Niet gek, wel Loco

Afgelopen week loop ik de bovenbouwklas van de oudste binnen en prijkt daar in de vensterbank een Maxi Loco standaard. “Spelen ze nog met Loco in de bovenbouw?” vraag ik verbaasd. “Jazeker”, antwoord de meester. “Ik heb van het klassenbudget net een nieuwe Loco set gekocht”. “Kijk maar eens met Engelse boekjes en zelfs topografie!” Thuisgekomen leg ik onze verzameling Loco doosjes en boekjes op tafel, eens zien hoe ze er vanmiddag uit school op reageren…

Bambino Loco 2-6 jaar

De peuterversie van het mini Loco met zes grote stenen met plaatjes die aansluiten bij de belevingswereld van peuters: huis, hartje, eend, auto, bloem en appel. De Bambino boekjes hebben hoofdrolspelers die herkenbaar zijn: Nijntje, Sesamstraat, Dikkie Dik, Woezel & Pip en Muis en haar vriendjes. Er verschijnen regelmatig nieuwe Bambino boekjes. De basisdoos past opengevouwen over het Bambino boekje heen en je kindje kan zelf dezelfde plaatjes zoeken, de puzzel oplossen of tellen. De opgaven worden per nummer verhelderd in de inhoudsopgave, niet met zoveel woorden op de bladzijde zelf. Nadat de zes stenen gelegd zijn, is te controleren of alles klopt aan de bolletjes op de achterzijde. De doos sluit stevig met een klik.bambino loco

Mini Loco 4-8 jaar

Mini Loco bestaat al meer dan veertig jaar. Wie is er niet mee groot geworden? De basisdoos sluit tegenwoordig wel beter dan voorheen, met een stevige klik. Ai, ai, wat een frustratie vroeger als bij het draaien van de doos de steentjes eruit glipten. Binnen Mini Loco boekjes is een splitsing tussen 5/6 jaar en 6-8 jaar, dit heeft alles te maken met het onderwerp van het boekje en waar de kinderen op dat moment op school in onderwezen worden. Naast (AVI)lezen, taal, rekenen, inzicht en ontwikkeling zijn er ook Mini Loco boekjes met klokkijken en verkeer als thema.

Pocket Loco 4+

Hartstikke handig voor in de auto of onderweg. De Loco opgaven slaan over het pocket model heen. De schuifjes zijn te bedienen als groen óf rood en de antwoorden (a) zijn op de achterzijde van het omgeslagen blad te vinden. De pagina’s zijn van stevig papier en kunnen een beetje limonade verdragen. Onze Pocket Loco heb ik gevonden bij de kringloop en is met 23 opgaven een stuk dikker dan andere Loco boekjes.pocket loco

De proef op de som als we binnenkomen uit school. De meisjes pakken direct de Loco die bij hun leeftijdsfase hoort. Ze gaan ermee aan de slag en reppen niet over de middagmaaltijd of iets te drinken. Ze helpen elkaar indien nodig en als de antwoorden niet kloppen, kijken ze dit secuur na. De oudste heeft wat moeite met spelling en steekt van de Mini Loco opgaven zeker nog iets op. De middelste doet een pagina Bambino Loco samen met haar kleuterzusje, het lijkt wel op schooltje spelen. Dan komt de aap uit de mouw en blijkt dat ze samen regelmatig Loco spelen voordat ze in de ochtend op mogen staan en binnenkomen voor het ontbijt.

Locoleerspellen.nl van Noordhoff Uitgevers laat het huidige en nieuwe assortiment in Loco boekjes zien. Ook zijn er ruim 30 Loco boekjes bij Bol.com verkrijgbaar. Een Loco boekje als Marktplaats-, Kleedjesmarkt- of Kringloopvondst is ook aan te bevelen, al is de kans klein.

Maxi Loco 7-12 en Loco Quiz 4+

Met deze twee soorten Loco hebben wij nog geen ervaring, maar ga ik mezelf zeker eens in verdiepen.

Of zijn er lezers die hun ervaring kunnen en willen delen?

 

 

Advertenties

7 comments

  1. De 3 jarige bij ons doet veel met bambino loco. Zelf heb ik nog mijn oude loco. Dochter van 6 vindt dat weer leuk. Misschien alleen eens nieuwe boekjes erbij halen.
    Als juf gebruiken wij ze op school niet meer. Wel de piccolo.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s