Een paar weken geleden begon het steeds wat mooier weer te worden en leek de lente dan eindelijk te beginnen. En dat gaat bij mij dan altijd gepaard met, jawel, lentekriebels. Het liefst poets ik dan het huis van boven tot onder en graag zou ik meteen alle dingen die ik niet meer gebruik opruimen. Zo begin ik ook elke lente met het opruimen van mijn kledingkast en accessoires. Nu is het alleen zo dat ik niet zo gecharmeerd ben van de wegwerpmaatschappij waarin we tegenwoordig lijken te leven. En daarnaast heb ik om eerlijk te zijn ook niet het budget om elk jaar mijn hele garderobe te vernieuwen. En al helemaal niet als je kinderen in de groei hebt die echt elk seizoen nieuwe kleding nodig hebben omdat het te klein is of versleten door het vele spelen.

Kledingruilmiddag

Na mijn laatste kastopruiming had ik een paar kledingzakken vol met kleding die ik al enkele jaren niet meer gedragen had maar steeds waren blijven hangen tot de juiste gelegenheid om ze te dragen. Het is immers zonde om ze weg te gooien om vervolgens weer nieuwe te moeten kopen omdat ik er toch spijt van had dat ik het weggegooid zou hebben. Daarnaast zou dat dan ook wel flink in de kosten lopen. Toch zat het me niet helemaal lekker. Ik had het dan wel netjes in kledingzakken gedaan maar toch. Stel dat ik er dan toch nog spijt van zou krijgen?

Gezellig en goed voor de beurs

Moeilijk, moeilijk, wat ging ik er nou toch mee doen? Toen kreeg ik ineens een idee. Ik bedacht me dat een vriendin van me regelmatig zei dat ze mijn kleding zo leuk vond. Andersom vond ik dat van haar ook aangezien zij vooral veel leuke kleurtjes in haar kast had hangen. We zitten allemaal een beetje met dezelfde problemen. Nieuwe kleding is geweldig, het geeft een fijn gevoel en het laat je stralen. Alleen heeft niemand van ons zo’n prachtig banksaldo waarmee je elk seizoen helemaal los kunt gaan. En we vinden het allemaal zonde om kleding zomaar weg te gooien terwijl je er ook een ander blij mee kunt maken. Zo heb ik een vriendin die een wel een paar keer per jaar haar kast op ruimt en dan altijd even aan me denkt.

Kledingruilmiddag thuis of bij iemand anders

Ze komt dan langs met een zak vol met kleding en dat is een feest om uit te zoeken. Ook zij heeft de vrolijkste kleurtjes in haar kast, en beter nog: we hebben dezelfde maat. Het grappige is dat zij vrolijk wordt als ze ziet dat ik erg blij ben met deze kleding. En natuurlijk van het feit dat ze ziet dat het nog een hele tijd gedragen wordt. Vanaf dat moment was het idee geboren om een kledingruilmiddag met vriendinnen te gaan organiseren. Het komt ook voor dat je als vriendinnen of familie niet dezelfde maat hebt. No worries, want je kunt ook gezellig accessoires ruilen zoals sjaaltjes, tassen of evt. (goedkopere) sieraden. Het is maar net wat je met elkaar afspreekt.

Hoe pak je dat aan?

Hoe pak je zoiets nou aan? Je spreekt van tevoren een datum af die iedereen kan. Voor de plaats kun je het beste kijken naar degene die de meeste ruimte heeft in de huiskamer in verband met het uitstallen van de kleding en accessoires en het passen ervan. Spreek vooral ook duidelijke regels af met elkaar. Ruil je de kleding voor vast met elkaar of ruil je het bijvoorbeeld voor één seizoen? Zorg dat dat bij iedereen duidelijk bekend is. En daarnaast spreek je samen af hoeveel kledingstukken en accessoires iedereen mee neemt. Mocht je afspreken dat je de kleding en accessoires voor een bepaalde periode van elkaar leent is het handig om duidelijk voor jezelf op te schrijven aan wie je bepaalde items uitleent, zo kan daar geen verwarring over ontstaan. En als zo’n kledingruilmiddag goed bevallen is kun zoiets vaker organiseren, bijvoorbeeld 2x per jaar of bij de wisseling van de seizoenen. De kleding die je echt niet meer gaat dragen en die niemand meer wil zou je kunnen doneren aan Het Leger Des Heils of een ander goed doel zoals Packmee.

Packmee

Packmee is kleding doneren in een doos met een hoge opbrengst voor goede doelen. Door te doneren aan Packmee lever je een bijdrage aan een duurzame wereld op een duurzame maar slimme manier. Je pakt namelijk een grote, stevige doos en stopt die compleet vol met bruikbare schoenen, kleding, huishoudelijk textiel zoals handdoeken. Zelfs brillen en hoorapparaten mogen in de doos gedaan worden zodat ook hier nog menen blij mee gemaakt kunnen worden. De kleding die jij doneert verkoopt Packmee aan gespecialiseerde sorteerbedrijven. Het meeste van de kleding die je doneert wordt gedragen, een klein deel ervan wordt gerecycled. Daarnaast is het zo dat ze door hun slimme inzamelsysteem en lage overheadkosten minimaal 50% van de opbrengst aan het goede doel kunnen doneren! Je doos met kleding kun je gratis bij het postkantoor afgeven of je kunt hem gratis meegeven aan een pakketbezorger van PostNL. Makkelijker kan het bijna niet toch? Op de website kun je meer vinden over Packmee.

High-tea

En om zo’n ruilmiddag extra leuk en gezellig te maken zou je het kunnen combineren met een high-tea waarbij iedereen een paar hapjes maakt. Zo deel je ook daarin de kosten en hoeft niet 1 persoon uren in de keuken te staan om allerlei lekkers klaar te maken. Op deze manier heb je een low-budget verwenmiddag die je niet snel zal vergeten. Je maakt elkaar blij met kleding die je niet meer gebruikt en je gooit niet alles zomaar weg.

Lees ook:

Heb jij al eens eens een kledingruilmiddag bijgewoond?