Wasbaarluiertje

Iedereen heeft de verhalen over het veranderende klimaat wel mee gekregen en vingertjes die dan makkelijk gedaan. Toch ben ik van mening dat iedereen daar invloed op heeft. Zo kun je de temperatuur een standje omlaag zetten, een dikkere trui aan doen, de wc rol indrukken zodat er niet gelijk een hele hoop papier af komt en kun je ook eens kijken naar de hoeveelheid afval die binnen een gezin geproduceerd wordt.

Afval verminderen
Toch kun je afval goed verminderen. Zo kun je ervoor kiezen om producten te kopen bij de lokale slager, bakker en/of groenteboer en je eigen bakjes mee te nemen zodat er geen plastic aan te pas komt. Ook kun je drinkpakjes vervangen voor drinkflesjes, meer water drinken en zo minder pakken/flessen drinken in huis halen en achterkant van oud-papier/enveloppen gebruiken als kladblaadje i.p.v. een nieuw kladblok aan te schaffen. Het zijn allemaal kleine dingen en het is verstandig om steeds één ding aan te pakken en daar ook echt voor te gaan zodat het een vast ritueel wordt, zodra dit een vaste routine is geworden kun je overstappen naar de volgende stap. Zo zul je de beste resultaat behalen over een langere periode.

Luiers en het milieu
Een kind draagt gemiddeld zo’n 5 luiers per dag, met een simpele rekensom kom je dan al uit op zo’n 150 luiers per maand die goed zijn voor zo’n 22 kilo!!! Ik denk niet dat ik uit hoef te leggen dat dit absoluut niet bijdraagt aan een beter milieu. Zelfs de meest positieve instelling om de kinderen zo snel mogelijk zindelijk krijgen is helaas nog niet genoeg. Ook het minderen van luiers is niet altijd wenselijk, immers bij een poepluier zal deze toch echt verschoond moeten worden…

wasbaarluiertje-nl-collage-2017-01-30

Oplossing
Als we dan gaan kijken naar het milieu en het feit dat een baby een luier nodig heeft is er eigenlijk maar een een oplossing te bedenken en dat zijn wasbare luiertjes. Mocht u daar nog niet eerder over gehoor hebben schrik niet! De uitwasbare luiers van tegenwoordig zijn namelijk niet meer te vergelijken met de hydrofiele ondingen van vroeger. Tegenwoordig zijn uitwasbare luiers er in meerdere maten, kleuren en zelfs vormen. Hierdoor is er eigenlijk altijd wel iets te vinden wat goed bij je past en het mooie is je kunt ze gewoon online bestellen! Op Wasbaarluiertje.nl zijn meerdere merken van uitwasbare luiers te verkrijgen.

Mijn mening
Nadat ik een tijdje gesnuffeld heb op de site ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het merk Apple Cheeks wel heel erg interessant vind. Dit zijn pocketluiers uit Canada en die worden daar ook voornamelijk geproduceerd. Ze zijn wel iets duurder dan de andere merken maar zoals altijd betaal je voor kwaliteit! Ze hebben een dikke zachte fleecelaag waaronder je een bamboe-inlegger kan stoppen. De inlegger kan ook gewoon in/op het pocketbroekje worden gelegd zodat je het pocketbroekje nog een keer kan gebruiken met een schone inlegger het voordeel hiervan is dat dit weer iets voordeliger is (alle beetjes helpen, toch?).unnamed
Al bij een kind kun je het milieu al helpen door over te stappen op wasbare luiers. Zeker als je de luiers daarna verkoopt of schenkt aan een goed doel zodat er meer mensen gebruik van kunnen maken, maar ook bespaar je velen euro’s! Tel je winst uit bij meerdere kinderen die je in de luiers krijgt. Tja, het wassen en verschonen blijft natuurlijk wel een dingetje MAAR ook bij wegwerpluiers is en blijft dit een dingetje! Laat dit je dus vooral niet hinderen om over te stappen naar een grote stap de goede richting in voor het milieu.

Je bent jammer genoeg te laat! Deze winactie is afgelopen

Advertenties

24 comments

 1. Wij doen graag mee voor maat 2. Ik heb al wel eens rondgekeken voor wasbare luiers … maar kan ben nog niet overtuigd. Misschien ben ik om als ik deze luier win en probeer!!

  Like

 2. Eind juni uitgerekend (eerste kind) en ik zou graag wasbare luiers willen proberen. Al doen we alleen ‘deeltijd’ mee met wasbaar en daarnaast ook wegwerp, alle klein beetjes helpen. Wel vind ik het erg moeilijk om er info over te vinden: waar te kopen, en hoe je ze uberhaupt gebruikt, wast, wat te doen met de inleggers, of andere dingen ook anders werken dan met wegwerpluiers etc. Dat schrikt een beetje af! Ik lees er graag meer over. De kleinste maat graag, maat 1 – kunnen we meteen mee aan de slag!

  Liked by 1 persoon

 3. Tegenwoordig kom hoor ik steeds meer over wasbare luiers. Ik ben er erg nieuwsgierig naar, maar moet nog wel overtuigd worden. Mooie kans om het eens uit te proberen. Maat 1.

  Liked by 1 persoon

 4. Ben me nog aan het orienteren en twijfelen of wasbare luiers wel wat voor mij is….
  Het merk apple cheek ben ik daarbij nog niet tegen gekomen
  Misschien trekt dit mij wel over de streep
  Twitter @nne5
  Insta ennad22

  Liked by 1 persoon

 5. Wat leuk alle reacties al 😊 Ik lees ook van vrouwen die ‘m als nachtluier willen gebruiken voor hun veelplassende kind. Daarvoor raad ik andere luiers aan, die zijn er zeker wel! Als je graag meer informatie wil over wasbare luiers mail me dan voor persoonlijk advies! Op de website staat ook informatie en artikelen over veelvoorkomende vragen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s