Langer thuis kunnen wonen, mede dankzij hulpmiddelen

Wat zijn wij blij in ons nieuwe huis. Wat een leuke wijk en wat is er veel sociale controle. Ik blijf gedag zeggen als ik buiten ben. Ik probeerde deze week onze voortuin bladvrij te maken, maar heb zeker anderhalf uur staan praten met voorbijgangers. Heel anders dan in het centrum waar wij voorheen woonden. Waar er vaak niet eens een knikje af kan.
Er wonen hier best veel gezinnen met kinderen in de buurt. De makelaar omschreef het als: “Ieder overlijden, leidt tot een intrekkend jong gezin”. Toch schuifelen er aardig wat oudjes voorbij op onze brede stoep. We wonen op een echte doorgaande weg naar de verschillende voorzieningen en we hebben de brievenbus op de hoek.

‘Oude’ buren

Onze buurman van 80+ is helemaal alleen, hij is wat schuw en woont al sinds zijn derde in het ouderlijk huis. Hij heeft geen broers of zussen, geen partner en geen kinderen. Er zijn een aantal instanties die hem in de peiling houden, er wordt bloed bij hem geprikt en een buurvrouw doet zijn wekelijkse boodschappen met hem.
We hebben best een groot woonhuis, helemaal voor een man alleen. En het telt toch drie verdiepingen met een vliering en een kelderkast. Aan zijn voor- en achtertuin (en dakgoot) te zien, is er niet veel aan gedaan de laatste jaren. De trappen zijn smal en steil, tenminste in onze tussenwoning.

 Thuisblijvers leningen

De buurman is wat minder mobiel en momenteel wordt bekeken wat er voor hem gedaan kan worden. Als woningeigenaar kan je bij je gemeente aanspraak maken op een subsidie om je noodzakelijke hulpmiddelen te kunnen bekostigen. Deze subsidie (of lening) wordt je verstrekt in natura, in de vorm van een persoonlijk budget of een thuisblijvers lening. De voorziening valt onder de WMO ( Wet Maatschappelijke Ondersteuning) De invulling verschilt per gemeente en het is zaak je hier voorafgaand goed te laten informeren. Gelukkig springen bedrijven als 123trapliften.nl hier handig op in en wijzen ze hun klanten graag op de diverse regelingen. Ook een gratis adviesgesprek is snel aangevraagd.

‘Gebruikte’ trapliften

trapliftDoor het aanbieden van tweedehands trapliften wordt niet alleen de levertijd maar ook de kosten gedrukt. Het is toch eeuwig zonde steeds de trapliften uit de (huur)woningen te moeten halen om ze vervolgens naar de stort te brengen. De trapliften zijn ‘recht’, met een bocht of meerdere bochten. Voor iedere trap bestaat er een oplossing.
Ik weet nog goed dat in het verzorgingshuis bij mijn oma de kelder volstond met ‘oude’ rollators die niemand mocht gebruiken, want ze waren eigendom van de gemeente of de zorgverzekeraar. Dat heb ik nooit begrepen, gelukkig veranderen de tijden ietwat.

Heb jij wel eens hulpmiddelen bij je gemeente aan moeten vragen?

*dit artikel is tot stand gekomen binnen een samenwerking*

Advertenties

3 comments

  1. Ik heb voor mezelf jaren geleden een verhoogd toilet en extra trapleuningen aan moeten vragen. Wat was dat eventjes moeilijk in het begin aangezien ik immers nog geen 25 was. Echter was ik er gauw overheen omdat het me meer energie en veiligheid bood enne.. de kraamzorg vond de extra beugels een paar jaar later toch ook wel errug handig hihi. Tegenwoordig krijg je hier in Helmond weinig tot niets meer vergoed hoorde ik 😦

    Like

  2. Nee, nog nooit. Vind het wel heel mooi dat het kan. Mijn hart breekt van de verhalen van stellen die al rond de 70 jaar getrouwd zijn en dan alsnog gescheiden moeten leven omdat één van de twee niet meer thuis kan blijven wonen. Je moet er toch niet aan denken!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s