Het is bijna 31 oktober en dan is het Halloween. Het feest van pompoenen, heksen, skeletten, doodshoofden, monsters en ga maar door. Het wordt in Nederland steeds meer een feest ook voor jongere kinderen. Kijk naar attractieparken zoals de Julianatoren en Heksendoorn(Hellendoorn) kom lekker griezelen. En ook op tv zijn steeds meer series die er een aflevering over hebben gemaakt bijvoorbeeld piet piraat.
Waar komt Halloween eigenlijk vandaan?
De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november.[1] In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).
Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.
Kelten.
Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.
In de negende eeuw van de huidige tijdrekening stak een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengde zich met het halloweenfeest. Op Allerzielen (2 november) gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. De trick-or-treattocht vindt wellicht daar zijn oorsprong.
In de Verenigde Staten maakte het feest vooral opgang in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS dook toen de bekende jack-o’-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.
Het feest in Nederland.
In Nederland wordt het vooral gevierd met verkleden in de meest spannende, enge en spookachtige kostuums. De kinderen gaan in sommige plaatsen langs de deuren voor trick op treat om snoep of iets anders lekkers op te halen. Veel mensen zullen dit leuk vinden, maar ik heb toch echt moeite met Halloween. Het gaat over geesten, dood en duisternis! Waarom willen wij dit met de kinderen vieren die zich verkleden als vampiers, skeletten, zombies. De Toychamp heeft zelfs een speciale folder!
Ik snap dus niet goed wat er leuk aan dit feest is behalve dat kinderen van verkleden houden. Maar ik heb geen verkleedkleding die hierbij past! Daarnaast vind ik de gedachten van Halloween gewoon niet fijn. Het verjagen van geesten en in het huidige feest griezelen met doden, geesten en monsters. Het is overal gewoon en er wordt geen discussie over gevoerd of wij het normaal vinden om dit met onze kinderen te vieren.
Het is mij ook een raadsel waarom dit hier gevierd zou moeten worden.
Dan is de gedachte achter ‘Dia Los Muertos’ in Mexico veel mooier: Laten we het leven vieren.
Dat iedereen zijn doden anders herdenkt, daar kan ik me nog wel achter zetten;
Maar hier in ons dorp is zelfs een halloweentocht waar ik mijn kinderen echt niet naartoe laat gaan. Goed om nachtmerries te krijgen!
Ik ben het helemaal met je eens! Ik vind het een verschrikkelijk “feest” en doe er dus NIET aan mee! Ik begrijp ook niet dat dit helemaal “gewoon” is en dat er over Zwarte Piet gediscusieerd wordt. Laat Zwarte Piet nu gewoon Zwarte Piet blijven, en laten we hier eens de discussie over aanzwengelen of dit nu normaal is. Want hier maak je kinderen alleen maar bang van.
Dat is nu precies mijn gedachte! Fijn dat ik niet de enige ben die er zo over denkt!
Ik zag die titel al eerder staan in concepten en was benieuwd waar het heen zou gaan 😉