Van jongs af aan ben ik al gek van foto’s. Ik vond het als klein kind al leuk om foto’s te bekijken. Toen ik de leeftijd kreeg om zelf foto’s te maken deed ik dat ook graag. Foto’s van uitjes en vakanties liet ik afdrukken en plakte ik in een fotoboek. Bij de foto’s schreef ik stukjes tekst, ook plakte ik er andere dingen bij. Denk maar aan snoeppapiertjes, toegangskaartje van een museum e.a. Het werden echt hele foto-plakboeken. En ik was daar uren mee bezig. Heerlijk om te doen!

Digitale foto’s

En ook nu, na 20 jaar, ben ik nog steeds gek op foto’s. Sinds de komst van digitale foto’s merk ik dat ik nog meer foto’s heb dan voorheen. Je blijft maar doorklikken, veel makkelijker dan in de tijd van het fotorolletje. Ik vind het heerlijk om foto’s te maken, en dan later op de computer het resultaat te bekijken. De fotocamera gaat dan ook overal mee naar toe. Met als gevolg, dat ik veel foto’s heb (en er zelf weinig op sta). Maar wat doe je met deze foto’s?

Fotoboek

Hoe bewaar je de leukste en mooiste herinneringen

Toen onze oudste werd geboren, werden er uiteraard ook veel foto’s gemaakt. Alle bijzondere momenten, eerste fruithapje, eerste stapjes e.a. werden allemaal vastgelegd. Na een half jaar had ik al zoveel foto’s, dat ik besloot om een jaarboek te gaan maken. Op haar 1e verjaardag had ik een fotoboek klaarliggen met foto’s van het afgelopen jaar. Mijn man en ik vonden het erg leuk om op haar verjaardag de foto’s terug te kijken. Wat verandert er veel in zo’n eerste levensjaar! Ook familie en vrienden reageerden erg enthousiast op het fotoboek. En inmiddels is het traditie geworden. Op de verjaardag van onze kinderen ligt er een fotoboek klaar van het afgelopen levensjaar. Het is misschien wel even een werk om een fotoboek te maken, maar als het af is….dan heb je ook wat. Namelijk een boek vol met mooie herinneringen.

Samen foto’s kijken

Ik merk dat onze kinderen het ook erg leuk vinden om foto’s te bekijken. Ze pakken regelmatig een fotoboek en gaan daar zelf in zitten kijken. Soms kom ik de kamer binnen en dan zit onze peuter op de bank met de fotoboeken om haar heen. Onze fotoboeken belanden dus niet alleen in de kast, maar ook regelmatig op schoot. Het maken van een digitaal fotoboek is niet moeilijk. Er gaat wel wat tijd inzitten, dat geef ik toe, maar lang niet zoveel tijd als het ouderwetse inplakken. Je kunt het op je eigen tempo doen. Zo kun je in 1x een fotoboek maken, maar ook bijvoorbeeld elke maand er even voorzitten. Alles wat je doet in het programma wordt opgeslagen. Ben je al overtuigd om ook aan de gang te gaan met het maken van een digitaal fotoboek? Ik geef je graag een paar tips.

Tips voor het maken van een digitaal fotoboek

1. Neem de tijd om een fotoboek te maken, denk niet dat je dit in een uurtje even kan doen. Voor het beste resultaat ga je er goed voor zitten.

2. Haal de foto’s van je camera en zet ze op je computer. Maak mapjes. Ik maak van elke maand een mapje, en zet daar de foto’s in. Vergeet ook niet de foto’s die je op je mobiel maakt. Daar zitten vast ook leuke kiekjes tussen. Wanneer de foto’s op de computer staan ga ze dan bij langs. Verwijder meteen de foto’s die mislukt zijn of tegenvallen of die je gewoon niet wilt bewaren.

3. Bedenk wat voor fotoboek je wilt. Tegenwoordig heb je veel keus. Van liggend, staand tot vierkant en daarin is er ook weer keus in verschillende formaten. Dit verschilt ook weer per fabrikant/leverancier. In eerste instantie vond ik vierkant erg mooi. Maar niet praktisch i.v.m. opbergen. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor staande fotoboeken. En allemaal hetzelfde formaat. Zo staan ze mooi en overzichtelijk in de kast. Tip: maak gebruik van een rugtitel. Ik plaats de naam van het kind met daarbij leeftijd. Bijvoorbeeld: naam ~ 3-4 jaar. Denk ook na over de kaft. Wil je een softcover of een hardcover? Ik kies voor hard, omdat de fotoboeken veel ingezien worden. Softcover is toch wat gevoeliger. Ook vind ik het leuk om een persoonlijke fotokaft te maken. Maar dat is ook weer persoonlijk. Je kunt ook kiezen voor een linnen kaft.

4. Wanneer je weet wat voor fotoboek je wilt maken ga dan op zoek naar een fabrikant. Er zijn diverse online webwinkels zoals Albelli of Fotofabriek waar je fotoboeken kunt maken. Op Fotovergelijk vindt je een overzicht van scores van diverse aanbieders. Kan interessant zijn om daar eens te kijken.

5. Download de software en installeer deze op je computer. Wanneer je een fotoboek op een website samenstelt dan heb je geen software nodig. Op de site van de fabrikant staan vaak ook tips en filmpjes voor het maken van fotoboeken. Bekijk deze ook eens, en doe inspiratie op.

6. En dan….aan de slag! Succes, maak er wat moois van!

Lees ook:

Maak jij ook graag foto’s? En wat doe jij met gemaakte foto’s?