Elk jaar op 4 mei staan wij stil bij allen die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosnië of Afghanistan) herdacht. De Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea omkwamen, worden echter speciaal herdacht op 7 september tijdens de Nationale Indië herdenking (bron). Ook wij bij Thuisleven staan hierbij stil.
Aangepast vlagprotocol Dodenherdenking 2020
Op 4 mei mag de vlag normaal gesproken pas om 18.00 uur halfstok gehesen worden. Maar vanwege de corona-situatie vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei, om dit jaar op 4 mei de vlag thuis de gehele dag halfstok te hangen. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij de Dodenherdenking.
Vlag halfstok bij Dodenherdenking
De vlag hangen we ten teken van rouw halfstok. Normaal gesproken vanaf 18.00 uur. Volgens de voorschriften dient de vlag langzaam en waardig eerst tot in de top gehesen te worden en dan rustig laten zakken tot halverwege. Dit is bij gevelmasten niet mogelijk.
Bij het neerhalen van de vlag vindt het ritueel in omgekeerde richting plaats. Dus eerst de vlag langzaam naar de top van de mast hijsen en daarna rustig al dalend binnenhalen. Let ook hier op dat de vlag onder geen beding de grond raakt, en vóór zonsondergang binnen is.
Dodenherdenking- welke betekenis heeft het voor mij?
Ofschoon ik zelf de oorlog niet mee gemaakt heb, heb ik wel de tranen en het verdriet in de ogen van mijn opa’s en oma’s mogen zien. De afgekapte zinnen aan mogen horen en de stemmen die veranderden van vrolijk naar treurig zien gaan. Mijn opa’s en oma’s die altijd even vrolijk zijn, hebben duidelijk de horror mee gemaakt en uit hun uitdrukkingen en woorden is het duidelijk herkenbaar dat ze dit nooit meer wensen mee te maken.
Ofschoon ze niet het achterste van hun tong laten horen heb ik de nodige documentaires, films en boeken gelezen over de Tweede Wereldoorlog. Bovendien laten de grote aantallen cijfers van mensen die gesneuveld zijn tijdens de gevechten, de kampen, hongersnood, kou en wat al dan niet meer mij koude rillingen na. Het is dan ook daarom dat ik elk jaar weer op 4 mei om 20:00 uur twee minuten stil sta bij allen die zijn omgekomen. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik een paar jaar geleden dit niet heb gedaan. Ik was toen bij mijn opa en oma en huilend en pratend hebben we vanaf half 8 voor de buis gehangen. Vanaf dat moment veranderde de dodenherdenking voor mij pas echt.
Thuisleven en de oorlog
Thuisleven besteed vaker aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Ik zet daarom hieronder alle artikelen eens op een rij:
Recensie: Onderduiken bij de bezetter. Overleven was al verzet in de 2e Wereldoorlog”
– Film: They Shall Not Grow Old;
– Recensie: ‘Eigen vuur’ WOII oorlogsboek voor 12+;
– Dagje Uit: Oorlogsmuseum Eyewitness WOII (Beek-Limburg);
– Dagje uit: Oorlogsmuseum Overloon;
– ‘Hanna’s reis’ – Martine Letterie;
– Dagje uit: La Gleize;
– Recensie: Ze was 16
LET OP: De Dodenherdenking is geen feestdag, maar een herdenkingsdag!
Foto: Pixabay
Recente reacties