Welkom Lente, tijd om (op pad) te gaan

Linda~ Na een paar koude en natte maanden is het dan zo ver. Het is eindelijk Lente geworden. In ons geval betekent dat simpelweg dat we weer leuke uitstapjes gaan plannen. Het is niet zo dat we de wintermaanden alleen maar thuis gezeten hebben, maar dan zoek je toch meer activiteiten op die binnen te doen zijn. En we weten allemaal dat als je uitstapjes gaat doen die binnen zijn dat ze meestal toch wel geld kosten. Niet dat dat erg is, maar je kunt nu eenmaal meer geld (be)sparen zodra het mooi weer is en je lekker naar buiten kunt.

Wat houdt het voorjaar in voor de dieren? Wat is nou typisch iets voor de lente? Juist! Lammetjes. Die lieve, kleine, zachte, knuffeldiertjes. Iedereen kent ze wel en de meeste mensen zijn dol op ze. Het is dan ook niet gek dat er volop activiteiten zijn die in het teken van deze schatjes staan. Naast de lammetjes zijn ook de koeien blij als ze weer van stal mogen en lekker de wei in. En de varkens blijven vaak een van de favorieten van de kinderen. In elk geval van onze kinderen dan. Alleen is het bij Lucas & Eva de reden dat varkens wel van hun moeder in de modder mogen rollen en zijzelf niet 😉 Toch weet ik het dan weer goed te maken met ze door leuke uitstapjes te plannen met betrekking tot het thema voorjaar, dieren en boerderijen. Hiermee scoor ik altijd punten bij ze en dat wil ik graag met jullie delen aangezien iedereen wel eens wat extra punten kan gebruiken of gewoon omdat je de uitstapjes ook leuk vindt.

De Lammetjesdagen

Zoals ik al zei zijn lammetjes niet weg te denken bij het voorjaar. Door het hele land worden op verschillende dagen “Lammetjesdagen” georganiseerd. Er zijn Lammetjesdagen die al eind januari georganiseerd worden maar aangezien de meeste lammetjes toch rond maart-april geboren worden zullen de meeste Lammetjesdagen ook in die maanden georganiseerd worden. Zowel particuliere schapenhouders als schaapskooien nodigen mensen uit om gezellig te komen knuffelen en kroelen met de lammetjes. Het zou zelfs kunnen zijn dat je getuige bent van een geboorte, hoe bijzonder is dat. Op sommige plaatsen mogen kinderen lammetjes de fles geven wat voor de kinderen een hele leuke ervaring zal zijn. En op veel plaatsen waar een Lammetjesdag is wordt er een heel evenement omheen gepland. Zo zijn er regelmatig extra activiteiten zoals ponyritjes, verschillende demonstraties zoals het scheren van de schapen en het hoeden van de schapen met hond. Tijdens de lammetjesdagen rond Pasen kunnen er vaak ook paaseieren gezocht worden om het zo te kunnen combineren. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met enkele data en links van Lammetjesdagen maar wie weet wordt er op andere plaatsen in de buurt ook nog iets leuks georganiseerd. Wel geef ik als tip mee om even te kijken of er eventueel entree gevraagd wordt, of er van tevoren gereserveerd dient te worden en of honden mee mogen mocht je die mee willen nemen.

Index Natuurmonumenten

Index Kidstravelservice

De Campina Open Boerderijdagen

Naast de Lammetjesdagen zijn er nog enkele bekende dagen die elk jaar georganiseerd worden en twee daarvan zijn de Campina Open Boerderijdagen. Dit jaar staan deze gepland op vrijdag 26 mei en maandag 5 juni (Tweede Pinksterdag). Deze dag openen weer meer dan 60 boerenfamilies hun deuren zodat iedereen uit heel Nederland met eigen ogen kan zien waar de melk vandaan komt. Tijdens deze dagen is er weer van alles te doen op de boerderij zoals onder andere een rondleiding op de boerderij, springkoe racen, melkbus-heffen, een boerenmeerkamp en natuurlijk de producten van de boerderij proeven. Helaas is nog niet bekend welke boerderijen precies dit jaar mee doen maar daarvoor verwijs ik jullie door naar de website waar je tevens je emailadres op kunt geven om zo op de hoogte te worden gehouden van de Campina Open Boerderijdagen.campina

Lekker naar de Boer

Het derde weekend van juni wordt door het hele land “Lekker naar de Boer” georganiseerd. Tijdens dit weekend kun je kennis maken met (Bio)boeren bij jou in de buurt en hoor je de verhalen achter de (biologische) producten. Ook nu kun je een kijkje achter de schermen nemen op de boerderijen. Het leuke ervan is dat je dit met de auto kunt doen, maar als het mooi weer is ook lekker op de fiets. Het scheelt drukte met parkeren en het maakt het weer een extra leuk uitstapje voor mensen die normaal iets minder de tijd hebben om uitgebreid samen te gaan fietsen. Op de website van Lekker naar de Boer kun je precies zien welke boerderijen deelnemen, wat er te zien is en wat er nog meer te doen is. Daarnaast kun je een hele lijst met fietsroutes door het hele land vinden.bord aan weg-page-001(1)

Kom in de Kas

Eigenlijk is er nog een weekend dat elk jaar georganiseerd wordt alleen valt dat precies in het weekend dat dit artikel geplaatst wordt. Het zal er dus om hangen of je het op tijd zult lezen maar aangezien het elk jaar weer opnieuw georganiseerd wordt wil ik het jullie niet ontnemen. Dit jaar wordt in het eerste weekend van april, op 1 en 2 april “Kom in de Kas” georganiseerd. Honderden groenten-, bloemen- en plantenkwekers openen dit weekend hun kassen zodat je een kijkje in de kas kunt nemen. En ook tijdens dit weekend zijn er veel extra activiteiten voor kinderen zoals een springkussen, schminken, speurtochten en zelfs een kleurwedstrijd. Bij verschillende kassen valt er van alles te proeven en worden er kookdemonstraties gegeven. Er is dus zowel voor jong en oud voldoende te beleven dit weekend. Kijk op de website voor de kassen in je buurt en om eventueel alvast een voorproefje te krijgen voor volgend jaar.

Dit was een greep uit de vele leuke uitstapjes die er dit voorjaar gepland staan maar natuurlijk is er nog veel meer te beleven. Kijk vooral goed rond en houd de krantjes uit de regio goed in de gaten aangezien hier vaak aankondigingen staan voor dit soort dagen. Mochten je kinderen dit toch nog te weinig uitstapjes naar de boer vinden kun je nog altijd naar een kinderboerderij gaan want wie is daar niet mee opgegroeid? Voor de kinderboerderijen in je buurt verwijs ik je door naar deze website: http://www.kinderboerderijen.nl/waar-in-de-buurt

Heb jij nog een leuke tip voor een dagje uit?

Linda & Chantal zijn te volgen op Lifestyle Mommy’s

6953161-stones-gerbera-flower

Advertenties

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s