100 huishoudens- 100 dagen- 100% afvalvrij nu in ruim 100 gemeenten!

Eerder deelde wij al eens een overzicht metnaamloos Afbraaktijden zwerfafval, ik moet zeggen dat in onze Gemeente erg goed opgeruimd en geveegd wordt. Of de mensen gewoon niet meer zoveel laten slingeren. Nu las ik een bericht over het aanpakken van de hoeveelheid restafval in huishoudens. Daar valt vrij eenvoudig, erg veel winst te behalen bewijst een proef.

Initiatiefnemer ROVA uit Zwolle startte dit experiment in 2015 met 19 gemeenten. In dit succesvolle project laten de inwoners zelf zien dat het mogelijk is om veel minder afval te produceren. Dit lukt door goed afval te scheiden en na te denken bij de aanschaf van allerhande producten. 100-100-100 biedt een online platform waar deelnemers wekelijks een opdracht doen die hen helpt in de uitdaging tot een afvalvrij leven. Het restafval dat zij nog overhouden vullen zij in op de afvalmeter op de website. Uit eerdere resultaten blijkt dat deelnemers van 100-100-100 ver onder het landelijke gemiddelde blijven. Soms tot bijna 90% minder kilogram restafval per persoon per jaar.

De weekopdrachten zijn hier in te zien en die geven al stof tot nadenken. Maak eens een foto van je afval na het koken van een warme maaltijd. Of weet jij een adres waar je verpakkingsvrij kunt winkelen? De constateringen, tips en foto’s worden per week verzameld en verschijnen dan in een overzichtsartikel. Zo wordt het online platform ingezet tot bewustwording en verspreiding van opgedane kennis.

Persbericht 100e deelnemende gemeente:

“Op 11 november 2016 tot 18 februari 2017 gaan zoveel mogelijk gezinnen in Hilversum 100 dagen zonder afval leven. Hilversum is hiermee de 100e gemeente die dit experiment aangaat. Het project is oorspronkelijk een idee van afvalverwerker Rova uit Zwolle. De resultaten van de actie zijn verbluffend. Nederlanders hebben gemiddeld 240 kilo restafval per persoon per jaar. Deelnemers aan de actie zakken naar 25 kilo per jaar. Dat betekent van veertig vuilniszakken naar vier.

Makkelijk

Veel deelnemers denken bij aanvang dat het moeilijk is om nagenoeg afvalvrij te leven, maar in de praktijk blijkt het vaak verrassend eenvoudig. Het goed benutten van de mogelijkheden die er zijn voor afvalscheiding en goed opletten bij wat je koopt, leidt in de meeste gevallen al tot indrukwekkende resultaten. Te vaak gebeurt het nu nog dat afval in de grijze bak terechtkomt en verbrand wordt. Daar zit vaak veel afval bij dat eigenlijk bij het pmd (plastic- en metalen verpakkingen drinkpakken), gft, glas of papier thuishoort. En dat is dus geen afval, maar grondstof voor nieuwe producten.

Gewoontegedrag

De grootste uitdaging is om ingesleten gewoontegedrag te veranderen en dat is precies waar deze actie op inzet. In Hilversum gaat ook wethouder Nicolien van Vroonhoven de uitdaging aan: “Afval is grondstof voor nieuwe producten en het is toch zonde om dat zomaar weg te gooien. Door materialen te scheiden, kunnen we de berg restafval enorm terugdringen. Natuurlijk scheidde ik al maar nu gaan we een tandje bijzetten. Dat wordt nog wel een uitdaging met vijf kleine kinderen. Maar iedereen kan het met de juiste tips en trics.” De meeste deelnemers van eerdere edities geven na afloop aan dat ze in de toekomst gewoon doorgaan met afvalvrij leven.

Als alle Nederlanders dat zo goed zouden doen als de deelnemers aan het 100-100-100 project dan zou er nog slechts één afvalverbrandingsinstallatie nodig zijn voor al het Nederlandse huishoudelijk restafval. Doordat het recyclen van afval ook flink bijdraagt aan de verminderen van de CO2 uitstoot zou dit ook een forse bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen.”

images

De deelnemers in de 100e gemeente zijn ruim over de helft, met nog krap een maand te gaan verschijnen er in de media en op het site meer en meer ervaringsverhalen en moet ik bekennen dat er resultaat geboekt wordt. Een blik op de landkaart van de deelnemende gemeenten en afvalbedrijven leert dat het hoge Noorden, Zeeland, Noord- Brabant en Noord-Limburg nog niet zo betrokken zijn. Je zou als burger je gemeente of afvalbedrijf kunnen tippen. De aanmelding voor deze proef gaat eenvoudigweg via internet, waarna een oriënterend gesprek zal volgen.

Ga jij de uitdaging aan? En tot hoeveel % denk je te komen?

100-100-100.nl is een initiatief van ROVA, VANG – Huishoudelijk Afval – Kennisplatform NVRD – Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement en Boerdam.

Advertisements

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s