Op verzoek van Christa Lindhout, een trouwe lezer van Thuisleven, een review van deze speldoos. Opa & Oma geven graag leerzame cadeaus, zo ook Het Grote basisschoolspel– Het leukste spel voor alle kinderen van Noordhoff Uitgevers, een bekende speler in onderwijsland.
Het Grote Basisschoolspel
Onze speldoos bevat extra vragen voor ouders! Die kregen we er los bij en past er bij het opruimen van het spel niet bij in de doos. Deze basisdoos is uit te breiden met een uitbreidingsset (extra vragen voor groep 3-8), een spreekbeurtset ( Dinosaurussen, Muziek, Paarden, Sterren en Planeten) en een meesterset (extra vragen over een specifiek schoolvak Taal of Rekenen). Ook voor de uitbreidingsset is geen plaats in de basisdoos.
Inhoud:
- spelbord met twee zijden voor groep 3/4 of 5/8;
- dobbelsteen;
- vier primair gekleurde spelers;
- 8 blufkaarten;
- 20 voetstapkaarten;
- 12 verschillende docentkaarten in vier kleuren;
- 6 bundels vragenkaarten (per groep);
- 4 kaarten met de schoolvakken;
- en 24 diploma’s vier per schoolvak: Taal, Rekenen, Aardrijkskunde, Natuur, Geschiedenis en Schoolplein (algemene vragen).
Doel van het Grote Basisschoolspel is zo snel mogelijk al je diploma’s halen. Het spel is te spelen met 2 tot 4 spelers of zelfs in teams. Een ieder speelt op zijn eigen niveau en dat is de kracht van dit spel, op het lijf gesneden. Volwassenen spelen met de kaarten van groep 8. Het spelbord van groep 3/4 heeft iets anders spelregels van die van groep 5/8. Maak vooraf een keuze welke kant je wilt spelen, afhankelijk van de spelers.
Het Grote bassischoolspel- spelregels van groep 3/4
Leg de juiste kant van het spelbord in zicht, draai de stapels juiste vragenkaarten met de vraagzijde naar boven en kies een loper. Je ontvangt de 3 docentkaarten van je kleur en 2 bluffen. De lopers staan in de buitenste ring van het spelbord en degene die het hoogst gooit begint. Stap met de klok mee het aantal ogen, je krijgt de vraag voorgelezen van je buurman in de kleur van het vak waar je terechtkomt. Er mogen meerdere lopers in een vak staan. Als je antwoord (achterzijde vraagkaart) juist is krijg je het bijbehorende diploma. Dan is de volgende. Kom je op een vlak waar je het diploma al van bezit dan ontvang je een stapkaart.
Die mag je een volgende beurt inzetten om uit te komen in een beoogd schoolvak. Twee extra stapkaarten kan je verdienen op een schoolvak waar een juf of meester afgebeeld staat van je eigen kleur. Je moet dan wel de vraag goed beantwoorden en je ontvangt een diploma. Heb je deze vraag fout dan gat de docentkaart terug in de pot. Ligt er een bluf in het schoolvak en je hebt de vraag fout dan moet je de volgende beurt overslaan en je blufkaart gaat terug in de pot. Deze bluf- óf docentkaart moet je inzetten na iedere diploma-uitreiking, op een cirkel naar keuze. Alleen de bovenste bluf- of docentkaart geldt.
Het Grote basisschoolspel- verschillen in spelregels met groep 5/8
Je hoeft niet met de klok mee te lopen, je kiest je staprichting per beurt. Heb je de vraag goed van een kleine cirkel dan ontvang je een stapkaart, bij een schoolvak (groot) het diploma. Ligt er een docent van een andere kleur op een schoolvak, dan kan je geen extra stapkaarten verdienen. Heb je het diploma al, dan mag je de vraag beantwoorden voor een stapkaart. Ligt er dan ook nog een docent van je kleur, dan zijn er twee extra stapkaarten te verdienen. Op de kleine cirkels mogen geen docent- of blufkaarten liggen. Dus na je diploma-uitreiking moet je een docent- óf blufkaart op een schoolvak leggen. Alleen de bovenste geldt.
Tip: zet de docentkaart in op een schoolvak waar je goed in bent en de blufkaart op een schoolvak waar je al een diploma van hebt.
Onze ervaring met Het Grote basisschoolspel
Oma komt op viste en de meisjes trekken het Grote Basisschoolspel uit de kast. De middelste is trots want ze zit eindelijk in groep 3, de jongste baalt, maar mag met oma meedoen. Het is even sorteren want de bovenste groepskaarten zijn verschoven in de speldoos. Even bakkeleien over de speelzijde en de kleur van de pion, maar ze gaan er voor. De kaarten zijn verdeeld. “Niet groot, maar …?” “Klein!” schreeuwt de schoolmeid (groep 3) blij. Goed en de volgende is: “9x2x5=…?” (groep 6) “Eh, eh, dat is eh …. en haar zusjes kwekken er door heen. “Stil nou, ik ben aan het rekenen!” Uiteindelijk gokt ze verkeerd, haar zusje kan het antwoord 90 nog niet lezen, dus oma schiet te hulp. Ik hoor de hersens kraken, tot ze mij bij het spel betrekken en ze me bestoken met groep 8 vragen als:” Wie hoort er niet bij: Willem van Oranje- Willem van Nassau- Willem de Zwijger of Willem de Derde?” Jeetje, geen idee. Dan de oranje vraag maar: “Van welk vrouwelijk paard kun je ’s nachts wakker schrikken?”
“Haha, een (nacht) merrie”. Gelukkig staat het antwoord achterop het kaartje, want de meisjes geloven mij niet. De schoolmeid geeft al snel de brui aan dit spel en gaat even verderop zitten spelen met haar zusje. De oudste daarentegen wil oma erin luizen en zoekt steeds de moeilijkste vraag uit het rijtje, tenminste die haar het moeilijkste lijkt, maar dan moet je wel snel lezen. De diploma’s ervaart dochterlief als een ware beloning en zoals de spelregels al voorstellen kan je ook na het behalen van vier schoolvakken stoppen. Het voor- of achteruit lopen op de speelzijde van groep 5/8 maakt er een strategisch spel van, compleet met de stapkaarten wordt er nagedacht voordat er stappen genomen worden. Het wordt trouwens tijd dit Grote Basisschoolspel weer te gaan spelen, want de Cito-scores waren niet zo goe als verwacht.
Extra oudervragen
Voorbeelden van oudervragen (extra): Los op: Wortel a+5=4, In welk jaar werd Napoleon koning van Nederland: in 1706, in 1806 of 1906? Wat betekent de afkorting PS? Welke twee landen stonden tegenover elkaar in de Koude Oorlog?
Lees ook:
- Eén nacht, één dag en één beslissing met Weerwolven 1 nacht
- Wie zwijnt er het meest met biggen? Met spelregels
Heeft iemand de spelregels voor mij?
Ik heb het spel van iemand overgenomen maar de spelregels zitten er niet bij.
Wat kan je precies doen met de blufkaarten?
Leuk om aan iemand kado te geven die volgend schooljaar naar de middelbare school gaat….
Haha, die vragen zijn best pittig hoor van groep 8 en die Oudervragen helemaal