Hoe goed je ook je best doet als ouder, soms werkt je kind nu eenmaal niet helemaal mee zoals je dat graag zou willen. Schreeuwen, foeteren en boos worden zijn wel de laatste reacties waar je kind op zo’n moment op zit te wachten. Sterker nog, het werkt juist averechts! Het kind gaat namelijk het “negatieve” gedrag zien als iets wat gestraft wordt en zal het juist willen ontwijken. U kunt zich vast en zeker de consequenties al bedenken als dit gaat om zindelijk worden (plassen, of zelf poepen, in broek). Zodra je eenmaal in die cirkel zit is het ontzettend moeilijk om daar uit te komen, dat kan ik, als ervaren moeder op dit gebied, hardop zeggen.

Omgaan met zindelijkheidsproblemen

Als eerste is het ontzettend belangrijk dat je kind zich op zijn/haar gemak voelt. Ja, je wilt heel graag dat je kind op de wc zijn of haar behoeftes doet, maar een maand eerder of later zindelijk maakt niet uit. Toch? Dus neem een stap terug en begin bij de basis. RUST en GEMAK.
Zodra die basis er goed is dan kun je een stapje vooruit. Sommige kinderen vinden het reuze interessant als je het zelf voor doet. En hoe ongemakkelijk dat wellicht ook klinkt, de kans is groot dat je dit zelf ook gedaan hebt bij je ouders. Andere kinderen vinden het juist reuze interessant maar durven niet zo goed zelf te gaan.

Voel eens aan het toilet zodat je kleine voelt dat deze hard is en je niet zomaar erin weg zakt. Oefen eens om erop te zitten zonder dat je kindje moet presteren en spoel eens voor de fun door en zwaai het water weg. Maak er desgewenst een leuk verhaaltje van dat het water (en je poepje/plasje) naar een leuke plek gaan waar ze allemaal samen komen en kunnen spelen. Zeker bij kinderen die bang zijn dat het poepje/plasje weg gaat kan dit de uitkomst zijn.

Eigen ervaring

Mocht dit allemaal nog niet goed lukken bedenk je dan dat je zeker niet de enige bent die met dit probleem te maken heeft gehad. Ik heb zelf 6 maanden lang, gekampt met een dochter die niet naar het toilet wilde gaan. Hoe heb ik zelf deze cirkel doorbroken?
Door bovenstaande stappen te ondernemen. Terug naar de basis en vanaf daar stapje voor stapje verder te gaan.

Broekplassen

Sommige kinderen hebben een hele aanloop nodig en andere kinderen gaan al uit zichzelf. Maar in elk huishouden zal er vroeg of laat wel eens een ongelukje voorkomen, heel normaal en bovendien erg leerzaam! Maar wat kun je eraan doen als dit vaker gebeurt? De Wobl horloge biedt dan een uitkomst. Dit kleine horloge is perfect voor een kinderhandje met als prachtig bijeffect het trilalarm dat je in kunt stellen. Het horloge biedt 8 programmeerbare tril- of geluidsalarmen op een dag. Laat het kind op vaste tijden naar de wc gaan, of ze nou wel of niet moet. Immers door structuur aan te brengen zal je kind vaker aan het toilet denken en er uiteindelijk ook zelf naar toe gaan. Het horloge is ook perfect te gebruiken als een slaaptrainer, herinnering aan medicijngebruik of andere doeleinden. Kortom multifunctioneel…

Lees ook: