Cadeautjes dobbelspel voor kinderpartijtjes

Kinderpartijtjes, de één is dol op het organiseren van een feestje, de andere ouder ziet er als een berg tegenop. Ik behoor tot die laatste groep. Graag deel ik een tip dat je kinderpartijtje in huis, maar ook een feestje op locatie, simpelweg nog leuker maakt.

Het dobbelen om cadeaus

dobbelsteenMisschien ben je al bekend met het dobbelen om kleine Sinterklaas cadeautjes als alternatief voor het razendsnel uitpakken van een zak vol pakjes. Dit dobbelspel is een variant met de cadeautjes die de kleine gasten meenemen naar een kinderpartijtje. Alles wat je voor dit spel nodig hebt, is een (grote) dobbelsteen en een jarige Job of Jet, want de cadeautjes nemen de gasten zelf al mee.

De spelregels van het dobbelen om cadeautjes

Even afhankelijk van de locatie, de leeftijd en de grootte van het kinderpartijtje, zijn er verschillende mogelijkheden. Bij onze schoolmeid, die haar verjaardag vierde met een bioscoopfeestje, waren er vijf genodigden met een pakje. Ze hebben gaandeweg het dobbelspel zelf de regels verzonnen. Bij het kleuterpartijtje hier in huis, heb ik de regels bepaald per ronde:

  1. Wie het allereerste 6 gooit, mag zijn cadeautje geven;
  2. Wie van alle kindjes het hoogste gooit, mag zijn cadeautje geven;
  3. Wie van de overblijvers het laagste aantal ogen gooit, mag zijn cadeautje geven;
  4. Als er nog twee gegadigden over zijn, dan mag de Jarige een getal van 1 t/m 6 in zijn hoofd nemen en wie dit getal gooit, mag zijn cadeautje geven;
  5. Variatie voor oudere kinderen, volwassenen of bij een grote groep is het gebruik van 2 dobbelstenen:
  • Wie het eerst een dubbel aantal ogen gooit;
  • Wie het eerst dubbel één of juist dubbel zes gooit;
  • Wie het eerst de totale leeftijd van de jarige gooit of bij 42 jaar een vier en een twee gooit;
  • Wie het hoogste aantal ogen gooit;
  • Wie het laagste aantal ogen gooit.

Op deze manier wordt het geven en uitpakken van de cadeautjes een evenement waar iedereen zijn aandacht bij heeft. Ik vond het razendsnel uitpakken van de pakjes door de jarige een verschrikking als het kind alleen maar kon denken aan de cadeautjes die nog moesten komen. Dat neem ik het kind niet kwalijk natuurlijk. Met dit dobbelspel is er aandacht voor de afzonderlijke cadeautjes en kan je er echt de tijd voor nemen. De kinderen praten zelfs over de uitgepakte cadeautjes met opmerkingen als: “Die heb ik ook” of “Mag ik als je dat gaat doen, bij je komen spelen, want ik ben erg goed in dat spel!”dobbelsteen 12

Tip: er zijn ook andersoortige dobbelstenen te koop voor een extra dimensie aan dit spel. Ik heb dobbelstenen gezien met 12 kanten of handig voor de kleuters met kleuren i.p.v. ogen.

Hoe snel scheurt jouw kind zijn cadeautje open?

Advertenties

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s