De Nationale Voorleesdagen 2017 – Prentenboeken Top Tien

voorlezen2U heeft er al in de blog van Marjo over kunnen lezen: De Nationale Voorleesdagen 2017.
Uit het enorme aanbod aan prentenboeken stelt een jury van jeugdbibliothecarissen jaarlijks een top 10 samen. En daarbij kiezen ze ook een prentenboek van het jaar. Het criterium voor het kiezen van het prentenboek van het jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijk illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

Ik probeerde om alle 10 de boeken uit de prentenboek top tien bij de bibliotheek te pakken te krijgen om deze voor te lezen. Leest u mee of dat is gelukt en wat wij er van vonden?
voorlezen1Prentboek van het jaar 2017 is De Kleine Walvis van Benji Davies. Deze lag helaas niet bij de bibliotheek momenteel. Ik heb ‘m gereserveerd en hopelijk kan ik ‘m snel ophalen. Ik ben altijd heel benieuwd naar het prentenboek van het jaar. Elin kent dit boek wel van het kinderdagverblijf en zij wist mij te vertellen dat het over een jongetje gaat die een walvis had gevonden. Het wordt zijn vriendje. Het jongetje stopt de walvis in bad zodat ze samen kunnen zijn. En dat mocht niet van papa. Toen moest de walvis weer terug naar zee.

Het prentenboek Van wie is die hoed? van Joukje Akveld & Thé Tjong-Khing; ik dacht dat we deze al in huis hadden, maar nee, we hebben het tweede deeltje thuis. Het tweede deeltje heet Van wie is dat huis? van Joukje Akveld en Annemarie van Haeringen. En daar schreef ik eerder al een recensie over. Na ja, binnenkort dan maar weer naar de bibliotheek om Van wie is die hoed? te lenen.

Eén van mijn favoriete prentenboeken is Kom uit die kraan! van Tjibbe Veldkamp. Ik kende hem al, omdat ik dit prentenboek een keer als thema in de klas heb gebruikt. Voor Elin van 3 jaar is dit prentenboek nog wat moeilijk om helemaal te begrijpen wat er zich precies afspeelt, maar de kleuters die ik in groep 2 had snapten het prima en vonden dit boek zó leuk dat ik het elke keer weer moest voorlezen. Een grappig verhaal met een verrassend einde…. Of je moet tijdens het lezen de illustraties al héél goed bekijken….

Hé, wie zit er op de wc? van Harmen van Straaten vond Elin al wel heel erg leuk. Het verhaal is op rijm geschreven en ook erg aansprekend met alle dieren die in het boek voorkomen. En op bijna elke bladzijde staat een zinnetje in een groot lettertype en rood gedrukt. Dit zinnetje is elke keer bijna hetzelfde, zodat Elin die zin al heel snel elke keer zelf kan afmaken. Maar wie zit er toch op de wc?! Dat blijft spannend tot het eind …
voorlezen3
En dan Buurman Brombeer van Ciara Flood; dit gaat over een beer die erg op zichzelf is. En als hij nieuwe buren krijgt vindt hij dat niet leuk en wil absoluut niet door de nieuwe buren gestoord worden. Tot er op een dag een verrassing voor de deur staat. Dan gaat beer nadenken en komt tot de conclusie dat het ook wel heel fijn is om nieuwe buren te hebben en samen dingen te gaan doen. Een leuk verhaal en een leerzaam verhaal!

Wat Elin nu echt geen leuk boek vond is Het boek zonder tekeningen B.J. Novak. Nee, in dit dikke boek staan echt geen tekening en dat viel niet zo goed in de smaak bij Elin. En het verhaal?! Echt onwijs grappig en hilarisch! Het gaat nergens over! Als uw kinderen wat ouder zijn, en als u goed kunt voorlezen met de juiste intonatie, dan weet ik zeker dat uw kinderen onder tafel ligt van het gieren en lachen 🙂 En u zelf ook …

Klein geitje kan alles van Yvonne Jagtenberg is een boekje zeer geschikt voor jonge peutertjes. Heel herkenbaar voor de papa en mama, want het kleine geitje is zelf net een peutertje. Het is een simpel verhaaltje met korte zinnetjes. En dit boekje zou ook heel handig kunnen zijn voor de eerste stapjes naar het potje of de wc. Want weet je wat klein geitje ook al kan? Ja, u raadt het al …

Lente, zomer, herfst, winter van Britta Treckentrup is een erg origineel prentenboek. Alle seizoenen worden langsgegaan en elke keer komen er weer meer dieren bij. Die kun je door de gaatjes zien. Je kunt de dieren ook tellen. Het verhaal vertelt wat er elk seizoen in de natuur gebeurd. De plaatjes zijn nagenoeg steeds hetzelfde, alleen verandert het met het seizoen mee. Op elke bladzijde staat 2 zinnen wat op rijm is geschreven.

Berre is bijna Jarig van Annemie Berebouckx en Kleine blauwe truck van Alice Schertle heb ik gereserveerd bij de bibliotheek, maar nog niet ontvangen. Ik ben benieuwd naar deze twee prentenboeken.

Heeft u al prentenboeken uit de Prentenboeken Top Tien gelezen? En wat vindt u ervan?

Kijk op de website voor meer informatie over De Nationale Voorleesdagen 2017

*In dit artikel is gebruik gemaakt van Affiliatelinken*

 

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s