Afgelopen week was het weer prijs in ons dorp. Na een wolkbreuk die minder dan een kwartier duurde, stonden straten en kelders blank. Het rioleringssysteem kon de enorme massa’s water simpelweg niet aan. Voor sommigen is het dweilen en hopen dat de schade beperkt blijft. Maar voor anderen is het de brandweer bellen en wachten tot ze je kelder komen leegpompen. Dit jaar is dan ook een enorm contrast met de vorige jaren, waarbij het zo droog was dat er in je tuin nauwelijks nog iets groeide. We komen er niet meer omheen. Ons klimaat wordt niet alleen warmer, maar ook grilliger. Lange periodes van droogte kunnen worden opgevolgd door plotselinge wolkbreuken die in een mum van tijd je kelder onder water zetten. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor deze problemen.

Waterproblemen weggepompt

Met de juiste technische oplossing kun je veel waterproblemen al voorkomen voordat ze leiden tot schade of ongemakken. Met de aanschaf en installatie van de juiste pomp behoort een natte kelder tot het verleden. Ook hoef je nooit meer je plantjes water te geven. En als je het slim aanpakt, dan bereid je niet alleen je huis en tuin voor op de komende klimaatverandering, maar help je ook nog eens mee aan het oplossen van het probleem.

Nooit meer een ondergelopen kelder

Een ondergelopen kelder is een lastig probleem. Namelijk, afgezien van het feit dat alles wat in de kelder stond nat zal zijn geworden, heb je ook het probleem dat de onderkant van je woning langdurig in contact is geweest met veel water. Dit heeft mogelijk vochtschade en schimmel ten gevolge. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk het onderlopen van je kelder te voorkomen. Uiteraard zullen veel mensen dit doen door zandzakken bij kelderramen en -koekoeks neer te leggen. Ook worden deuren met platen of zandzakken gebarricadeerd. Maar zodra het water eenmaal je kelder instroomt, is het dweilen met de kraan open. Daarom moet je ook niet dweilen, maar gebruikmaken van een pomp met voldoende capaciteit om het binnendringende water ook weer meteen naar buiten te pompen. Dit kan door op het laagste punt in je kelder een gat te maken waarin een dompelpomp staat. Heb je last van optrekkend grondwater, dan volstaat een klein pompje dat vanzelf aanspringt als “hij natte voeten krijgt”. Staat je huis op een plek waar met regelmaat grote hoeveelheden water binnen kunnen stromen bij zware regenbuien, dan is een grotere installatie nodig.

Nooit meer een uitgedroogde tuin

Misschien heb je, net zoals wij, geen last van natte voeten omdat je huis hoger gelegen staat en geen kelder heeft. Dan heb je misschien meer last van het feit dat het water te snel van je perceel verdwijnt, waardoor je tuin er altijd droog en troosteloos bij ligt. Dan is beregenen natuurlijk een oplossing. Maar waarom beregenen met drinkwater als je ook regenwater kunt gebruiken? Hydrofoorpompen worden gebruikt wanneer er altijd druk op een waterleiding of slang dient te staan. Deze is dus erg geschikt om vanuit een waterreservoir een beregeningssysteem of sprinkler te voeden.

Koppel de oplossingen voor een duurzame oplossing

In onze woning hebben we het probleem van veel water na een kortstondige regenbui gekoppeld aan mogelijk langdurige droogtes. Door het afkoppelen van de regenpijpen en het regenwater op te vangen in twee bakken van ca. 8 meter lang, 1,5 meter breed en 0,7 meter diep, hebben we een opslagbuffer gecreëerd van ca. 8 m³. Genoeg voor een stortbuitje of twee. Zodra deze buffers gevuld zijn en er meer neerslag verwacht wordt, pompt een automatische vuilwaterdompelpomp (via een regelsysteem) het water naar de achterkant van de tuin waar het kan infiltreren in de aangelegde wadi. Zo zijn de bakken leeg en klaar voor de volgende stortbui. Echter, als er geen neerslag verwacht wordt, schakelt de pomp pas aan volgens een programma. Hierbij wordt het regenwater na een aantal dagen via een regelklep naar het beregeningssysteem van onze tuin gepompt. Op deze manier kunnen wij al het regenwater op ons eigen terrein infiltreren, maar hebben we ook een flinke watervoorraad in het geval van droogte. En als leukigheidje kunnen we de pomp ook op omloop zetten, waardoor het water rondgepompt wordt via een klein watervalletje. Goed tegen algen, muggen en vooral leuk om naar te kijken.

Lees ook:

Hoe pakken jullie hemelwater aan?

Afbeelding van Souvick Ghosh via Pixabay
#ad