Verzameling (voedings-) tips bij een te lage bloeddruk (Hypotensie)


Terecht lees ik in de opmerkingen onder onze zout- of natriumarme recepten en tools voor een evenwichtige voeding de opmerking: “Wat nu als je een te lage bloeddruk hebt? Wij kunnen toch niet simpelweg meer zout gaan eten…” De Nierstichting reageert daaronder en raadt het gebruik van meer zout af.

Zelf ben ik bekend met een lage bloeddruk, dat is het gevolg van mijn sport-carriére. Mijn onderdruk in rust was voorheen 50, de verloskundige was er uitermate tevreden over, tot 70 aan het einde van mijn zwangerschappen. Soms heb ik nog wel eens een wegtrekker. Ik duik in de materie van Hypotensie (lage bloeddruk) maar wil tevoren wel aangeven dat het belangrijk is te weten waar je lage bloeddruk vandaan komt. Wellicht dien je, afhankelijk van de oorzaak, medicatie tot je te nemen. Al zal een arts daar niet snel toe overgaan. Een lage bloeddruk is vaak een symptoom, de gevolgen zoals duizeligheid, kortademigheid, vermoeidheid of flauwvallen kunnen zeer vervelende (sociale) gevolgen hebben, denk aan breuken en het gevoel van pijn-op-de-borst. Er zijn legio mensen die zich met een lage bloeddruk gewoon goed voelen.

66842594-handgeschreven-diagnose-hypotensie-lage-bloeddruk-in-het-uittreksel-uit-de-geschiedenis-van-de-ziek

Wanneer je bloeddruk afneemt of tijdelijk te laag is, loop je het risico dat je hoognodige zuurstof- en voedingsstoffen de uitwerking missen. Het kost je lichaam sowieso meer moeite om door de bloedbaan alle uiteinden van je lichaam te bereiken. Het risico van uitdroging ligt op de loer en dat is gelijk ook de eerste tip: Drink voldoende vocht, ook na je maaltijd en niet alleen maar water want je hebt ook mineralen en vitamines nodig. Drink ook dagelijks een glaasje versgeperste wortel- of bietensap. Er bestaat ook mineraalwater met een verhoogd zoutgehalte, dat zorgt ervoor dat je lichaam dit vocht beter vast kan houden. Beperk je totale zoutinname tot een normaal, aanvaardbaar niveau, want een hoge bloeddruk brengt meer schade dan een lage bloeddruk. Het simpelweg meer zout tot je nemen, brengt je van de regen in de drup. Het nuttigen van cafeïne, als in koffie of een energydrankje, en alcohol bieden een tijdelijke oplossing, maar verdrijven ook nadelig veel vocht. Hierdoor zou je in een neerwaartse spiraal kunnen komen, die doorbroken moet worden. Wat wel direct zoden aan de dijk zet is het stoppen met roken, want dat benadeelt de werking van je hart- en pompfunctie enorm.

Bekijk je eigen voedingspatroon eens nauwgezet, eet bijvoorbeeld meer groene groenten en ijzerhoudende producten als lever, witte bonen in tomatensaus, appelstroop en spinazie. Om het ijzer beter op te kunnen nemen is vitamine C van citrus een voorwaarde, de ijzerdeeltjes laten zich beter opnemen in de bloedbaan. Verlaag je cholesterol. En mocht je vegetarisch of veganist zijn, vul dan je tekorten wijselijk aan met vervangende producten. Vegetariërs wordt aangeraden meer zuivel tot zich te nemen. Slik een dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 en foliumzuur, zodat de opname van voedingsstoffen ten positieve gekeerd wordt. Voedingssupplementen als Pollenpreparaten en ginseng schijnen een bloeddruk verhogend effect te hebben. En eet regelmatig, dat heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Eet voldoende vezels zodat het verteren van je voedsel vertraagd wordt en niet alle aandacht en energie van je lichaam opeist. Bij het buiten sporten of bewegen, al is het maar een half uur per dag, krijg je meer zuurstof binnen en versterkt de bloeddrukopbouw. Denk aan je ademhaling bij het opstaan. Neem op tijd pauze, denk aan je ontspanning en slaap voldoende. En tracht de stress waaraan je blootgesteld wordt te verminderen. Deze adviezen zijn eigenlijk leefstijladviezen voor een ieder.

Op Oudewijsheden vind ik een schat aan tips waarmee een lage bloeddruk enigszins verholpen kan worden door het gebruik van (natuurlijke) middelen. Het drinken van kort-getrokken groene thee of juist lang-getrokken zwarte thee (Theofylline) werken bloeddruk verhogend. Net als de stof glycerine in (bij voorkeur natuurlijke) drop, maar denk wederom aan je suiker- en/of zoutinname. Rozemarijn en bonenkruid hebben een positieve werking op een verlaagde bloeddruk. (lees meer over Rozemarijn in de Keukenkruidenwijzer) Het drinken van Rozemarijnwijn (met bijbehorend recept dat je kunt vinden op Oudewijsheden) bij de dagelijkse maaltijd werkt bloeddruk verhogend. Laat wel alle andere alcoholische versnaperingen staan. Lange mensen (met een langere bloedsomloop) en oudere mensen hebben baat bij een verhoogd hoofdeinde bij het opstaan uit bed. Een wisseldouche of borstelmassage hebben een positief effect op je doorbloeding en werken ontspannend.

Klachten n.a.v. een te lage bloeddruk zijn soms op te vangen. Bij duizeligheid kan je met je benen omhoog gaan liggen of span je je buik- en beenspieren aan om het bloed langer vast te houden. Blijf niet te lang stilstaan op één plek, beweeg je voeten of kruis je benen. Nu ik erover nadenk ben ik vooral als jong volwassene tegen de vlakte gegaan bij een buiten concert, waarbij ik helemaal geen alcohol had gedronken en tijdens een drukke, staande bijeenkomst in een klein zaaltje. Vermijdt (langdurige) hitte, dan zetten je bloedvaten uit en neem je bloedvolume af. Koel dan regelmatig je polsen, benen en voeten.

Ik hoop een aardig opzetje met tips opgetekend te hebben, maar deel gerust je eigen bevindingen onder dit blog.

Bronvermelding: vele pagina’s via Google, Optimalegezondheid en Oude Wijsheden zoals vermeld.

Advertenties

4 comments

  1. Misschien een goede tip naar aanleiding van je tip “Koel dan regelmatig je polsen, benen en voeten”. Dankzij mijn MS en Addison heb ik regelmatig “brandende handen en voeten” en dat kan ik regelmatig verhelpen door speciale koelbandjes te dragen. Deze zijn oorspronkelijk bedoeld voor huisdieren maar aangezien er zo’n enorme vraag naar was inmiddels ook voor mensen, Ikzelf heb er veel baat bij, misschien anderen ook. HyperKewl Koelpolsbanden heten ze en ikzelf gebruik ze zowel voor mijn polsen als mijn enkels. Ze zijn er in verschillende maten en je hoeft ze alleen enkele minuten in het water te leggen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s