‘ADHD Hoe haal je het uit je hoofd?’

Voor het schrijven van dit artikel ben ik benaderd door de directeur van het ADHD-centrum Nederland en tevens auteur van ‘ADHD Hoe haal je het uit je hoofd?’ Cathelijne Wildervanck. Een hele eer en die verantwoording neem ik graag op mij. Ik ben van oorsprong opgeleid als Jeugdhulpverlener en heb dit beroep ook korte tijd uitgeoefend. In theorie heb ik tijdens mijn studie Nederlands Recht, mijn keuzevakken niet alleen gevolgd in jeugdrecht maar ook in Orthopsychologie, -psychiatrie en -pedagogiek. Ook zonder deze bagage had ik dit wetenschappelijke boek begrepen, omdat het in begrijpelijke taal geschreven is. Maar ik loop vooruit op de zaken.

De inhoud
Om niet in de valkuil van een samenvatting te stappen, tracht ik de inhoud te omschrijven. Na het noodzakelijke theoretische deel over AD(H)D werpt de auteur een ander licht op het leren leven en omgaan met ADD en/of ADHD. In plaats van de symptomen te bestrijden met therapie of medicatie, wil zij laten zien hoe je ermee om kunt leren gaan en er op deze manier het beste van te maken. Naast iemand met AD(H)D ben je veel meer, het is maar een onderdeel van je IK. Hetgeen gesteld wordt, wordt direct verduidelijkt en gestaafd met vele (herkenbare) voorbeelden uit de praktijk. En naast theorie is er in dit boek aandacht aan oefeningen besteed, die je samen of alleen uit kunt voeren.

Mijn mening
Ik ben blij verrast door de inhoud en de positieve boodschap van dit boek. Waarom heb ik dit zelf niet bedacht? Cathelijne Wildervanck is er als coach in geslaagd in zeer begrijpelijke taal en stapsgewijs helder uit te leggen wat haar beeld is van de huidige aanpak van (jonge) mensen met ADD of ADHD van buitenaf en hoe het volgens haar anders (zelfs beter) kan van binnenuit. Want waar heb je last van als AD(H)D-er? Hoe haal je bijvoorbeeld de drukte uit je hoofd, zodat er ruimte voor andere zaken ontstaat . En hoe kan je hier al op jonge leeftijd mee om leren gaan om zo de ‘gevolgschade’ zoals zij het noemt, te beperken of zelfs voorkomen. En alsof dat al niet genoeg is om te overpeinzen, reikt de auteur ook handvatten aan om er zelf mee aan de gang te gaan. Je kunt zelf meer dan je denkt, is de rode draad van dit handboek dat ik aan kan raden aan ouders en beroepsbetrokkenen bij AD(H)D-ers. Overigens is deze boodschap ook zeer bruikbaar voor mensen die graag meer invloed uit willen oefenen met het brein op je levenspad, als lifestyle of uit overtuiging. Het is niet voor niets dat dit boek is verschenen in de 6e herziene druk!

adha hoe haal je het uit je hoofd

Informatie
‘ADHD Hoe haal je het uit je hoofd?’ van Cathelijne Wildervanck, 1e druk 2009, Scriptum Psychologie, de eerste hoofdstukken zijn op aanvraag bij ADHD-Nederland te downloaden. Op deze pagina is ook een bestelknop te vinden.

Hier stond een winactie, echter is deze afgelopen. Kijk op onze win(naars) pagina voor alle lopende winacties.

Advertenties

44 comments

 1. Wat mooi om dit zo tegen te komen! Zou er erg blij mee zijn. Het zou enorm fijn zijn om dit te lezen en dan te kunnen helpen in ons gezin. Gr Annelies van der Blonk

  Like

 2. Jullie hebben vaker leuke winacties waar ik met genoegen aan deelneem. Maar dit is wel echt een prijs naar mijn hart, om het zo te zeggen. Ik ben nog in afwachting van de officiële diagnose, maar toch wel voor 99% ervan overtuigd dat ik AD(H)D heb. Wat ik zo allemaal lees op internet; zoveel herkenning. Zou heel fijn zijn om een boek te hebben waar het een en ander in kan opzoeken.

  Like

 3. Mijn dochter is gediagnostiseerd, maar ook mijn hoofd zit vol onrust. Wat zou het heerlijk zijn als het boek ons allebei handvatten kan aanreiken, zodat we meer rust kunnen vinden

  Like

 4. ik ben net 28 geworden en er is een maand geleden vastgesteld dat ik adhd heb beetje laat maar goed zou deze boek graag willen winnen in de hoop toch wat wijzer te worden

  Like

 5. Ik doe graag mee.. Ik zou graag wat meer inzicht willen hebben en leren hoe ik er beter mee om kan gaan, veel mensen in mijn omgeving dealen met ADHD. Alle hulp is altijd welkom!

  Like

 6. Dit boek geeft inzicht in mijn dochter die veel kenmerker heeft van ADHD, maar ook iets over mijzelf. Daarnaast vind ik het als leerkracht belangrijk om me te blijven verdiepen in ADHD, zeker omdat 7 a 8% van de kinderen in een klas ADHD heeft is het belangrijk om deze leerlingen op de, voor hun, juiste manier te begeleiden!

  Like

 7. Onze zoon heeft add en slikt ook al een hele tijd medicatie hiervoor. Zelf heeft hij aangegeven hiervan af te willen maar we weten nog niet precies hoe wij dit kunnen/moeten aanpakken. Met het lezen van dit boek kunnen wij misschien wel gaan afbouwen.

  Like

 8. Ik heb samen met twee collega’s een informatie avond over dit boek en de denkwijze er achter bezocht als Leerkracht. Een geweldig boek waar wij erg enthousiast over waren. Graag zou ik dit mijn moeder, ook een juf, willen geven als ik win. Zodat zij dit ook mee kan nemen naar haar school en de toekomstige school (volgend jaar) van mijn dochtertje. Dit boek geeft inzicht in ADHD maar er zijn ook leerzame punten uit te halen voor alle kinderen die geen ADHD hebben.

  Like

 9. Fantastische! Zou graag willen winnen om me meer te verdiepen waarom mijn dochtertje zit in dit proces zou mijn mijn ogen verder dien open! !
  Geliked en openbaar gedeeld.🍀

  Like

 10. Ik maak heel graag kans! Echt balen voor de oorspronkelijke winnaar(s). Maar toch doe ik stiekem mee, wie weet 🙂 Zou goed van pas komen in m’n werk (begeleiden van kids met ontwikkelings,- en gedragsproblemen.

  Like

 11. Wat zou ik dat boek graag willen winnen. Als alleenstaande ouder zit ik bijna dagelijks met mijn handen in het haar met mijn zoontje dat zwaar adhd heeft. Hopelijk vind ik uitleg hoe ik bepaalde situaties met hem het beste kan aanpakken.

  Like

 12. Op mij 40e pas gediagnosticeerd met ADD. Ik ben ook benieuwd naar dit boek. Uit ervaring kan ik zeggen dat alles begint met acceptatie. Fijn dat je hier aandacht aan besteedt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s