De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de sfeer binnen verandert naar een gezellige, warme oase. Wat is er beter dan met een kop warme thee op de bank kruipen onder een zachte deken, terwijl je je omringt met comfortabele plaids, kussens en kaarsen? Het lijkt wel alsof de Hygge-interieurtrend precies op het juiste moment komt: een trend die uit Denemarken overwaaide en draait om gezelligheid, warmte en comfort. Toch schuilt er een klein gevaar in deze knusse trend: de huisstofmijt.
Volgens onderzoek van ALK uit Almere is maar liefst 61% van de Nederlandse huishoudens dol op Hygge, en 25% heeft de trend al omarmd. De overige 36% overweegt om het Hygge-gevoel ook naar hun huis te brengen. En dat is niet zo vreemd. Zoals Marie-Gon Vos, business coach voor interieurontwerpers, uitlegt, heeft textiel een magische kracht: “Met textiel kun je op een makkelijke manier je huis opfleuren en smaakvol maken. Bovendien zorgt het voor extra comfort, wat centraal staat in de Hygge-trend.”
Maar net zoals de Hygge-trend zelf, heeft het gebruik van veel zachte stoffen zoals vloerkleden, plaids en kussens een schaduwzijde: huisstofmijt. En helaas zijn die kleine beestjes ook dol op een gezellig, warm huis. Wat veel mensen niet weten, is dat deze allergenen vaak in textiel en stoffering zitten. In plaats van alleen maar de gezelligheid te omarmen, kan de aanwezigheid van huisstofmijt juist voor ongemakken zorgen.
Het stille gevaar: huisstofmijt
Hoewel de huisstofmijt het hele jaar door actief is, komt deze vaak extra op de voorgrond tijdens de herfst- en wintermaanden. Het is de tijd waarin we vaker binnen zijn, de verwarming aanstaat en ramen gesloten blijven. Dit creëert de ideale omstandigheden voor huisstofmijt om zich snel te vermenigvuldigen. De piek van huisstofmijtallergieën ligt dan ook tussen oktober en april.
De allergische reacties die huisstofmijt kan veroorzaken, variëren van niezen en jeukende ogen tot hoesten en een verstopte neus. In sommige gevallen kunnen de klachten zelfs leiden tot een verminderde nachtrust en aanhoudende vermoeidheid. Dit komt doordat huisstofmijt in je beddengoed, banken en kussens leeft, en vooral ’s nachts allergische reacties kan uitlokken. Wist je dat er wel 1 miljoen huisstofmijten in één matras kunnen leven? Geen wonder dat veel mensen zich ’s ochtends verstopte neuzen of andere allergische klachten voelen opkomen.
De link tussen Hygge en allergieën
Het is interessant om te zien hoe de Hygge-trend niet alleen gaat over gezelligheid, maar ook indirect verband houdt met allergieën. Volgens Lisa van der Putten, KNO-arts bij NoordWest Ziekenhuisgroep Alkmaar, komen er veel patiënten op de allergie-poli die niet eens weten dat hun klachten worden veroorzaakt door huisstofmijt. “Vaak merken mensen pas dat ze allergisch zijn als ze last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen en een loopneus, zonder dat ze zich realiseren dat het komt door de huisstofmijt,” zegt Van der Putten.
Het probleem is dat de symptomen van huisstofmijtallergieën niet seizoensgebonden zijn, wat het moeilijk maakt om de oorzaak te identificeren. Vaak wordt de allergie geaccepteerd zonder dat het gesprek met de huisarts wordt aangegaan. Maar als de klachten echt verband houden met huisstofmijt, kan het regelmatig schoonmaken van bedden, banken, dekens en kussens een wereld van verschil maken.
Hoe houd je huisstofmijt buiten de deur?
Je kunt jouw Hygge-interieur dus wel gezellig maken, maar het is belangrijk om te weten dat een schoon huis en goede hygiëne essentieel zijn om allergische klachten te voorkomen. Volgens Allesoverallergie.nl, een platform voor consumenten over allergieën, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om huisstofmijt te bestrijden:
- Schoonmaken is de sleutel: Zorg ervoor dat je tapijten, beddengoed en gestoffeerd meubilair regelmatig schoonmaakt. Kies voor plaids en kussenhoezen die je op 60 graden kunt wassen. Het is ook belangrijk om het beddengoed vaak te verschonen.
- Ventilatie is cruciaal: Zorg ervoor dat je regelmatig de ramen opent om de luchtvochtigheid te verlagen. Huisstofmijt houdt niet van frisse lucht, dus door goed te ventileren maak je jouw huis minder aantrekkelijk voor de beestjes.
- Kies voor allergie-vriendelijke materialen: Materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn, zoals stofvrije of anti-allergie beddengoed, kunnen helpen om het aantal huisstofmijten te beperken.
- Gebruik allergie-vriendelijke producten: Er zijn tal van producten beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld om huisstofmijt te verminderen, van speciale matrashoezen tot sprays die de verspreiding van allergenen tegengaan.
Sluit de Hygge-trend af met hygiëne
Het is dus mogelijk om de gezelligheid van de Hygge-trend te combineren met een gezond, allergievrij huis. Zoals Marie-Gon Vos ook benadrukt: “Je kunt je huis sfeervol maken met textiel en tegelijkertijd zorgen voor comfort en gezelligheid. Maar het is ook belangrijk om regelmatig schoon te maken en op de hoogte te blijven van hygiëne om gezondheidsklachten te voorkomen.”
Dus, als je deze winter helemaal in de Hygge-sferen wilt zijn, vergeet dan niet de nodige aandacht aan hygiëne te besteden. Een schoon huis zorgt voor zowel comfort als gezondheid. Zo kun je optimaal genieten van de knusheid van de winter zonder de vervelende gevolgen van huisstofmijt.
Lees ook:
- Getest: de Leitz TruSens voor een zichtbaar schone lucht
- Hooikoorts is vervelend daarom een hoop tips (en behandelingen)
Heb jij last van allergieën?
Foto: ALK
#nospon
Bronnen:
- Allesoverallergie.nl
- Stanford Health Centre
- ECARF
- Allergy & Asthma Network
Yep wij zijn allebei allergisch, heel vervelend omdat je er buiten de deur weinig invloed op hebt. Toch stonden hier weer handige tips tussen, bedankt!
Hier thuis zijn we helaas bekend met zowel huisstofmijtallergie als voedingsallergieën. Ik wens het niemand toe, want het heeft toch echt een effect op je leven.
Gelukkig niet.