Hoeve Ravenstein- in de luwte van Kasteel Groeneveld

We hebben niet veel mazzel met het weer tijdens onze staycation. Na een regenachtige ochtend gaan we op zoek naar een uitje op fietsafstand. In de luwte van Kasteel Groeneveld in Baarn ligt Hoeve Ravenstein. Zo fietsen wij met drie prinsesjes over het prachtige landgoed (met groot parkeerterrein) de paden op en lanen in, langs het kasteel richting de Hoeve. Waar zoals het welkomstbord vermeld in vroegere tijden ‘Pipo de Clown’ is opgenomen. Dat is gelijk een leuke binnenkomer, want de kleuter zingt al tijden “Pipo de Clown en Malle Lou” ondanks onze verbeterpogingen.

We stallen onze fietsen, auto’s rijden af en aan valt direct op. Ook wandelen er veel mensen, met of zonder hond, over de landerijen. Hoeve Ravenstein staat bekend om zijn natuurvlees, dat verkrijgbaar is in de Boerderij winkel net als glutenvrije en meer streekgebonden produkten. Vorige maand deelde ik al een recept met de verse bos snijbiet en de Hollandse biefstuk. Op het wegwijzerbord lezen we wat er allemaal te zien is en we lopen naar de potstal. Daar staan buiten twee paardjes en binnen een paar aaibare kalveren. Ze staan gescheiden van de moederkoe en het waarom wordt verklaard op een formulier. We lopen richting de grote moestuin, daar worden alle groenten en kruiden geoogst voor de Boerderij winkel. Zelf mogen we niet oogsten, je mag er wel bloemen plukken en vervolgens in de winkel afrekenen. Bij de groenten staan bordjes en de meisjes herkennen er al een groot aantal. Teruggelopen langs de ganzen, geiten, kippen en ezel wordt er wat gras voor ze geplukt.

We zijn wel toe aan een versnapering en dat schikt want onder de hooiberg zijn biologische sappen, koffie en thee verkrijgbaar en wat een geluk ook ambachtelijk bereid ijs! De hooiberg is opgeleukt met snuisterijen. Het ziet er net als de rest van de gebouwen en het erf goed verzorgd en onderhouden uit. De meisjes scheuren wat heen en weer op speelgoedtrekkers over het erf en wij zitten in alle rust aan een tafeltje in het zonnetje op het Boerderijterras. Eindelijk een vakantiegevoel…

De menukaart is zeer uitgebreid, voor koffie/ thee en lunch. In de winter is het behaaglijke Boerderijlokaal geopend. De Hoeve vervult een regionale functie, we zien er mensen die boodschappen komen doen. Op Hoeve Ravenstein worden educatieve rondleidingen, excursies en schoolreisjes georganiseerd. Het is er dynamisch, één en al bedrijvigheid en wanneer ik op de agenda kijk zie ik dat het Oogstfeest
voor de deur staan. Op 10 & 11 september 2016 viert Hoeve Ravenstein het Oogstfeest. Met zo’n dertig kramen Pure markt waar van alles te proeven en bevragen is. En kookdemonstraties van de winnares van Masterchef Holland 2016, Hilde van Maanen en Chef kok Marcel Rijsman op de Big Green Egg. En er wordt volop geoogst en geplukt natuurlijk. Het zit er dik in dat we langskomen, want ons boodschappenlijstje ligt al weer klaar!

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s