Waar let je op bij de aanschaf van een matras?

Het lijkt misschien een open deur maar er zijn een heleboel zaken waar je op dient te letten bij de aanschaf van nieuwe matrassen. Dat hebben we wel gemerkt toen onze jongste verhuisde van een junior bed naar het onderste bed in het stapelbed bij haar zus. De oudste kreeg een hoogslaper om zo de ruimte in de slaapkamer optimaal te kunnen gebruiken. Haar matras mocht bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 21 centimeter, gelukkig kon ze haar eigen matras meenemen, wel zo fris natuurlijk.

Aandachtspunten voor een nieuw matras

Een matras gaat jaren mee en moet niet alleen goed maar ook lekker liggen. Ik zet wat aandachtspunten op een rijtje:

  • afmeting. Het matras moet wel in of op je ‘oude’ bed passen en jij moet ook niet langer zijn dan het matras i.v.m. de ondersteunende werking. Wil je een tweepersoons of juist twee eenpersoons matrassen of ga je voor een topmatras? Afwijkende maten zijn te bestellen, meet dat nauwkeurig op. De maximum dikte van het matras voor de hoogslaper is 21 cm. anders werkt de valbescherming niet en kan dochterlief uit haar bed rollen;
  • de hardheid van het matras. Een logeer- of kinderbed bed kan met een harder matras af dan het matras dat je als volwassene dagelijks gebruikt. De hardheid is ook subjectief en leer je deels door ervaring.
  • het type matras. Een waterbed behoeft een ander matras dan een ledikant. Maak tevoren een keuze uit de kern van het matras dat past bij je bedbodem. Wil je graag een pocketvering of juist een schuimmatras? Heeft een natuurlijk of synthetisch materiaal de voorkeur? Daarnaast bestaan er ook matrassen uit vezels, latex of gel. Allen afhankelijk van eventuele allergieën, ventilatie, kosten en wensen. Alle matrassen hebben een andere levensduur;
  • lichamelijke klachten. Je ligt ongeveer een derde van de dag op je matras. Het loont de moeite je bij (tijdelijke) lichamelijke klachten of ongemakken goed voor te laten lichten. Er bestaan mogelijkheden tot het aanbrengen van comfortzones, wellicht heb je er gedurende de dag voordeel bij;
  • praktische punten. We hebben allemaal een budget, bedenk wel dat een matras jarenlang mee zal gaan. Is de matrashoes afneembaar of zelfs wasbaar? Hoe krijg je het matras in huis is ook een overweging waard. Bestel je het matras online en wordt het thuisgebracht, dan moet het matras soms even ‘uitliggen’.

Uiteindelijk zijn we allemaal voorzien van een juist matras. Wij slapen zelf op een topmatras en de meisjes op een matras van 90×200 cm. Wel zo gemakkelijk die dezelfde maten i.v.m. het beddengoed. En denk eraan: regelmatig je matras omkeren!

Ben jij aan een nieuw matras toe? 

Advertenties

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s