Tools voor een evenwichtige voeding: De groente- en fruitkalender van Milieu Centraal

Tijdens het schrijven over de nieuwe Schijf van Vijf word ik door het Voedingscentrum verwezen naar deze handige Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal. Groente en fruit met het seizoen meeëten is niet alleen beter voor de beurs. In mijn jeugd aten we bij vlagen zeker tweemaal per week sperziebonen of sla, omdat ze NU eenmaal geoogst konden worden uit onze moestuin. In de huidige consumptiemaatschappij willen we het liefst het hele jaar door aardbeien eten en worden deze gewoon ingevlogen. Milieu Centraal probeert met deze kalender inzichtelijk te maken wat de belasting per groente- of fruitklasse is voor het milieu.

Deze milieubelasting wordt van diverse kanten bekeken. In sommige groente- en fruitsoorten wordt veel energie gestoken om ze in het schap te krijgen. Denk hierbij aan transportkosten, de verpakking, de koeling, het verwarmen van een kas en de brandstof die nodig is voor het telen van de groente of fruit. Er is per soort ook een belasting voor de landbouwgrond omdat bijvoorbeeld de opbrengst laag is per vierkante meter, het landgebruik. 40823324-Rainbow-heart-of-fruits-and-vegetables-on-white-background-Fresh--Stock-Photo.jpg

Milieu Centraal heeft een splitsing gemaakt van groenten en fruit die het hele jaar een goede keuze zijn en ze ook nog eens per maand in land van herkomst opgesplitst. Het land van herkomst moet in de (groente)winkel zichtbaar zijn en zo is te herleiden in welke milieu-klasse ( A t/m E) het produkt valt. Het gebruik van de applicatie maakt deze kalender erg gebruiksvriendelijk. Het kan geen kwaad om eens op een rijtje te zetten welke groente- en fruitsoorten nu eigenlijk het hele jaar goed scoren in het overzicht. Hoofdregel blijft wel dat je groenten en fruit blijft variëren.
Groente: aardappelen, bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruiten, tomaat, ui, wortelen, witlof, witte kool.

Fruit: ananas, appel, banaan, druif, granaatappel, grapefruit,  mandarijn, meloen, nectarine, peer, pruim, sinaasappel.

Download gratis de Groente- en fruitkalender applicatie voor iPhone en Android

Zou je deze tool gebruiken?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s