Linda~ Als moeder van een ondernemende tweeling van 3 jaar is het hier in huis zelden stil. Er is altijd wel iemand gezellig aan het zingen, dansen, maar vooral aan het buitenspelen. Kinderen hebben beweging nodig, héél veel beweging om hun energie kwijt te kunnen. Aangezien ikzelf chronisch ziek ben zit ik niet in de positie om alles met de kinderen mee te doen dus vandaar dat ik ben gaan nadenken hoe we dat aan konden pakken. Hieronder bespreek ik verschillende tips met betrekking tot activiteiten om voldoende te bewegen voor kinderen. Zowel binnen als buiten.

Danslessen

Door het hele land zijn er verschillende dansscholen die dansles aanbieden voor kinderen. Tegenwoordig kan dat al vanaf het moment dat ze enigszins kunnen bewegen op muziek. Deze lessen beginnen dan ongeveer vanaf 1,5 jaar. Per dansschool verschilt het vanaf welke leeftijd ze kunnen beginnen met dansen. De gemiddelde prijs per les ligt rond de 5,50 euro. Dus in ons geval zou dat dan al 11,- per les zijn en rond de 50 euro per maand. Op zich is dat niet zo erg maar wel als je bedenk dat je voor het lesgeld van 2 maanden een grote trampoline met veiligheidsnet hebt waar je kinderen het hele jaar door onbeperkt op kunnen stuiteren.

Trampoline

Vanwege het probleem dat mijn energie daalt naarmate de temperatuur buiten stijgt richting de 25 a 30 graden, hebben wij vorig jaar besloten een trampoline aan te schaffen. Ik had altijd gedacht dat dit nogal een dure grap zou zijn. Dus ik ging er eens goed voor zitten om internet af te struinen naar een goedkopere oplossing. Uiteindelijk kwam ik terecht op de website van Outdoor-discounter en wist niet wat ik zag. Het hele jaar door hebben zij daar drie maten trampoline gigantisch in de aanbieding. De goedkoopste is er een met een doorsnee van 244 cm voor de prijs van 97,50 ipv 390,- en de duurste is er een met een doorsnee van 366 cm voor de prijs van 147,50 ipv 650,-.

Veiligheidsnet

Dit allemaal inclusief veiligheidsnet. En het belangrijkste is nog de goede service en kwaliteit. Bij verschillende buren zijn de randen binnen een paar weken verkleurt tot een of andere vage kleur. Wijzelf hebben de trampoline(rand) het langst erop liggen, zelfs in de zomer en deze is niet verkleurd. En op het moment dat we een scheurtje in de hoes van de rand hebben zitten komen ze de hoes kosteloos omruilen nadat we een foto hebben gemaild. Kortom een echt aanrader.

Voor deze bedragen kunnen ze jarenlang springen en bewegen met hun vriendjes en vriendinnetjes waar ze anders maar 2 tot 3 maanden voor kunnen dansen. Daarnaast zit er voor de moeders ook een voordeel aan de trampoline want niet alleen kun je er zelf wat calorieën op verbranden, het ligt ook heerlijk om te zonnen 😉

Speelparadijs

Nu snap ik dat niet iedereen in de positie zit om een trampoline in de tuin te plaatsen dus is er ook nog een tip om ergens anders te gaan spelen. Door het hele land schieten indoor-speelparadijzen als paddenstoelen uit de grond. Dat is erg leuk en de kinderen kunnen zich volledig uitleven daar. Vaak zijn ze na een middag spelen bij zo’n speelparadijs dan ook lekker rustig en volledig uitgeteld. Verschillende speelparadijzen hebben regelmatig ochtenden waarop peuterdansen georganiseerd wordt.

Als je toch van plan bent om ergens in die week te gaan en je kunt toevallig die ochtend is het zeker een aanrader om eens te gaan kijken. Onze tweeling heeft dat de keren dat we geweest zijn erg leuk gevonden en deden dan ook lekker fanatiek mee. Het voordeel ervan is dat je alvast kunt kijken of peuterdansen iets voor je kindje is en hoe het reageert op de andere kindjes die mee dansen en spelen.

Entreegeld

Ook nu komen we weer op het punt dat zo’n indoor-speelparadijs niet voor iedereen z’n portemonnee weggelegd is:

  • Monkeytown heeft 33 vestigingen door heel Nederland en je betaalt hier 7,50 entree per kind. Wel is er op dinsdag t/m vrijdagochtend bij binnenkomst tot 11.30 een speciaal peutertarief van maar 4,50. Deze geldt overigens niet in de vakanties. Mocht je van plan zijn om vaker te komen bestaat er een speciale 10-rittenkaart, deze kost 50,- . Ouders mogen gratis naar binnen. Je mag geen eigen consumpties meenemen.
  • Ballorig heeft 36 vestigingen door het hele land en hier betaal je 7,50 per kind vanaf het moment dat het kan kruipen. De peuterochtenden zijn van maandagochtend t/m vrijdagochtend bij binnenkomst tot 12.00 en kosten hier 5,50 euro uitgezonderd vakanties en feestdagen. Een 10-ritten kaart kost hier 65,- en voor een jaarabonnement betaal je 7,- in de maand. Ook hier mogen ouders gratis naar binnen en is het meenemen van eigen consumpties niet toegestaan.

Ballenbak (gratis)

Omdat dit soort speelparadijzen heel leuk zijn voor de kinderen en dit niet voor iedereen betaalbaar is heb ik de gouden tip voor jullie die wij zelf regelmatig toepassen als het slecht weer is. Een heleboel filialen van Intratuin hebben namelijk een speelgedeelte met ballenbak. Het is te vergelijken met een soort klimkooi zoals je ze ziet bij een indoor-speelparadijs. Hier kunnen de kinderen zich goed vermaken en zelf kun je er lekker bij gaan zitten in het tuincafé waar de attractie staat. Alleen Bredevoort, Deventer en Zwolle hebben geen tuincafé, de andere filialen wel. Tussen het spelen door kun je als je wil lekker wat eten. Tot 11.00 kun je een zeer uitgebreid ontbijt bestellen dat bestaat uit koffie of thee, pistoletje, croissant, verschillende soorten hartig en zoet beleg en een eitje.

Goedkoop ontbijten

Het ontbijt kost 2,95 euro. Op zich helemaal niet duur als je bedenkt dat alleen een kop thee 2,- kost. Voor 0,95 heb je er dus een heel ontbijt bij. M’n moeder en ik bestellen dit vaak samen zodat onze tweeling gezellig mee kan eten. Zij kiezen vaak het croissantje zodat mijn moeder en ik allebei het pistoletje hebben. Meestal eten wij dan thuis naderhand in de middag nog wat maar de kinderen hebben voor dat moment weer nieuwe energie om nog even door te spelen terwijl wij nog genieten van ons kopje thee.

Overigens hebben ze voor de kinderen genoeg soorten drinken dus ook zij komen niets tekort. Daarnaast hebben zij bijvoorbeeld bij Intratuin Veghel regelmatig leuke workshops voor kinderen. Tot en met 18 maart zijn deze in het thema van de dinosaurussen en de kosten daarvan variëren tussen gratis en max. 2,50 euro. Hiervoor hoef je je niet in te schrijven.

Lokale speeltuin

Een andere tip die niet zo heel duur is ligt eigenlijk ook best voor de hand. Een abonnement bij een speeltuin in de buurt. In bijna elke stad of dorp is waarschijnlijk wel een of zelfs meerdere speeltuinen te vinden. Je kunt er voor kiezen om per bezoek te betalen, of wanneer je van plan bent om vaker te gaan, een abonnement nemen. Zo’n abonnement heb je er vaak na een paar keer spelen al uit. Als het mooi weer is zal je immers vaker gaan als je toch al een abonnement hebt.

Hieronder geef ik twee voorbeelden van prijzen van speeltuinen bij ons in de buurt om je een idee te geven wat het ongeveer zal kosten. De speeltuin in Helmond- West kost 2 euro entree, een jaarlidmaatschap voor een gezin is 25 euro. Speeltuin de Rijpelroets kost voor kinderen van 2-15 jaar 1,50 euro. Op maandag, dinsdag en donderdag betaal je een aangepast tarief van 1 euro (m.u.v. vakanties). Een abonnement is 8,50 euro per kind.

Zappelin Go

Tenslotte heb ik nog een leuke tip om lekker thuis te kunnen bewegen, want elke doordeweekse ochtend rond 10.10-10.15 komt er op Zappelin het programma “Zappelin Go”. Nienke beleeft samen met het grappige poppetje Joe de leukste avonturen en laat kinderen op een leuke speelse manier bewegen. Onze tweeling vindt dit helemaal geweldig en staan elke ochtend die we kunnen enthousiast mee te springen en bewegen. Ze schuiven zelf al de salontafel aan de kant, trekken hun schoenen aan zodat ze niet uitglijden en doen gezellig mee. Mocht je niet kunnen kijken zou je het eventueel op kunnen nemen. Voor de zekerheid heb ik hier de link met filmpjes zodat je ze hier nog kunt kijken.

Kortom, er zijn genoeg ideeën die kunnen helpen om je kinderen meer te laten bewegen of uit te dagen tot meer beweging. En niet alleen met mooi weer, ook als het minder weer is zijn er alternatieven voor elke portemonnee te vinden. 

Lees ook:

Hoe laat jij de kinderen bewegen?