Waarom is veel lezen goed voor je?

1. GOED VOOR DE CONCENTRATIE
Wellicht heb je jezelf al eens betrapt met een boek op de meest vreemde plekken. Of heb je zelfs wel eens (on)belangrijke afspraakjes geannuleerd om juist dat ene boek uit te kunnen lezen. Kortom je bent je volledig aan het focussen op je boek. Als je dit vaker doet (behalve afspraakjes cancelen) veel doet train je je concentratievermogen. Dat is handig op je werk, op school of tijdens een interessant gesprek met je partner…

2. HET TRAINT JE GEHEUGEN
Wellicht heb je het al eens gehoord dat lezen goed is voor je geheugen en ik kan je vertellen dat dit geheel klopt. Bovendien is het zelfs mogelijk om de kans op dementie te verkleinden door veel te lezen. Immers door veel te lezen train je onbewust je hersenen. Denk maar eens aan het concentratievermogen dat hierboven is benoemd en alle andere aspecten die nog gaan volgen…

3. HET IS ONTSPANNEND EN HELPT TEGEN STRESS
Als je elke dag 6 minuten leest, vermindert stress met tweederde. Maar hoe komt dat? Als je leest moet je goed geconcentreerd zijn om het verhaal goed te kunnen volgen. Bovendien “leef” je even helemaal in een andere wereld. De spanning in je spieren vermindert en je hartslag neemt daardoor af. Zo kun je lekker ontspannen!

4. HET VERGROOT JE WOORDENSCHAT 
Voor de vaste lezers van Thuisleven zal het geen verrassing zijn. Bij de meeste recensies die ik schrijf benadruk ik namelijk deze feit. Toch is het wel leuk om dit ook hier te benoemen aangezien dit niet alleen voor kinderen geldt! Ook volwassenen kunnen hun woordenschat uitbreiden door veel te lezen, of misschien zelfs een andere taal leren…
Door veel te lezen leer je de juiste spelling van woorden en lees je woorden die in verschillende contexten worden gebruikt. Zo kun je makkelijker nieuwe woorden leren en is de kans groot dat je ze zelf ook gaat gebruiken in het dagelijks leven.
Nog niet geheel overtuigd? Lees dan eens dit artikel.

5. EEN VOLLE BOEKENKAST MAAKT INDRUK
Toen ik kleiner was vond ik boekenkasten maar stom, dat kwam vooral omdat ik lezen verschrikkelijk vond. Echter heb ik tegenwoordig een grote (op maat gemaakte) boekenkast in mijn woonkamer staan die rijkelijk gevuld is. En ik durf met veel trots te zetten dat dit toch wel een pronkstuk in de woonkamer is. Het bijzondere is ook dat wij hier veel opmerkingen over krijgen.

6. HET MAAKT JE CREATIEVER
Ik heb het al eens eerder benoemd en ga dat nu weer doen. Door boeken te lezen ben je namelijk even helemaal in een andere wereld. Je doet hierdoor veel nieuwe ideeën op. Dit kan handig zijn voor school en/of werkprojecten maar ook voor je eigen woonomgeving…

7. HET MAAKT JE TOLERANT
Bij het lezen van boeken lees je over en door verschillende type mensen. Je leest over feiten en je leest over fantasieën. Kortom je wordt blootgesteld aan verschillende ideeën. Dat is handig als je met mensen in contact komt want niet iedereen is hetzelfde. Met de één zul je het eens zijn, met de ander totaal niet. Door al deze ideeën open je je brein en sta je sneller open voor andere meningen.

8. HET IS GOED VOOR EEN BETERE NACHTRUST
Voordat je gaat slapen is het eigenlijk al belangrijk dat je rustig aan doet en niet te veel bezig bent met felle lichten zoals de televisie en telefoon. Het hormoon melatonine zorgt er voor dat we in slaap kunnen vallen. Door na zonsondergang naar schermen te blijven staren blijft de melatonineproductie echter onderdrukt en dat laat zich voelen in bed, tot drie uur nadat je gestopt bent met het browsen naar nieuws. Door te lezen voordat je gaat slapen word je al een beetje moe en val je sneller in slaap.

9. HET IS GOED VOOR JE CARRIÈRE
Het blijkt dat kinderen die tijdens hun jeugd veel boeken lezen een grotere kans hebben op een goede carrière. Het leidt tot de ontwikkeling van een meer empathisch vermogen en daardoor word je socialer. Een leidinggevende functie zit er dan dus dik in!

10. LEZEN IS GEWOON LEUK!
En de belangrijkste reden is eigenlijk simpel: lezen is leuk! Hoe heerlijk is het om met een goed boek in het zonnetje te zitten of te liggen? Of om gezamenlijk aan tafel een boek uit te lezen en daarna een vertel ronde te doen over het gelezen boek….

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s