‘Vechten tegen de golven’

De Zuiderzee? Nooit van gehoord. Marken? Is dat niet een plaatsje in Nederland? Waar ligt dat eigenlijk? Overstroming in Nederland? O, je bedoelt de watersnoodramp in Zeeland ergens rond 1950? Maar nee dat bedoel ik niet, ik bedoel de stormvloed van 1916. Vragende ogen kijken mij aan. En jij als lezer? Heb jij wel eens gehoord over de stormvloed van 1916? Op veel plaatsen in Nederland kwam het water zo hoog te staan dat er tientallen dijken doorbraken. Grote delen van Nederland stroomden over, en het eiland Marken werd erg zwaar getroffen. Naar aanleiding van deze historische gebeurtenis schreef Ineke Kraijo dit jeugdboek ‘Vechten tegen de golven’.

 Het verhaal- ‘Vechten tegen de golven”

In dit boek gaat het over de 11-jarige Dirk Taanman. Samen met zijn familie woont hij op het eiland Marken in de Zuiderzee. Dirk is een slimme jongen, die met veel plezier naar school gaat. Hij leest graag en droomt van een baan als dokter. Maar hij weet dat dit niet kan. Hij wordt bijna 12 jaar en dat betekent dat hij zijn vader moet gaan helpen met vis vangen op de Zuiderzee. Dirk geniet daarom van zijn laatste dagen op school. De meester probeert nog met de ouders van Dirk te praten om Dirk toch te laten studeren, maar vader is onvermurwbaar. Hij vindt het onzin dat Dirk door gaat leren, hij heeft hem hard nodig op de boot. En dan komt de dag dat Dirk jarig is en hij met zijn vader mee gaat. Wat ziet Dirk er tegenop! Hij is wel eens eerder wezen varen en dat was nou niet bepaald een succes geweest. Maar Dirk is een gehoorzame jongen en klaagt niet. Hij gaat met zijn vader mee, de zee op, om een echte goede visser te worden. Hij zal alles leren wat er te leren valt over de Zuiderzee, de schepen en de vissen.9789085432999-vechten-tegen-de-golven
Maar dan, in de nacht van 13 op 14 januari 1916, begint het te spoken op de Zuiderzee. Dirk en zijn vader komen middenin een hevige storm terecht, en dan gebeurt er iets waardoor Dirk moet vechten voor zijn leven. Hoe gaat dit aflopen? Gaat Dirk het redden? De gevolgen van de storm zijn vreselijk. Huizen worden verwoest en de mensen moeten vechten voor hun leven. Ook de familie van Dirk ondergaat op het eiland een spannende strijd aan tegen het water. Overleven ze de watersnood? En wie is die geheimzinnige Gekke Gerrit?

 Mijn mening over ‘Vechten tegen de golven’

‘Vechten tegen de golven’ is een avontuurlijk en spannend leesboek, je wordt helemaal meegenomen in de persoon Dirk. Je krijgt een goed beeld van het leven op Marken zo’n 100 jaar geleden. Maar ook hoe het was om op te groeien in een vissersfamilie. Ondanks dat dit verhaal in een andere tijd speelt zullen kinderen zich vast herkennen in Dirk, of misschien wel in één van de andere personages uit het boek. Het verhaal leest lekker weg, er worden soms wat oudere woorden gebruikt die normaal waren voor in die tijd. Achter in het boek vind je een woordenlijst met de betekenis van deze woorden. Het verhaal heeft niet heel veel diepgang, er wordt niet heel diep ingegaan op de verschrikkelijke gebeurtenissen die er toen zijn geweest. Dit zorgt ervoor dat dit boek geschikt is om zelf te lezen vanaf 9 jaar. Achter in het boek vind je een korte samenvatting van de stormvloed en een kaart uit 1916 met de overstroomde gebieden.
Ik vind het een heel mooi en leerzaam boek waarin een stukje Nederlandse geschiedenis weer tot leven komt. Eigenlijk zou dit boek op elke school aanwezig moeten zijn. De geschiedenis van Nederland mag niet vergeten worden!
De schrijfster Ineke Kraijo heeft met dit verhaal een duidelijk beeld geschetst van deze gebeurtenis en het leven in die tijd. Ze heeft het boek zo geschreven dat je geboeid blijft lezen. Om voor te lezen of om zelf te lezen. Een aanrader voor jong en oud!

Werk je in het onderwijs? Dan kun je ook een lespakket downloaden. Met het boek en het lespakket kun je meteen aan de slag. Aanrader! Te gebruiken vanaf groep 6.

 Auteur: Ineke Kraijo
ISBN: 9789085432999
Uitgeverij: Columbus
www.royaljongbloed.nl
Prijs: € 8,95
Leeftijd: 9-12 jaar

Het boek kun je kopen in een plaatselijke boekwinkel of bij uitgeverij Royal Jongbloed / Columbus. Je vind daar ook het inkijkexemplaar voor de eerste twee hoofdstukken.

* Voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie exemplaar ontvangen*

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s