Astrid Holleeder- ‘Dagboek van een getuige’

Dankzij een cadeautje van Centraal Beheer ‘Prettige Leesdagen’ kan ik via Bookchoise maar liefst 8 e-books of audiobooks gratis downloaden. Het abonnement loopt automatisch af. Alleen tijdens het Zomerlezen van de bibliotheek lees ik digitaal, verder alleen fysieke (kinder)boeken. Astrid Holleeders ‘Dagboek van een getuige’ is één van de boeken van de maand januari bij Bookchoise en mijn nieuwsgierigheid is snel gewekt. Dat heeft natuurlijk van alles te maken met mijn studie Criminologie als specialisatie van Nederlands Recht.

‘Dagboek van een getuige’

‘Dagboek van een getuige’ is het logische vervolg op ‘Judas’, de bestseller van Astrid Holleeder. Nu ligt de nadruk op de dagboekvorm en niet op de inhoud van de getuigenis van Sonja, Sandra en Astrid tegen Willem Holleeder.
Het dagboek verhaalt over het leven van Astrid, haar kind, kleinkinderen, familieleden en andere naasten. Afwisselend wordt er teruggeblikt naar kort geleden (van begin 2016 tot en met augustus 2017) of zelfs helemaal naar de jeugd van Astrid. Er wordt als het ware één en ander in perspectief gegoten, een kijkje van zeer dichtbij. Uitvoerig wordt ingegaan op hoe de beveiliging n.a.v. de getuigenis, of eigenlijk het ontbreken daarvan, de dagelijkse gang van zaken veranderd. Dagboek van een getuigeEen kort familiebezoek aan haar moeder wordt te onveilig. Ook kan Astrid haar beroep als strafrechtadvocate op een gegeven moment niet meer uitoefenen en dit heeft niet alleen financieel een grote invloed op haar leven. Ze voelde zich gedwongen in haar eigen veiligheid en die van haar naasten te investeren. Door een gebrek aan inkomsten is dat een stuk lastiger. Elk dubbeltje moet omgedraaid. Gelukkig heeft ze verdient aan ‘Judas’.

Mijn mening

Het dagboek is goed te volgen en geeft wat nuance aan hetgeen er in de media is verschenen. Het boek leest weg als een eerlijke blik op het leven en raakt mij bij tijd en wijle. Wanneer Astrid bijvoorbeeld terug gaat naar haar ‘oude’ buurt en helemaal onherkenbaar over straat gaat door pruik en grime. Puur en alleen omdat ze niet weet wie ze wel of niet kan vertrouwen. Eigenlijk had ik er nog meer over willen lezen, maar het dagboek hield plots op. Dat kan ook te maken hebben met het digitale lezen, waardoor ik de dikte van het boek niet in kon schatten. Ik ben vast van plan ‘Judas’ ook te lezen want haar schrijfstijl bevalt mij wel.

Boekinformatie

‘Dagboek van een getuige’ van Astrid Holleeder, Uitgeverij Lebowski oktober 2017.

Advertenties

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s