Slowcooker recept: Spaanse Maaltijdsoep

Een aantal van onze lezers zal vast de term slowcooken wel kennen. Slowcooken is makkelijk gezegd langzaam koken en het tegenovergestelde van onze snelkookpan.

Zelf ben ik ermee in aanmerking gekomen door vrienden en familie. In het begin nogal afwachtend. Maar na zeer enthousiaste verhalen en lekkere recepten die ik mocht proeven toch overstag en zelf ook een Slowcooker aangeschaft. Gelijk eentje van 6,5 liter want met een gezin is het soms maar wat makkelijk om voor twee dagen te koken. Zeker in deze tijd met alle late diensten, sportclubjes, afspraken en wat al niet meer. En in een grote pan kun je tenslotte wel een keertje minder koken maar in een kleine pan niet meer. Vol is vol.

De keuze is best groot in slowcookers: verschillende merken, maten, enkele of dubbele pan. Zelfs een multicooker waar nog meer mee kan.

Wat is een slowcooker en wat kun je ermee? Een slowcooker is een pan waarin je alle ingrediënten bij elkaar doet in de pan en deze al bijv s’morgens voor je naar je werk gaat aanzet. Als je s’avonds thuiskomt is het eten klaar. Hoelang het recept erin moet is natuurlijk afhankelijk van de ingrediënten en of je hem op de lage (ong. 80 graden) of op de hoge stand (ong. 90 graden) zet. Qua stroomverbruik verbruikt de pan in 8 á 10 uur ongeveer hetzelfde als één uur de normale oven. De smaken zijn vaak veel intenser doordat kruiden er rustig in kunnen trekken en er veel minder vocht wordt toegevoegd zodat de sappen uit groenten, vlees etc. in de pan blijven. Op Facebook zijn leuke groepen te vinden waar je terecht kunt met vragen of natuurlijk voor lekkere recepten.

Vandaag staat hier de Spaanse Maaltijdsoep op het menu en gisteren zijn alle boodschappen gedaan en ik heb de slowcooker vanmiddag aangezet. Nu op stand hoog omdat ik wat laat ben met aanzetten. Het ruikt hier inmiddels al heerlijk in huis en ik kan niet wachten tot we aan tafel gaan!

Recept voor in de grote pan

1 chorizo worst
Grote zak met soepgroente
1 kippenbouilllonblokje
2 á la minute varkens filetlapjes
100 gr spekblokjes
pakje gezeefde tomaten
2 grote blikken witte bonen in tomatensaus
water, om aan te lengen (ong. 1,5 blik water)
2 aardappelen in blokjes (om te binden)

Bereiding:
Doe de witte bonen, gezeefde tomaten, soepgroente, water en bouillonblokje samen in de slowcooker . Snij de Chorizo in de lengte door en snij deze helften ook nog eens door. Daarna blokjes snijden. Zo krijg je dobbelsteentjes. Dit toevoegen. Vervolgens de varkensfiletlapjes in blokjes snijden en dit samen met de spekblokjes toevoegen. De aardappel in blokjes snijden en ook toevoegen.

Tip: Houd je niet zo van grove soep, zoals ik zelf, dan kun je er aan het einde van de kooktijd even met de staafmixer doorheen om hem wat minder grof te maken.

Voor de mensen die deze Spaanse maaltijdsoep willen bereiden in de slowcooker heb ik het 4 uur op high gedaan, heb je meer tijd dan kun je hem ook wat langer op low aanzetten. Heb je geen slowcooker ook niet getreurd. Je kunt deze soep ook in een pan op het fornuis maken.


Smakelijk eten
.
En laat even weten of hij lekker was.

Advertenties

3 comments

  1. Het ziet er lekker uit! Ik zie die pannen heel veel op rommelmarkten vaak bijna nog nieuw maar ik laat ze altijd staan omdat ik inderdaad dacht dat het stroomvreters zijn maar nu begin ik te twijfelen. Neemt hij minder stroom al hij op zacht staat of juist evenveel?

    Liked by 2 people

    • Hoi hoi hij gebruikt in verhouding ong evenveel want als je m op hoog zet hoeft hij wat minder lang aan. Ik heb die van mij al dik twee jaar en nog geen minuut spijt van gehad. Soms gebruik ik m wat meer en andere keren minder en ik moest wel ff en nog steeds uitproberen met het gebruik van kruiden . Das zo persoonsgebonden. Mocht t tot aanschaf komen op fb zijn veel groepen met lekkere recepten te vinden

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s