HET PIRATENSCHIP. Een origineel 3-in-1 boek.

Belofte maakt schuld
Een tijdje geleden schreef ik dat mijn jongste zoontje en ik het boek Het piratenschip mocht testen, en beloofde ik jullie een review hiervan. Belofte maakt schuld, dus hieronder kunnen jullie lezen wat hij en ik van het boek vonden.

3-in-1
Het piratenschip is niet zomaar een kinderboek. Het bestaat uit een serie grote, kartonnen platen die met linnen banden aan elkaar verbonden zijn. Als je het boek aanschaft zijn de pagina’s op elkaar gestapeld. Haal je het boek uit de verpakking, dan heb je de keuze. Je kunt het boek op de grond uitvouwen om het verhaal te lezen over piraten die op schattenjacht gaan, die, vergezeld van kleurige en vrolijke tekeningen, op de ene kant van de platen staat. Je kind kan dan ook nog de aangegeven vaarroute volgen met een bootje en zo zelf op schattenjacht gaan. Je kunt er ook voor kiezen om de platen rechtop te zetten en zo een piratenschip van het boek te maken. In dat geval kijk je tegen de andere kant van de platen aan, waarop een houten betimmering van een schip is getekend, compleet met onder meer een anker, patrijspoorten en een vrolijke walvis die langs het schip vaart. Het schip bevat zelfs een deurtje waar een peuter goed doorheen kan stappen, en een kartonnen stuurtje dat echt kan draaien.

Varen in de boot!
Mijn jongste zoontje ging direct voor de “optie piratenschip”. Hij stond er met zijn neus bovenop toen ik het boek uit de verpakking haalde, en toen ik zei dat het een boek over piraten was en dat het ook een boot kon worden, riep hij direct dat hij de “kap-tein” was, en kreeg ik het bevel om zijn capuchon van zijn winterjas te halen, zodat die als piratensteek kon dienen. Het duurde nog even voordat ik doorhad hoe ik de platen precies moest neerzetten, maar toen stond er ook een echt piratenschip in mijn kamer en voer mijn zoontje – capuchon achterstevoren op zijn hoofd – over een denkbeeldige zee “naar opa en oma”.

Origineel idee
Ik vind het idee van een uitvouwbaar, kartonnen piratenschip, compleet met deur en stuurtje erg leuk en origineel. Peuters passen er prima op hun knietjes in en de illustraties zijn ook heel geschikt voor kinderen van 2 en 3 jaar. Het gaat bij Het piratenschip ook echt om deze functie, in ieder geval bij ons in huis. Het wordt weliswaar een boek genoemd dat je ook kunt ombouwen tot een boot, maar het werkt in de praktijk eerder andersom: het is een uitvouwbare boot, waar ook nog een verhaaltje over piraten op schattenjacht op is gedrukt. Mijn zoontje keurt het verhaal in elk geval geen blik waardig: hij wil alleen maar varen!

Stevige boot, fragiel boek
Eenmaal in elkaar gezet is het schip nog behoorlijk stevig ook, doordat je de voorste platen met een klittebandsluitinkje aan elkaar vast kunt maken. Mijn zoontje schoof al snel op zijn knieën de kamer door als hij in zijn schip zat en de platen bleven rechtop. Zo leek het net of hij echt aan het varen was. Alleen is het jammer dat de combinatie van kartonnen platen en dunne, stoffen stroken uiteindelijk te fragiel is. Bij ons is na een paar weken de eerste stoffen band losgescheurd, terwijl wij er voorzichtig mee om zijn gegaan. De kartonnen platen zijn simpelweg te zwaar voor de stoffen verbindingsstroken. Maar goed, even vastplakken met plakband en onze kleine “kap-tein” kan weer achter zijn stuurtje kruipen!

“Het piratenschip” is onder andere te koop bij Bol.com, voor, op het moment van schrijven, €19,99
ISBN: 9789002264689

*voor deze recensie hebben wij een review-exemplaar ontvangen.*

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s