World Servants, bouwen aan verandering

Waarom een blog over World Servants? Mijn nichtje van bijna 18 jaar gaat dit jaar voor de 2de keer op werk’vakantie’mee met de world servants. Voordat ze daar mee meeging had ik er nog nooit van gehoord en ik wil mee bekendheid geven aan de organisatie.

Vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden

World Servants biedt jongeren een ervaring die niet zonder gevolgen blijft. Met onze werkvakanties willen we namelijk bereiken dat:

  • Een gemeenschap uit een ontwikkelingsland een stap verder komt. Met een concreet bouwproject zoals een school of kliniek helpen we de mensen zich verder te ontwikkelen;
  • Mensen uit Nederland enthousiast worden om te dienen, ver weg en dichtbij.

Waarom doen we dit?
World Servants gelooft dat Jezus ons heeft geleerd om te dienen. Omdat het geloof in Hem het fundament is van ons werk, willen wij zoveel mogelijk mensen laten ervaren dat iedereen kan dienen, ieder met zijn of haar eigen mogelijkheden.

Hoe doen we dit?
Jaarlijks gaan er zo’n 800 mensen uit heel Nederland met ons op een werkvakantie naar een ontwikkelingsland. Daar bouwen ze aan bijvoorbeeld een school of kliniek. Onze projecten duren twee tot drie weken. In die tijd gebeurt er veel. Aan het eind van de drie weken staat er een gebouw waar de hele gemeenschap iets aan heeft. Onze lokale partnerorganisatie helpt erbij dat er een leraar voor de klas komt en dat er lesboeken zijn of voor personeel in de door jouw gebouwde kliniek.

Maar, deelnemers aan de projecten veranderen ook zelf. De ontmoeting met de bevolking in het buitenland maakt diepe indruk. Je praat en bouwt met ze en misschien speel je ook wel een potje voetbal. Ook verblijven de groepen dichtbij de gemeenschap. Je zult leren dat je iets voor een ander kunt betekenen, ver weg én dichtbij.

Wij bereiden de projecten voor, zorgen voor goede begeleiding tijdens het project en blijven na het project nog vijf jaar bij de gemeenschap betrokken.

Projecten:

Ghana25
– Klaslokalen

Guatemala
– Klaslokalen van een middelbare school
– Klaslokalen van een middelbare school

Haïti
– Klaslokalen

Malawi
– 2 lerarenwoningen en latrines
– Lerarenwoningen en latrines
– Klaslokalen en latrines
– 2 lerarenwoningen en latrines
– Klaslokalen en een lerarenwoning

 Myanmar
– Een community centrum
– Huisvesting voor jongeren met een beperking

Nicaragua
– Klaslokalen van een naschoolse opvang
– Klaslokalen van een naschoolse opvang

Sierra Leone
– Klaslokalen

Tanzania
– De jongensvleugel van The Salvation Army School

Zambia
– Klaslokalen
– Klaslokalen
– 2 lerarenwoningen en latrines
– De uitbreiding van een kliniek
– De renovatie van een vakschool

Zimbabwe
– De renovatie van een vakschool

Meegaan:
Een World Servants-werkvakantie is een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Twee tot drie weken lang ben je onderdeel van een cultuur in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Je gaat tijdens je werkvakantie vrijwilligerswerk doen met een groep leeftijdsgenoten uit Nederland en leeft midden tussen de lokale bevolking. Samen bouw je mee aan een school, woningen of een kliniek. Op deze manier draag je bij aan de leefomstandigheden in de gemeenschap.

Naast het bouwen doe je nog veel meer: je bezoekt een familie in het dorp, speelt een potje voetbal met de plaatselijke bevolking, vertelt een Bijbelverhaal aan honderden kinderen en gaat cultuur snuiven in de omgeving.

Bij een World Servants werkvakantie komt flink wat kijken. Dit verwachten we van jou:

Deelnemersbijdrage
Voor het project betaal je een deelnemersbijdrage. Van dit geld wordt jouw volledige reis en verblijf betaald en gaat ook nog eens een deel naar het bouwproject. Door samen met vrienden, mensen uit de kerk of van je school acties te voeren, kun je de deelnemersbijdrage bij elkaar sparen.actievoeren project ontwikkelingsland

Veiligheid en je aanpassen aan een andere cultuur
Uit veiligheid en uit respect voor de andere cultuur, geldt er tijdens het project een aantal regels:

  • Zie het als een leuke uitdaging: drie weken zonder mobiele telefoon. Deze laat je namelijk thuis. Dit omdat we bij noodsituaties één communicatielijn met Nederland willen hebben. Dit is veiliger. Ook willen we graag een groepsproces stimuleren waarbij je je ervaringen met elkaar kunt delen.
  • Tijdens het project wordt er niet gerookt, geen alcohol gedronken of drugs gebruikt. In veel landen waar World Servants werkt is het not done om dat als Christen te doen. Mensen zullen dus gek opkijken als wij dat gaan doen. Dit kan tot vervelende en onveilige situaties leiden.
  • Je gaat met een groep op pad. Het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Er wordt van je verwacht dat je meedoet met alle onderdelen.
  • Verder zijn er nog een aantal veiligheidsmaatregelen die de projectleiding neemt. Zo ga je niet alleen op pad en draag je veiligheidsschoenen, handschoenen en een pet op de bouwplaats. Ook is er een aantal kledingvoorschriften welke je van je projectleiding op het voorbereidingsweekend zult horen.

Vrijwillergers en Familie/ervaring:
Mijn nichtje is vorige jaar in Haïti geweest, wat was ze trots dat ze was geweest. Maar voordat ze ging had ze al veel acties voorbereid want je moet toch wel een minimale deelnemersbijdrage van €2325 betalen, hierin zitten kosten voor vliegticket , verblijf, uitstapjes, training en voor de bouw van het project. Dit is voor jongeren toch een serieus bedrag en dit verdienen ze vaak bij elkaar door acties en sponsoring. Ze hebben ze een marathon met fietsen om het IJsselmeer gehouden, en verkoop van stroopwafels.

Toen kwam de dag dat ze ging, wat had ze er zin in samen met een vriendin met mooie doelen voor ogen, hulp bieden aan mensen die onder de zwaarste omstandigheden leven. Voor de achterblijvers wordt het dan stil, want er mag geen gebruik gemaakt worden van mobiele telefoons. Dus kon je kijken bij haar project en kwamen daar af en toe wat up dates op. Zo konden wij lezen van enorme warmte de groep waarvan er veel ziek waren, ja dan denk je wel is ze ziek gaat het goed. Na drie weken kwam ze thuis, wat een ervaringen had ze opgedaan, wat had ze veel beleefd. En wat leefde wij in weelde! Tante Marjo waarom laat u die kraam aan staan! Waar ik was probeerde de kinderen het water op te vangen wat ik uitspuugde met tandenpoetsen! er kwamen veel mooie verhalen, intense verhalen, wat had ze genoten, ze wist gelijk dit wil ik weer ondanks de gevaarlijk rit ernaar toen, met vogelspinnen op de wc.

In oktober 2016 raast er een orkaan over Haïti Precies over het deel waar mijn nichtje met de world servants heeft gewerkt aan de school. Wij kijken naar het nieuws, het voelt toch iets dichterbij, ze houdt Facebook in de gaten, is er nieuws. uiteindelijk komt er nieuws, het gebouw staat nog en zover bekend geen bekende verloren. de opluchting was/is groot. de Vastberadenheid om nog een keer te gaan wordt groter. Het is zo belangrijk voor de armste landen in de wereld.

Het nieuwe project:

Dit jaar gaat ze naar Myanmar, wat gaat ze doen?

Ze gaat mee bouwen aan een onderkomen voor jongeren met een beperking.

voor wie?
Voor 25 tot 50 jongeren die een beperking hebben

waar ga je dat doen?
Ze gaat bouwen op een eiland dicht bij de kust van Myanmar, in de plaats Chaungsone.

waarom?
Voor jongeren met een beperking is vervolgonderwijs vaak te ver weg. Met een woonhuis bij de school kunnen meer jongeren (beroeps)onderwijs krijgen.

unieke van dit project
Het studentenhuis voor jongeren met een beperking bouw je samen met de lokale bevolking op het terrein van de kerk. Deze baptistengemeente werkt nauw samen met The Leprosy Mission Myanmar, een zusterorganisatie van de Lepra Zending, die betrokken is bij dit project.

wat doe je nog meer?
Blue Island ligt voor de kust van Myanmar, om op het eiland te komen steek je over met de pont of met een van de vele kleine motorbootjes. Op het terrein zijn de jongeren voor wie jij bouwt ook aanwezig, wil jij hen ontmoeten en betrokken raken bij hun manier van leven met een beperking?

Weer een prachtig project uitgekozen, dit keer voor mensen met een beperking( Hier werkt zo ook mee op haar stages!) Dus de Sponsoracties zijn weer begonnen! Ik vind het super knap van al die jongeren die in plaats van een feestvakantie een werkvakantie gaan doen, waar ze het hele jaar ook al actief voor zijn om het sponsorgeld bij elkaar te krijgen.

Wat kunt u doen?
Wilt u nu ook wat doen? U kunt een algemene gift overmaken naar World Servants, of kiezen voor een project, dat kunt u dan bij de beschrijving zetten. World Servants is een stichting. We zijn een ideële organisatie, dus we hebben geen winstoogmerk.

Door de belastingdienst zijn we aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), waarmee de overheid World Servants kenmerkt als een organisatie die van betekenis is voor de maatschappij. World Servants mag zich ‘erkend goed doel’ noemen van het CBF en wordt als sinds 2000 periodiek getoetst op betrouwbaarheid en doelmatigheid van de besteding van giften. Onze kwaliteit wordt geborgd door een ISO 9001-certificering.

https://www.worldservants.nl/bouw-mee

Advertenties

4 comments

  1. Ik vind dit echt een prachtig doel. Zelf ben ik niet gelovig maar respecteer zeker de mensen die dat wel zijn. Wat fijn om te lezen dat er toch nog mensen zijn die wel anderen willen helpen. Die aan anderen denken zonder hun eigen belangen voorop te zetten. Bedankt dat ik dit heb mogen lezen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s