Bij een alarmsysteem zullen de meeste mensen denken aan een apparaat dat enorm veel herrie maakt, en de hele buurt wakker schudt behalve de eigenaar van het alarm. Toch is er veel meer mogelijk met alarmsystemen dan alleen lawaai maken. Op deze pagina vind je 6 dingen die je niet wist over alarmsystemen. Tenzij je uiteraard al een modern alarmsysteem in huis hebt die gekoppeld is aan een smart home, met slimme IP camera software die… Laten we even niet op de zaken vooruit lopen, lees gewoon onderstaande 6 tips. Hoeveel weet jij eigenlijk van alarmsystemen?

1. Een alarmsysteem heeft ook zintuigen

Hoe weet een alarm dat het af moet gaan? Net zoals een mens ogen en oren heeft, kun je een alarmsysteem ook voorzien van zintuigen. Denk aan bewegingsdetectie, net zoals een lamp die aanspringt zodra er iemand langsloopt werkt dit ook zo met een alarmsysteem. Wanneer je sensoren koppelt aan het alarm kun je nog veel meer zaken in en rond de woning detecteren. Denk aan het openen van een raam, het inschakelen van een lamp of geluid op een plek waar dit niet de bedoeling is. Met slimme sensoren kun je de gehele woning voorzien van ogen en oren, en die koppel je weer aan het centrale alarmsysteem. Zo kun je het alarm overal in huis af laten gaan wanneer de rookmelder rook detecteert.

2. Een stil alarm is ook mogelijk

Somfy alarmsysteemEen voordeel van een luid alarm is het verwittigen van de bewoners, in veel gevallen zullen inbrekers ook op de vlucht slaan. Maar wanneer er regelmatig een vals alarm afgaat heeft het geluidssignaal steeds minder impact, daarnaast kan het ook storend zijn voor de omgeving. Het is daarnaast mogelijk om in plaats van geluid een alarmsignaal met alleen lichtsignalen te gebruiken. Bijvoorbeeld met slimme verlichting zoals de Philips Hue lampen die geactiveerd worden als een Somfy alarmsysteem in werking treedt. Je kunt het alarm ook koppelen aan je iPhone zodat je een melding krijgt wanneer je rustig op de bank aan het browsen bent. Zo val je niemand lastig, en kun je indien nodig de politie inschakelen om de inbrekers op heterdaad te betrappen.

3. Een alarmsysteem is te koppelen aan een smart home

Een smart home of domotica woning is een huis waarin internet gebruikt wordt om diverse apparaten en diensten aan elkaar te koppelen. Verlichting is een bekend voorbeeld, evenals slimme thermostaten of luidsprekers die niet alleen geluid produceren maar ook naar je luisteren. Je kunt een slim alarm koppelen aan een slimme woning. Zo kun je bij onraad de lampen automatisch aan laten springen en de gordijnen wagenwijd open zetten. Een slimme rookmelder kan juist weer het alarmsignaal af laten gaan, zo kun je nog veel meer slimme functies in huis aan elkaar koppelen.

4. IP camera software kan beelden herkennen

Moderne beveiligingscamera’s leveren niet alleen haarscherpe beelden op, dankzij de IP camera software kun je nog veel meer dan slechts foto’s en video verzamelen. Zo kun je huisdieren uitsluiten van detectie, evenals voorbij rijdende auto’s. Het is ook mogelijk om met IP camera software gezichten uit te lichten, dit kan in een politieonderzoek erg nuttig zijn. Software kan ook verbeterd worden zonder dat je een nieuw systeem aan moet schaffen, update de app en jouw beveiligingscamera krijgt weer er een aantal nieuwe functies bij.

5. Alarmsystemen werken ook zonder stroom

Een angst die veel mensen hebben bij IP camera’s en bewakingscamera’s in het algemeen is uitval van stroom. Geen stroom, geen camera, geen wifi, geen detectie. Toch hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn. Zo zijn er alarmsystemen met een backup accu die tot weken en zelfs maanden nadat de stroom is uitgevallen nog blijven functioneren. Maar hoe zit het dan met opnames maken en doorsturen zonder internetverbinding? Beelden kunnen opgeslagen worden met een interne geheugenkaart of verstuurd worden via een data SIM in de camera. Dan gebruikt de IP camera een eigen mobiele verbinding. Het is zelfs mogelijk om een SMS bericht te laten versturen zodat de ontvanger zelf ook niet over een actieve internetverbinding hoeft te beschikken.

6. Hollywood is niet te vertrouwen

Last but not least; Hollywood. Er is ons zoveel wijsgemaakt over alarmsystemen dat veel mensen het vertrouwen in deze apparaten verloren hebben. We kennen allemaal die spannende films waarbij een lenige inbreker eerst met een rookwolk een aantal lasers zichtbaar maakt, om er vervolgens langs te kruipen. Wees gerust, bewegingsdetectie werkt heel anders, ze zijn echt niet ontworpen als obstakel parcours. Ook trucs als opwarmen of afkoelen werken niet, en de stroomdraad doorknippen heeft ook al geen zin. Oh ja, en inbrekers zijn doorgaans geen aantrekkelijke heren en dames met een luxueuze leefstijl die alarmsystemen omzeilen als hobby. Maar waarschijnlijk wist je dat al…toch?

Lees ook