Orgaandonatie, heb jij je keuze al gemaakt?

Linda~ Orgaandonatie, het is een zeer persoonlijk onderwerp waarover iedereen wel een andere mening heeft. Er zijn vast wel mensen die iemand kennen die nog leeft dankzij de donatie van een ander. Helaas zijn er ook genoeg verhalen van mensen die het niet hebben mogen redden in verband met het ontbreken van een donor ofwel een donor die geschikt was. Als je goed gaat luisteren zijn het stuk voor stuk aangrijpende verhalen van mensen die een hele strijd hebben meegemaakt. Niet alleen volwassenen maar ook veel kinderen staan op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie en wachten nog op een geschikte donor. Jaren was het een groot probleem om geschikte donoren te vinden of om überhaupt voldoende donoren te vinden. Jaarlijks sterven er 150 mensen die met een donororgaan nog een kans op overleven zouden hebben.

Sinds september vorig jaar is er mede daardoor een wetswijziging gekomen waardoor iedere persoon van 18 jaar of ouder via de post gevraagd werd of hij of zij orgaandonor wilde zijn. Aangezien het zo maar kan zijn dat iemand zijn post niet leest of dat een brief tussen het oudpapier verdwijnt is er de maatregel genomen om nog een extra brief te sturen. Wanneer iemand na twee berichten nog niet gereageerd heeft, wordt aangenomen dat deze persoon geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. Dit wil dus zeggen dat wanneer deze persoon komt te overlijden de organen gebruikt kunnen worden voor transplantatie maar ook voor wetenschappelijk onderzoek. Het is wel zo dat nabestaanden bezwaar kunnen maken tegen de beslissing. Dat is iets wat ik persoonlijk een beetje vreemd vind maar toch, dat is ieder z’n mening dan weer. Ik ben namelijk van mening dat je de keuze van iemand daarin moet respecteren. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik orgaandonor ben. De nieuwe regels moeten nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer en zijn dus nog niet van kracht.

Het Centraal Bureau voor Statistiek maakte eind juni bekend dat steeds meer Nederlanders bezwaar maken tegen orgaandonatie. Tot nu toe zijn er 1,71 miljoen Nederlanders die er bezwaar tegen hebben om orgaandonor te zijn. Gelukkig is ook het aantal mensen die wel toestemming geeft voor orgaandonatie gestegen en dat zijn er nu 3,6 miljoen. Ook kun je de beslissing overlaten aan je nabestaanden en die keuze hebben ongeveer 700.000 Nederlanders gemaakt.

orgaandonatie (cijfers orgaandonatie en registratie Bron: 2mhclub)

Inmiddels staan er ruim zes miljoen mensen (twaalf jaar of ouder) geregistreerd in het donorregister. Dat komt overeen met 41 procent van de Nederlanders in die leeftijdsgroep. Van de geregistreerden geeft 28 procent geen toestemming voor orgaandonatie.” (Bron: Nu.nl)

2012 2013 2014 2015 2016
Orgaanwachtlijsten (31 december) 1286 1149 1044 984 1071
2012 2013 2014 2015 2016
Orgaantransplantaties 1236 1228 1322 1275 1266

Cijfers van 30 maart 2017 (Bron: Transplantatiestichting)

Zoals ik al zei heb ik zelf bewust de keuze gemaakt om wel orgaandonor te zijn hoewel ik helaas niet weet of ik wel een geschikte donor zal zijn in verband met mijn medicijngebruik. Toch hou ik in mijn achterhoofd dat elke persoon die ik zou kunnen redden door na mijn dood organen te doneren een overwinning is. Mijn familie en partner weten van mijn keuze en steunen mij daar gelukkig ook in. Toch hoor ik vaak nog de discussie dat als iemand geen orgaandonor wil zijn hij of zij eigenlijk ook geen organen zou moeten ontvangen. Ik vind het een heel lastig onderwerp om over te discussiëren. Het enige dat ik aanraad is om er over na te denken en in je te bedenken dat je er levens mee kunt redden. Ikzelf hoop namelijk dat mocht het ooit zo zijn dat ikzelf of erger nog een van mijn kinderen een orgaan nodig zouden hebben we echt een geschikte donor zouden vinden. Laten we onze handen ineen slaan en laten we ons allemaal orgaandonor maken. Samen kunnen we een groot verschil betekenen voor veel mensen.

Je kunt je registreren als orgaandonor op de website van het donorregister.

orgaandonatie.nu

Hoe denk jij over orgaandonatie, ben jij donor?

Advertenties

10 comments

  1. Ik heb rond mijn 22e al vastgelegd dat mijn nabestaanden mogen kiezen. Mijn lief weet wat mijn voorkeur is en als het dus nodig is dan mogen er organen gehaald worden. Andersom ook, hij is orgaandonor als ik zeg dat het mag.

    Liked by 1 persoon

  2. Wij zijn al heel lang allebei orgaandonor. Ik begrijp echt niet de bezwaren om het niet te doen. Waarom zou je na je dood niemand willen helpen om verder te leven? Zouden degenen, die bezwaar aantekenen, dan ook gelijk een verklaring willen ondertekenen dat ze zelf afzien van een donororgaan mochten zij ooit in een situatie komen waar dat nodig zou zijn??

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s