De Nationale Voorleesdagen 2017

Van 25 januari t/m 4 februari zijn er weer de Nationale Voorleesdagen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het voorlezen centraal bij peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, scholen en bibliotheken. Elk jaar is er een prentenboek van het jaar met daarbij 9 andere aanraders om te lezen . Bij de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en op scholen is het Nationale Voorleesontbijt en staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Ook doen bibliotheken leuke dingen rond het boek. Als je kijkt op nationalevoorleesdagen.nl vind je de informatie over de activiteiten die worden georganiseerd!

Prentenboek van het Jaar 2017 is:

De kleine walvis

cover-walvis

Boy woont met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap…

Benji Davies is een Britse kinderboekenauteur en illustrator. In 2014 won hij met The Storm Whale de Oscar’s First Book Prize. Het boek werd in 2015 in het Nederlands vertaald als De kleine walvis door Edward van de Vendel.

Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen 2017 komt De kleine walvis uit in een mini-editie met gratis app voor € 4,95.

Tekst en illustraties: Benji Davies
Vertaling: Edward van de Vendel

Prijs: € 15,99 met vingerpoppetje!
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024569489

De kinderboeken top tien bestaat uit:

Deze top tien is gekozen door een jury van jeugdbibliothecarissen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

Er staan hele leuke boeken tussen die je echt een keer met de kinderen moet lezen. je kan de boeken kopen maar je kan ook naar de bibliotheek gaan. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van de bibliotheek. Vaak is er ook nog een actie als je je kind als nieuw lid aanmeld in de week van de Nationale Voorleesdagen dat je dan een kleine attentie krijgt.

Voorlezen is zo belangrijk voor jonge kinderen! Daarnaast is het ook gewoon leuk, gezellig, leerzaam enzovoorts. Lees daarom lekker een boek voor aan je kind, zomaar op de dag of voor het naar bed gaan. Op de website van de Nationale Voorleesdagen staan  tips, ik zal ze hieronder opsommen:

Een boek kiezen

In de boekwinkel en bibliotheek is zoveel keuze aan boeken dat het soms niet meevalt een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van uw kind. Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er in het gezin een baby op komst, wordt uw kind zindelijk of leert het zelfstandig naar de wc te gaan.

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen
Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. U hebt misschien zelf al lang genoeg van het boek, maar u weet dat herhaling erbij hoort. Lees prentenboeken juist een aantal keer voor om er zoveel mogelijk uit te halen. Hetzelfde boek een paar keer voorlezen hoeft echt niet saai te zijn als u elke keer een ander onderwerp verzint om het na het voorlezen over te hebben: het thema, de personages of hebben de kinderen zelf wel eens zoiets meegemaakt?

Voorleesrituelen
Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen: zo doen wij dat altijd! Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op storingen. Voorleestijd is de tijd waarin u samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen.

Voorlezen met stemmetjes
In prentenboeken staan vaak veel korte spreekteksten. Het is helemaal niet nodig om u extra in te spannen om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Bij peuters is dat nog niet zo aan de orde. Als u langzaam voorleest, goed articuleert en uw kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan treft u vaak veel beter de toon en zal uw kind goed begrijpen wie er in het boek iets zegt.

Te moeilijk of niet?
Het kan prettig zijn om van andere ouders of leidsters, of in de bibliotheek of boekwinkel, titels van prentenboeken te horen die geschikt zijn voor de leeftijd van uw kind. Dan nog kan het zijn dat u aarzelt of het boek niet te moeilijk of te gemakkelijk is.
Misschien helpt het om te weten dat een boek eigenlijk net een beetje te moeilijk mag zijn. Als u het meerdere keren voorleest en u praat samen over het verhaal, hebt u de meeste kans dat uw kind door een boek geboeid wordt.

Voorspel samen het verhaal
Vraag tijdens het voorlezen aan uw kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen.

Moeilijke woorden
Wanneer er moeilijke woorden in het boek staan, worden deze in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Zo niet, dan kunt u uw kind helpen om het nieuwe woord te leren door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te gebruiken. Naderhand kunt u ook het moeilijke woord er weer bijhalen. Zo onthoudt uw kind het woord beter, dit helpt bij de ontwikkeling van het taalgebruik.

Laat uw kind vertellen
Geef uw kind gelegenheid om iets te zeggen als u het verhaal voorleest. Het gaat erom dat uw kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Uw kind heeft een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kunt u dan weer op ingaan. Zo blijft uw kind betrokken bij het verhaal. Laat uw kind het verhaal ook zelf eens navertellen. Door het verhaal aan een ander te vertellen en erover na te praten, gaat uw kind het verhaal beter begrijpen.

Voorbereiding op het voorlezen
Lees de titel van het boek voor en praat met uw kind over de voorkant. Maak het nieuwsgierig naar het verhaal. Als u de kaft samen bekijkt, kunt u samen met uw kind bedenken waar het boek over zou kunnen gaan. Mijn kinderen hebAgent en Boefben natuurlijk ook hun favorieten.Uit deze top 10 is het Kom uit die kraan! die heb ik al zo vaak gelezen maar hij blijft leuk! Daarnaast heeft mijn zoon (6) als favoriet: De serie van Agent en Boef van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer

Mijn dochter (5) leest graag Boer Boris van Ted van Lieshout & Philip Boer Boris - Boer Boris gaat naar zeeHopman

Liselotje - grote Liselotje voorleesboek

 

En de jongste dochter (3) wordt graag voorgelezen uit de serie Liselotje boeken van Marianne Busser en Ron Schröder

Wat is het favoriete boek bij jullie thuis? Laat het hieronder weten en zo krijgen andere ouders weer inspiratie.

*In dit artikel is gebruik gemaakt van Affiliate linken*

Advertenties

11 comments

 1. Elin heeft diverse boeken die favoriet zijn:
  – De pannenkoekentaart
  – Bobbi
  – We hebben er een geitje bij
  – Liselotje
  – Bijbelverhaal van Jozef in de put
  Na ja, ze is gewoon dol op voorlezen.

  Liked by 2 people

 2. Ik lees voor op verzoek en ze komen regelmatig met andere boekjes aanlopen. De laatste tijd wel erg vaak over Rob, Bob en Pop de brusjes van ‘Evert-Jan, de poepvlieg met smetvrees’, hilarisch

  Like

 3. Kinderen kun je nooit te vroeg vertrouwd maken met boekjes , zowel over werkelijkheid als over fantasie .
  Lekker samen op de bank , eerst voorlezen en plaatjes kijken en ze er daarna over laten vertellen .
  Zo gezellig !

  Like

 4. Bij mijn zoontje van bijna vier zijn de boeken van boer Boris helemaal favoriet. We hebben ondertussen alle delen verzameld en elke avond kiest hij er eentje uit. Mijn dochter van vijf vindt de verhalen van Ties&Trijntje heel erg leuk.

  Like

 5. Hier lezen we heel ouderwets uit Wipneus en Pim voor. Nog steeds een groot succes.
  Dochterlief is dol op heksenverhalen: Lotje de Heks (van Lieve Baeten) en Foeksia de mini heks (Paul van Loon).

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s