Wanneer je toe bent aan een nieuw telefoonabonnement, omdat de looptijd van je vorige abonnement bijvoorbeeld is afgelopen of je op zoek bent naar een betere aanbieding, moet je de keuze maken tussen een telefoonabonnement met een nieuw toestel of een sim only abonnement. Wij bespreken vijf voordelen van sim only abonnementen die een goede reden bieden om daarvoor te kiezen.
Goedkopere aanbieders
Op de markt voor sim only abonnementen zijn er verschillende goedkope aanbieders zonder toeters en bellen die wel gewoon gebruikmaken van een goed telefoonnetwerk. De kans is groot dat je bij deze aanbieders minder betaalt voor je bundel dan wanneer je bij een van de grote aanbieders een telefoonabonnement met toestel neemt. Vergelijk sim only abonnementen om de goedkoopste te vinden!
Besparen op nieuw toestel
Wil je wel graag een nieuwe smartphone? Dan is het natuurlijk verleidelijk om die in combinatie met een telefoonabonnement te nemen. Dat is lekker makkelijk natuurlijk. Maar het is ook duurder. Je betaalt namelijk bij zo’n combinatie nooit de beste prijs voor het toestel. Je kunt dus goedkoper uit zijn als je een sim only abonnement neemt en daarnaast los je gewenste nieuwe smartphone koopt bij de goedkoopste (betrouwbare) aanbieder. Maar dan moet je dan natuurlijk wel het toestel in één keer afrekenen in plaats van afbetalen, maar het is natuurlijk sowieso zo dat je geen geld moet uitgeven dat je niet hebt.
Geen BKR-registratie
Een groot nadeel van je telefoon in combinatie met een telefoonabonnement nemen waarbij je het toestel afbetaalt met je maandelijkse abonnementskosten, is dat het je een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) kan opleveren. Dit is het geval wanneer de waarde van het toestel meer dan 250 euro is. Jouw afbetaling wordt dan als een lening geregistreerd. Dat is op zich niet meteen een probleem, maar het kan wel effect hebben wanneer je daarna een lening probeert af te sluiten bij een kredietverstrekker. Zoals bijvoorbeeld een hypotheek. Een lopende afbetaling kan er dan voor zorgen dat je minder kunt lenen. Betaal je je maandelijkse afbetaling niet netjes, dan kun je als wanbetaler te boek komen te staan. Dat kan je kansen op het überhaupt krijgen van een lening of krediet verpesten.
Kortere looptijd
Omdat je bij een telefoonabonnement met toestel dat toestel moet afbetalen en het maandbedrag niet te hoog moet worden (anders is de aanbieding niet aantrekkelijk), gaan deze abonnementen doorgaans samen met een looptijd van twee of drie jaar. Sim only abonnementen kunnen ook een looptijd van twee jaar hebben, maar het is net zo goed mogelijk om abonnementen af te sluiten voor een korte looptijd. Voor één jaar bijvoorbeeld, of zelfs met maandelijkse opzegbaarheid vanaf het begin. Zo kun je altijd snel overstappen als je ergens anders een gunstigere aanbieding vindt.
Flexibeler bundel aanpassen
Het is moeilijk om goed in te schatten hoeveel bel- en internettegoed je nu daadwerkelijk nodig hebt. Het is zonder als je onnodig gedurende de hele looptijd van je abonnement voor meer betaalt dan je nodig hebt. Dan is het fijn als je je bundel iedere maand kunt aanpassen om aan te sluiten bij je daadwerkelijke behoeftes. Die flexibiliteit bieden sim only abonnementen in hogere mate dan telefoonabonnementen met toestel.
De enige voordelen die een telefoonabonnement met toestel biedt, zijn dus het feit dat je niet nog ergens een toestel moet kopen en dat je de aankoop kunt spreiden door afbetaling. Daar staan echter zo veel nadelen tegenover dat sim only eigenlijk veel interessanter is als je geldbewust bent.
Ik ga volgend jaar ook over op sim only
Persoonlijk ben ik ook voor sim-only!