Annie M.G. Schmidt met Otje, Ibeltje, Abeltje en Wiplala. En Paul van Loon doet er met Dolfje Weerwolfje, de Griezelbus en Foeksia de Miniheks nauwelijks meer voor onder.

Wat de kleine kijkertjes betreft lijken de boekenkast en de dvd collectie wel elkanders spiegelbeeld met Nijntje, Woezel & Pip, de kleine IJsbeer, Pinkeltje, de kleine Ezel, de kleine Princes, Dribbel, Rupsje Nooitgenoeg, beertje Paddington, Pim & Pom, Kikker en Muis.

Menige regenachtige zondagmiddag is opgeleukt met het Zakmes, Babe, Mees Kees, De Lorax, Heksje Lilly, de Kameleon, Shrek, Knofje, Sproet en Iep ter vermaak van het hele gezin op een scherm of op papier stiekem onder je dekentje met een zaklamp.

Ook het Young Adult genre wordt verfilmd, denk hierbij aan de verfilming van Black + Back van de Vlaamse jeugdauteur Dirk Bracke. Paper Towns, De spotgaai, de Labyrint renner en diverse boeken van Carry Slee.

20151123_212732

Deze film is gebaseerd op de bestseller Le petit prince van Antoine de Saint-Exupéry. Bij Code M. en bij Spangaz werd dit proces juist omgedraaid en zijn de boeken van Ineke Mahieu en Hetty Kleinloog gebaseerd op het bijbehorende script. En op dit moment wordt Nederlands eerste Piratenfilm: de verfilming van ‘de Piraten van Hiernaast’ van Reggie Naus, in gang gezet.

Voor volwassenen is de keuze misschien helder. Ik-lees-eerst-het-boek kamp versus liever de film eerst. Als je kind een televisieserie leuk vindt, ben je dan eerder geneigd ook boekjes van deze televisieheld te kopen?

Welk boek zou je graag verfilmd zien?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s