Als ondernemer met personeel krijg je er vroeg of laat mee te maken: uitval van personeel. In de meeste gevallen is dit geen groot probleem en krijg je met een beetje handig plannen het werk alsnog af. In sommige gevallen duurt de uitval van een werknemer echter langer. Naast dat het werk niet af komt door langdurig verzuim, brengt het ook een hoop kosten met zich mee. Het risico op deze hoge kosten kun je als ondernemer gelukkig afdekken met een verzuimverzekering. Wat houdt deze polis precies in en wanneer moet je hem afsluiten? Je leest het in dit artikel!

Wat is een verzuimverzekering?

Als een personeelslid langdurig ziek wordt, dan ben je als werkgever verplicht om het loon gewoon door te betalen. Je moet dat twee jaar lang doen. Je bent verplicht om minstens 70% van het brutoloon door te betalen, maar in bepaalde gevallen is dit zelfs 100%. Dat is een hoop geld voor een werknemer die verder geen omzet meer oplevert. Om je te beschermen tegen deze kosten, kun je er dus voor kiezen om een verzuimverzekering af te sluiten. De verzekeraar zorgt er dan voor dat het loon (deels) wordt doorbetaald. Bovendien kun je hulp en vergoedingen verwachten bij de preventie van verzuim en bij re-integratie van werknemers.

Is de verzekering verplicht?

Is het verplicht om deze verzekeringspolis af te sluiten voor je bedrijf? Het antwoord op die vraag is: nee, zoals met veel verzekeringen, ben je ook bij deze verzekering niet verplicht om hem af te sluiten. Het kan wel een verstandige zakelijke beslissing nemen. Zoals we eerder al noemden, kunnen de kosten van een zieke werknemer behoorlijk oplopen. Zeker als het een werknemer betreft die een goed salaris verdiend. Om nog maar niet te spreken over de gemiste omzet en de kosten voor het regelen van een vervanger.

Wanneer is het handig?

Hoewel het dus niet verplicht is om deze polis af te sluiten, kan het wel verstandig zijn. Vooral voor kleine bedrijven die de reserves niet hebben om de kosten van een zieke werknemer op te vangen, kan een verzekering ziekte werknemer slim zijn. Uiteraard moet daarvoor wel maandelijks een premie betaald worden, maar die is voorspelbaar en bovendien een stuk lager dan de kosten die komen kijken bij een langdurig zieke werknemer.

Ook voor grote bedrijven kan een verzuimverzekering handig zijn. Grote bedrijven met meer werknemers krijgen nu eenmaal vaker met verzuim te maken. En hoewel grotere bedrijven de kosten wellicht wel kunnen dragen, is het nooit slecht om deze toch verzekerd te hebben. Bovendien kun je bij bepaalde polissen ook vergoedingen ontvangen voor kosten die gemaakt worden ter preventie van verzuim. Zo kun je ervoor zorgen dat er minder werknemers uitvallen, waardoor de operaties goed kunnen doorlopen.

Lees ook:

Kijk jij met regelmaat naar de verzekeringen?