Groente, fruit en tuin afval, ook wel GFT genoemd, scheiden?

Groente en fruit zijn belangrijke voedingsbronnen voor mens en dier. Maar vooral zijn groente en fruit heerlijk! Neem maar eens een bijt in een heerlijke koele watermeloen, hartje zomer. Of wat dacht je van een stamppot in de winter? Eigenlijk is er altijd wel iets lekkers te maken. Zeker als iets vers is en je dit nog zelf moet snijden is de smaak meestal het beste. Toch vinden de meeste mensen in eerste instantie het werk soms wat te veel, zeker na een lange werkdag. Maar ook vinden ze al dat afval maar stinken. Maar is dat ook zo?

Omtrent het klaarmaken van groente en fruit kan ik eigenlijk heel simpel zijn. Ja het kost even werk, maar je moet al heel veel geld per uur verdienen wil je het “lonend” maken. Zo kosten groenten en fruit in de aanbieding soms wel de halve prijs van dezelfde groente of fruit dat kant en klaar in een zakje ligt (ook nog eens milieuvervuilend dus). Bovendien zonde van het geld. Zeker als je je bedenkt dat internet vol staat met tips over hoe je je gerecht makkelijk en snel klaar kunt maken.

Groente-, Fruit- en Tuinafval, waar laat je het?

Ben je eenmaal overtuigd, of deed je dat al langer dan zul je merken dat je soms toch een hoop afval produceert. Juist die afval is eigenlijk helemaal geen probleem. Zolang het maar natuurlijk is. Dus geen plastic, papier of andere vervuilende zaken voor het milieu.
Maar ja waar laat je het, zonder dat het problemen oplevert?

Er zijn twee manieren om goed om te gaan met de GFT (Groente, Fruit en Tuin afval).
De eerste manier is composteren. Je verzamelt al het GFT afval in een bak of op een hoop in de tuin. Het liefst niet bij het terras, immers trekt zo’n hoop allerlei ongedierte aan en gaat het stinken. Je zult merken dat het afval niet alleen weg rot maar zich ook omzet tot compost, dat je weer kunt gebruiken voor de tuin. Erg milieuvriendelijk dus.

Tips voor je GFT- bak

Wil je dit niet, of heb je er geen mogelijkheid voor dan laat je het afval ophalen door de vuilniswagen. Hieronder een paar tips:

 • Om aankoeken van afval in de container te voorkomen, kun je een vel krantenpapier op de bodem leggen (geen hele stapel oud papier uiteraard).
 • De container af en toe schoon maken is soms geen overbodige luxe. Gebruik echter geen chloorhoudende reinigingsmiddelen of andere middelen die het milieu niet ten goede komen. Mocht je toch iets willen gebruiken kijk dan eens naar groene zeep of azijn. Maar gewon een tuinslang en een bezem geven ook al een goed resultaat. Onthoud het is een afvalbak en geen museumpronkstuk…
 • Ben je vakkundig te werk gegaan in je tuin en merk je dat de bak sneller vol raakt dan je gewend bent, knip dan al het snoeiwerk in kleinere stukken. Zo kun je meer in de bak terecht.
 • Wil je dat ene beetje er toch nog bij hebben, is het zeer verleidelijk om de inhoud van de container aan te willen stampen. Voor een klein beetje kan dit zeker ook geen kwaad. Echter realiseer je wel dat hoe meer je het aanstampt, des te vaster het komt te zitten. Het probleem raad je vanzelf wel…
 • Afval ooit in een zon laten staan? Dan weet je dat dat geen goed idee is… Zet je container dus bij voorkeur in de schaduw.
 • Voorkom als het kan dat afval vastvriest in een container.
 • De mannen van de vuilniswagen vinden het prettig om snel het afval te kunnen halen. Het is daarom een kleine moeite en een mooi gebaar om het handvat richting de weg te laten wijzen. De mannen zetten hem hier altijd net andersom terug en zo weet je ook meteen wanneer de container geleegd is en wanneer nog niet.
 • Gooi géén chemisch afval of andere niet-natuurlijke stoffen bij het groente-, fruit- en tuinafval!

Hoe ga jij om met het GFT afval?

Advertenties

13 comments

 1. Bij mij gooi ik het ook allemaal in de gft container. Wij zijn vegetarisch dus hebben ook nooit vlees/vis resten om weg te gooien dus blijft de container schoon van maden.

  Like

 2. Wij hebben niet veel keus gekregen van de gemeente. In mijn tuin staan inmiddels drie verschillende gekleurde kliko bakken. Ook een voor de GFT. Overigens gebruik ik deze laatste niet heel erg vaak. Het plastic dan weer wel. Dat gaat apart.

  Like

 3. Vroeger hadden wij een gtf container, maar die bestaat hier niet meer. Dus nu hebben we een compost bak zelf gemaakt om terug te gebruiken voor onze moestuin.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s