Het Continium heet tegenwoordig Discovery Museum. Het Museumplein is makkelijk te vinden met de auto, het parkeren gaat echter nog gemakkelijker. Bij het station kan er namelijk gratis geparkeerd worden, via een speciale looproute (hartstikke veilig) raak je makkelijk bij het Museumplein. Ook met openbaar vervoer moet het geen enkel probleem zijn aangezien de trein voor de deur stopt, zelfs bushaltes liggen om de hoek. Mocht je eenmaal aangekomen zijn kun je via de deur de trappen omlaag gaan naar de grote hal. Deze leidt naar het restaurant, Continium, Cube, Columbus, toiletten, winkeltje, garderobe. Het meest opvallende is nog wel het enorm groot touch-screen waarmee gespeeld kan worden. Terwijl ik bij de balie sta, spelen de kinderen heerlijk op het grote scherm.
De film Earth
Ik koop de kaartjes voor Earth in het Planetarium en entreetickets voor Continium. Daarna wordt keurig verteld waar alles is en hoe ik het kan bereiken. Ook krijgen we te horen dat we onze jassen op kunnen hangen in de garderobe. Die is kosteloos en op eigen risico. En we kunnen gebruik maken van een kluisje deze is groot genoeg om er een tas en zes jassen in te proppen. Nadat we jassen-loos zijn, kunnen we ons richten op de entreetickets. De film is tijdsgebonden en we hebben nog 40 minuten de tijd om te overbruggen. Iets te weinig voor Continium en net te veel om te blijven spelen met het magische scherm. Dus op naar het restaurant, dit ziet er gelijk ontzettend verzorgd en lekker uit allemaal. We kiezen iets te drinken uit en dat lekkere stukje appeltaart. Voor de kinderen nemen we heerlijke muffins. Terwijl we alles nuttigen in het restaurant doornemen we even de dag wat komen gaat.
Het Planetarium
Voor deze film moeten we beneden zijn, lekker makkelijk. In een grote ruimte kan iedereen plaats nemen op houten banken zonder leuning. Hier kregen we een korte uitleg over hoe de voorstelling in zijn werk gaat. Vervolgens krijgen we op drie schermen een voorstuk te zien. Astronauten, zoals André Kuipers, kwamen aan het woord en vertelden over de voorbereidingen van een ruimte trip. Nadat dit afgelopen is mochten we naar een tweede ruimte lopen. De ruimte is rond en vrij hoog, in het midden van de ruimte is een enorm rond “scherm” zichtbaar. Het is de bedoeling dat we op de glazen platen gaan staan om zo naar beneden te kijken. Voor de mensen die goed ter been zijn, kun je kiezen tussen de eerste of tweede verdieping. Mensen die slecht ter been zijn kunnen op de verdieping blijven waar we binnen komen. Zij worden begeleid naar de derde ruimte zodra deze voorstelling afgelopen is.
Nadat iedereen een plaatsje heeft, en wij ons over onze angst van een glazen vloer hebben heen gezet, wordt de ruimte donker. We krijgen het gevoel alsof we in een spaceshuttle zijn. We zien de aarde vanuit het heelal, een zicht wat tot nu toe zo’n 500 astronauten gezien hebben. Een hele bijzondere gebeurtenis waar we allemaal met veel aandacht naar gekeken hebben. Wat ontzettend leuke en bijzondere beelden oplevert. Nadat deze megaprojectie afgelopen is gaan we door naar de ruimte erna: het auditorium. Hier krijgen we de nasleep van de reis te zien. Verhalen van de astronauten. Het is gelijk duidelijk dat de hele gebeurtenis van het afgelopen uur je een hele andere kijk geeft op onze planeet aarde en hoe we daar mee omgaan. Dat laatste is niet altijd positief te noemen. We zien ook dat er genoeg wetenschappers aan het werk zijn om dat kleine laagje dampkring te redden. Een film die eigenlijk iedereen eens gezien moet hebben.
Het Continium
Omdat we nu toch al een hele tijd naar schermen aan het kijken zijn is het tijd voor meer actie. We merkten aan de kinderen al dat de laatste minuten toch wel een lange zit werden. Toch hielden ze het keurig uit door de prachtige verhaallijnen. Aangezien het intussen ook lunchtijd is nuttigen we ons een broodje met wat drinken, lassen we nog maar een plaspauze in. Vervolgens gaan we naar de andere kant van het gebouw, hier ligt Continium. Met de toegangsbewijzen kunnen we door de poortjes heen. Met dezelfde entreekaartjes kun je ook weer naar buiten en naar binnen mocht dit nodig zijn. We staan gelijk voor een dilemma, gaan we links of gaan we rechts af door het museum heen? We besluiten eigenlijk allemaal dat rechts ons meer trekt en stappen dan ook de bijzondere wereld van dit gebeuren in.
Het museum
We komen uit in ons lichaam waarbij we zien en ervaren hoe eten en lucht door ons lichaam heen gaat, wat de capaciteit van longen is (hoe ze functioneren) en nog meer leuke wetenswaardigheden. Opvallen zijn ook de vele attributen waar zowel jong als oud mee aan de slag kan. Er is geen echte looproute dus je kunt door het museum lopen naar eigen keuze. Zo slaan we stukjes over omdat het daar erg druk is op dat moment, de kinderen willen namelijk overal aan zitten. Er staan heel wat bordjes langs elk gebeuren om uit te leggen hoe alles werkt, soms is dat ook nodig zoals bij de telefooncentrale. De kinderen hebben echt geen flauw idee wat al die kabeltjes voor moeten stellen. We laten de oudste een bordje lezen en daarna kunnen ze aan de slag om onze geschiedenis te ervaren. Op het moment dat ik even met de jongste naar het toilet loop, loopt een “professor” tegen me aan met de vraag of we de voorstelling willen bekijken.
Uiteraard willen we dat maar niet incompleet, we halen snel de rest van het gezin erbij (die gelijk positief zijn) en nadat we ook nog even snel naar het toilet zijn gegaan nemen we plaats in het theater. Deze act zit erg leuk in elkaar, opvallend is dat het publiek (vooral de kinderen) erg betrokken worden en soms zelfs als assistent mogen functioneren bij de verschillende proefjes die gedaan worden. Ook dit is allemaal erg leerzaam en een groot succes. Na afloop van dit extra, onverwachts, moment konden we ons pad vervolgen in het museum en alle andere dingen die het nog heeft ontdekken . Al met al zijn we om 11.00 in de ochtend gearriveerd en om 17.00 waren we uitgespeeld en geleerd. Wat een fantastisch museum voor jong en oud!
Leuk! ik hoop dat we er in de zomervakantie naar toe kunnen. Ik kende het nog niet.