Zwemmen met zeeschildpadden, walvishaaien en roggen is nog indrukwekkender zonder de drukte van duikers. In de wateren van Oman hebben duikers vaak de meest prachtige plekken helemaal voor zichzelf, waardoor ze volledig kunnen opgaan in de onderwaterwereld. Het Sultanaat is zowel boven als onder water nog ongerept. Hier gedijen koralen weelderig, ontstaat er een nieuw landschap op een gezonken oorlogsschip en zwemmen meer dan 1.600 soorten vissen in kristalhelder water. Dit zijn de meest adembenemende duiklocaties van Oman.

v.l.n.r. snorkelen in Musandam, scuba duiken, koraal bij de Daymniyat eilanden © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate.
v.l.n.r. snorkelen in Musandam, scuba duiken, koraal bij de Daymniyat eilanden © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate

Het scheepswrak Al Munassir is niet gezonken tijdens een tragische zee-ramp. In plaats daarvan liet de marine het voormalige oorlogsschip in 2003 zinken na 25 jaar trouwe dienst. Dit ruim 80 meter lange gezonken schip werd omgetoverd tot een kunstmatig rif op slechts 20 minuten varen van het duikcentrum van Muscat. Tegenwoordig zwemmen zeepaardjes sierlijk langs de 30 meter diepe ankerketting. Scholen vissen in alle kleuren en maten doorkruisen de ruimtes waar vroeger mariniers werkten.

Zwemmen met XL-vissen rondom de Daymaniyat eilanden

Walvishaaien, met hun zachte grijze huid en witte stipjes, kunnen wel 15 meter lang worden – net zo lang als een bus! Tijdens de zomermaanden bevinden deze indrukwekkende haaiensoorten zich regelmatig in de buurt van de Daymaniyat eilanden, een archipel op ongeveer 15 kilometer van de noordkust van Oman. Echter, het zijn niet alleen ’s werelds grootste vissen die deze locatie tot een paradijs voor duikers maken. Vrijwel nergens anders is het onderwaterleven zo divers. Duikers zwemmen hier te midden van schildpadden, pijlstaartroggen en netmurenen. Alle dieren hier zijn extra groot, dankzij het overvloedige plankton in het water. Ook de koralen hier bereiken verrassend grote afmetingen.

Turtle in Deep Blue Water © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman
Turtle in Deep Blue Water © Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman

Duiken in de fjorden van Oman

Het schiereiland Musandam strekt zich uit tussen de Golf van Oman en de Perzische Golf. Al tientallen jaren is het voor buitenlandse vissers verboden om hier te vissen, wat heeft geleid tot enorme scholen vissoorten en weelderige koraalriffen. Om de duiklocaties te bereiken, moeten duikers door een dramatisch landschap navigeren, aangezien de imposante kliffen van het Hajar-gebergte hier boven het wateroppervlak uitsteken. De kustlijn lijkt op een Arabische variant van de Noorse fjorden, inclusief kustplaatsen en een rijke visserijgeschiedenis. Zelfs onder water zijn er hoogteverschillen, met steile wanden, met koraal bedekte plateaus, grotten en onderwaterstranden. Op 23 locaties kunnen liefhebbers van de onderwaterwereld duiken op dieptes variërend van 3 tot 35 meter. Duikers kunnen hier onder andere koraalduivels, papegaaivissen en barracuda’s bewonderen. Af en toe glijdt er ook een zeeschildpad of rog sierlijk voorbij, vergezeld door scholen dolfijnen.

Kelp en koraalriffen bewonderen tijdens één duik

Het onderwaterparadijs van Oman beperkt zich niet tot de noordelijke kustlijn. In het zuidelijke Dhofar-gebied ligt een relatief onontdekte duiklocatie. Hier, in Salalah, een van de grootste zeehavens in de golfregio, bevindt zich een levendige onderwaterwereld. Duiken wordt hier extra betoverend tijdens het moessonseizoen, bekend als het Khareef-seizoen. Het regenwater dat in zee stroomt, doet de kelpwouden tot leven komen. Tijdens deze periode kunnen duikers tijdens één duik zowel koraalriffen als kelp bewonderen, een unieke ervaring. Vanuit de haven van Salalah varen duikers naar duikplekken waar ze krokodilvissen, murenen en soms mantaroggen kunnen tegenkomen. Liefhebbers kunnen ook een avontuurlijke 4×4-rit maken door de duinen vanuit de stad om duikplekken in de buurt van de kustplaats Mirbat te bereiken. Onder water komen ze oog in oog te staan met anemoonvissen, octopussen en steenvissen. Dichter bij de zeebodem kunnen duikers verrassend kleurrijke zeenaaktslakken en platwormen ontdekken.

Snorkelen als alternatief voor duiken

Voor degenen die niet kunnen of willen duiken, biedt snorkelen een avontuur in de wateren van Oman. Op veel kustlocaties is het water ondiep en helder, waardoor bezoekers het zeeleven net onder het wateroppervlak kunnen observeren. Snorkelaars kunnen bijvoorbeeld een dhow cruise boeken vanaf het Musandam-schiereiland, waarbij ze een onvergetelijke tocht maken van meer dan vijf uur met adembenemende uitzichten op de ruige kustlijn. Dolfijnen zwemmen vaak een stukje met de boot mee. Bij twee eilanden gaan de passagiers van boord om de wonderen onder water te verkennen. Het is altijd een aangename verrassing om de schepselen te ontdekken die in het kristalheldere water leven. Met tal van kleurrijke vissen, waaronder de levendige papegaaivissen, stelt het uitzicht nooit teleur. Ook de kustlijn nabij de hoofdstad van Oman, Muscat, biedt een ideale plek om te snorkelen, met boten die vertrekken vanuit de Al Mouj Marina.

Handig om te weten

De beste tijd om te duiken is tussen augustus en januari en van eind maart tot mei. Het water rond de kust van Oman komt zelden onder de 21 graden Celsius – temperaturen variëren meestal tussen 24 en 30 graden Celsius, waardoor een wetsuit van 5 mm meestal voldoende is.

Voor meer informatie over Oman, bezoek de website: www.experienceoman.om.

Lees ook:

Ben jij al eens in Oman geweest?

© Ministry of Heritage & Tourism Sultanate.