Tja, als kind uit de jaren ’70, geboren in een klein dorp, fietste ik al jong alleen van-en-naar school. Maar nu als ouder van drie dochters woonachtig midden in het centrum van een middelgrote plaats is het toch wel een ander verhaal. Onze dochter van 9 jaar zit in groep 6, in een bovenbouw samen met groep 7 & 8. Ze fietst al sinds haar 5e jaar naar school. In groep 7 is het Verkeersexamen en eenmaal op de middelbare school fietsen ze alleen. Maar wanneer is nu het kantelpunt en hoe pak je dat dan aan?

Wanneer laat je je kind alleen fietsen

  1. Is je kind er aan toe om alleen te fietsen, vraagt hij/ zij er zelf om?;
  2. Ben je er als ouder aan toe, je kind deze verantwoordelijkheid te geven? Denk terug aan je eigen jeugd;
  3. Vraag eens na bij ouders van klasgenoten hoe zij hierover denken en naar handelen;
  4. Kies de veiligste route, o.a. met fietspaden en voorrangswegen;
  5. Wijs je kind op de ‘gevaarlijke’ knelpunten: rechts heeft voorrang, openslaande autoportieren etc.;
  6. Laat je kind eens alleen vooruit fietsen en volg zelf op gepaste afstand;
  7. Maak duidelijke afspraken en laat je kind deze hardop herhalen. Bespreek ook wat je doet als je kind zich niet aan de afspraken houdt;
  8. Draag zorg voor een goede, passende fiets (fietshelm?);
  9. Bespreek wat te doen bij pech of fietssleutel kwijt?;
  10. Breng de leraar op de hoogte en desnoods een ouder die wél op het schoolplein is;
  11. Voor niets of niemand stoppen, direct naar huis …!?

Walkie Talkie

Met twee kleinere zusjes wordt de oudste ietwat geremd in haar ontwikkeling. Zij moet de weg voor haar zussen vrij banen. Om ons heen zie ik meer kinderen van haar leeftijd of net iets ouder alleen op pad. Niet alleen richting school, maar ook in de stad of in de bioscoop. Daar droomt onze oudste ook van, ze wil zo graag groot zijn. De Sint had een goed idee en pakte twee walkie talkies met groot bereik in. Dan kon ze alleen oefenen en toch (gratis) contact met het thuisfront houden. Op de grote testochtend bleek één van de talkies kwijt en ging het hele experiment niet door. Misschien was ze er toch nog niet aan toe ….

Oefenen met alleen fietsen

De tijd verstrijkt en zo ook het schooljaar in groep 6. Op vrijdag zijn haar zusjes om 12 uur uit en mogen groep 4 t/m 8 tot 14.30 uur blijven. Een leuke heen-en-weer-fiets-dag voor ondergetekende dus. Na de meivakantie gaan we het weer proberen en ik geef de tip aan de meisjes om de walkie talkies op te zoeken. We laden ze op en nemen er lopend één mee naar school, terwijl papa thuis contact houdt. Er blijkt op kanaal 1 een verpleeghuis te storen, dan kanaal 3 maar proberen. Ze gaat ’s middags een boodschap doen bij de supermarkt om de hoek en kwebbelt aan één stuk door de walkie talkie. Dat bereik is goed en zonder storing.

Bereikbaarheid kind

Iedere ochtend fietst ze alvast alleen vooruit, haar zusje fietst toch langzamer. Ik heb haar dan nog in het zicht en ze kijkt goed uit onderweg. Dan komt manlief met een oude, simpele telefoon op de proppen. Ik heb nog ergens een SIM kaart liggen met 5 euro beltegoed en hij laadt de telefoon op. Dochterlief is zo blij als een leeftijdsgenoot in de snoepwinkel. We spreken voor die vrijdagmiddag af dat ze bij vertrek uit school belt, dan haar zelf gekozen route fietst en wij thuis met smart op haar wachten. Die route hebben wij uitdrukkelijk besproken, anders wordt het zoeken naar een speld in een hooiberg, daar is ze zich ook van bewust. Ook spreken we af dat er geen telefoongesprekken over speeldates plaats gaan vinden, op vrijdag komt ze gewoon naar huis fietsen. En dan gaat over een haf uur gebeuren ….

Lees ook:

Heb jij al kinderen die alleen fietsen?