Besparen op of dankzij een WTW unit

We zijn dol op besparen bij Thuisleven, maar waar staat WTW nu eigenlijk voor?

Warmte Terug Win unit

WTW unit is een Warmte Terug Win systeem dat in steeds meer huishoudens in Nederland geïnstalleerd wordt. Het dient om de vervuilde lucht af te voeren uit je nieuwbouwwoning en zorgt voor de toevoer van schone, frisse lucht ondanks gesloten luikjes, ramen en deuren. Grote kans dat je hier niet eens van op de hoogte bent. Het is dat apparaat dat altijd aanstaat, maar je niet of nauwelijks waarneemt. Tijdens de oplevering van ons appartement werden wij erop gewezen dat deze stekker er niet uit gehaald mocht worden. Dit was de summiere informatie die we ontvingen van de aannemer.
Woon je in een iets ouder huis of appartement dan bestaat de mogelijkheid dat er destijds een mechanische ventilatie (MV) geplaatst is. Het verschil tussen een WTW unit en een MV is dat bij een WTW unit behalve afvoer van vervuilde lucht ook toevoer is van frisse lucht. Nu we weten waar we over praten, kunnen we op de besparing inzoomen.

WTW unit

Besparen met (of dankzij) de WTW unit

Een binnenklimaat vrij van schimmels, luchtjes en bacteriën willen we allemaal wel, maar wat dragen we hier zelf aan bij? De woningen zijn tegenwoordig sterk geïsoleerd en de huisvrouwen die vroeger het huis luchtten, werken tegenwoordig buitenshuis. Net als een c.v. ketel behoeft het ventilatiesysteem ook onderhoud. Al blijkt dit in de praktijk een ondergeschoven kindje. Het is een utopie te blijven denken dat het apparaat zijn werk wel blijft doen, zonder dat je er enige vorm van aandacht aan schenkt. Je wast je (vaat)was toch ook niet in een vuile was- of vaatwasmachine?
Je kunt je WTW unit reinigen en laten onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf. Niet alleen scheelt dit aanmerkelijk in je energierekening, oplopend tot wel 20-25%! Ook je leefklimaat blijft optimaal verschoont van vervuiling en je badkamer vrij van schimmelvorming door een optimale luchtvochtigheid. wtw unit 1
Daarbij komt dat wanneer je je WTW unit stelselmatig blijft onderhouden, dit de levensduur van het apparaat ten goede komt en een eventuele noodzakelijke vervanging vanwege slijtage maximaal uitgesteld kan worden.
Aan de andere zijde loont het juist wel de moeite je huidige ventilatiesysteem te vervangen indien dit verouderd is of niet goed onderhouden. De nieuwe modellen zijn geluidsarm en lopen op gelijkstroom. Hierdoor kan in zijn totaliteit tot wel 80% op de energiekosten bespaard worden. Deze investering betaalt zichzelf dus terug iedere keer wanneer je in eigen huis een gezonde, frisse neus haalt.

Haal jij je neus op voor onderhoud aan je ventilatiesysteem?

Tenslotte is het belangrijk om bij een WTW unit tijdig de WTW filters te vervangen.

*dit artikel is binnen een samenwerking tot stand gekomen*

Advertenties

23 comments

 1. Sorry hoor “Huisvrouwen die vroeger t huis luchten werken tegenwoordig buitenshuis”. Alles lijkt wel onder deze kop geschoven te worden…. ramen openzetten s nachts of als je thuis bent is ook ventileren…

  Ben t er wel mee eens dat zon ding schoongemaakt dient te worden.

  Liked by 1 persoon

 2. Handig! Wij luchten het hier altijd, iedere dag. Boven staan geen radiatoren, we slapen in frisse kamers die gelucht worden. Het warme dekbed is dan niet voor niets en daarbij komt dat ik het beter vind voor de portemonnee en het milieu.

  Like

 3. Haha, ik doe ook nog gewoon ouderwets de raam of deur open om te luchten. Plus we hebben in bijna elke ruimte ventilatorroosters. Het ligt er natuurlijk aan hoe je woont. Schone lucht is zeker belangrijk en daar is zo’n WTW Unit goed voor.

  Like

 4. Wij gebruiken ook gewoon de ouderwetse manier van ramen/deuren open om te luchten. Heb hier nog nooit van gehoord!! Weer wat geleerd 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s