De Via Appia (De weg van Appius) is de oudste heirbaan ter wereld. Het ligt in Italië en gaat van Rome, via de westkust, naar Capua. Later is de weg doorgetrokken naar Brindisi. “Heir” is een verouderd woord voor leger, zodoende kun je het doel van deze weg ook snel herkennen. Namelijk het makkelijk en snel verplaatsen van een leger door middel van een weg. Niet alleen het leger maakte gebruik van deze wegen. Ook handelaren, koeriers, reizigers en andere mensen hadden hier baat bij. Dat is ook te zien in de sporen die karren achter hebben gelaten in de weg.
Porta San Sebastiano
Wij kennen de poort onder de naam “Porta San Sabastiano”. In de Romeinse tijd werd deze de Porta Appia genoemd. De Porta San Sebastiano is een stadspoort in de authentieke Aureliaanse stadsmuur. Hij is door zijn ligging (Via Appia) de grootste en meest imposante poort in de muur met maar liefst 2 doorgangen. De poort was eerst net als alle andere poorten, maar door het drukke verkeer op de Via Appia werd hij uitgebreid. Dit gebeurde in vier fases. Tegenwoordig is hij nog steeds te bezichtigen. Niet alleen van de buitenkant maar ook van binnen. Kijk even bij de poort voor de openingstijden.
Kerk Domine Quo Vadis
Ben je uitgekeken bij de Porta San Sebastiano en de Aureliaanse muur dan wandel je verder over de Via Appia. Niet veel verder kom je uit bij een soort T-splitsing. Links ziet u de kerk Domine Quo Vadis. Deze kerk lijkt zo op het oog niet zo heel bijzonder. Toch is het de moeite waard om hier naar binnen te gaan. In de kerk ligt namelijk een steen waarin de vermeende voetstappen van Jezus te zien zijn. Bij de T-splitsing hebben wij gekozen om de heen weg via de Appia Antica door te lopen. Deze weg is vrij smal en druk begaanbaar. Tevens staat naast de weg een hoge muur staat en zijn er geen tot weinig zijstraten. Aan deze weg ligt de Colombario dei liberti di Augusto (waar wij eigenlijk niets van gezien hebben). Op de terug weg hebben wij de parallelweg gekozen. Eenmaal daar begrijp je meteen waarom.
Catacomben
Aan / onder de Via Appia maar soms ook een zijstraat of een parallelweg van de Via Appia vind je Catacomben. Zo vind je er o.a. “Catacomben Van Sint – Calixtus” en “Praetextatus Catacombs”. Een goede vriendin van ons werkt bij de Catacomben in Valkenburg (een zorgvuldige replica van de belangrijkste delen) en wij hebben er, gezien de tijd ook die we in Rome hadden, voor gekozen om deze niet te bezoeken. Toch zijn de catacomben zeker een bezichtiging waardig. Catacomben zijn ondergrondse tunnelstelsels met daarin begraafplaatsen. De grond uit Rome bestaat uit zacht tufsteen. Het bleek erg gemakkelijk te zijn om daarin tunnels uit te houwen. Tevens bleek het tufsteen na verloop van tijd uit te harden als het blootgesteld werd aan de lucht in de gangen. Dit maakte het een perfecte begraafplaats met tunnels die kilometers lang zijn en soms wel vier verdiepingen hadden.
Basiliek van Sint-Sebastiaan buiten de Muren
Na een uur wandelen op de Via Appia komen we uit bij deze kerk. Eenmaal binnen genieten we van de koelte, de shop en de kerk zelf. In de shop vind je allerlei soorten souvenirs. Wat vooral bijzonder is, zijn de lage tarieven vergelijken met de souvenirs in de stad. De kinderen hebben hier dan ook allen een leuk Rome shirt gekregen van ons als aandenken (€8,00 p.s.). De kerk zelf is een zoals velen andere kerken. Echter het meest opvallende is toch wel het grafmonument van Sebastiaan door Antonio Giorgetti.
Circus Van Maxentius
Bij het afwandelen van de Via Appia valt ons oog op torens en halve muren / gebouwen uit de oudheid. Eenmaal dichterbij zien we dat er een in- en uitgang is met zelfs een “bewaker”. We besluiten eens te vragen wat de entree kosten zijn en het blijkt gratis te zijn. Reden des te meer om hier eens naar binnen te gaan. En wat schetst onze verbazing een, nog zeer goed intact, Circus. Je ziet de spina (de verhoogde afscheiding in het midden van de renbaan) de renbaan en zelfs gedeeltes van tribunes. Later lees ik dat dit zelfs het best bewaarde Circus is dat toentertijd gebouwd werd. Zeker een bezoekje waardig dus.
Afijn in dit circus werden voornamelijk wagenrennen gehouden. Echter werden hier ook gladiatorengevechten getoond alsook andere vormen van publieks vermaak. Niet iedereen kon hier zomaar binnen komen. Dit Circus was slechts voor de kring rondom de keizerlijke familie. Bovendien konden er ook maar slechts 10.000 toeschouwers plaats nemen. Ter vergelijking, Circus Maximus had ruimte voor 150.000 toeschouwers.
Mausoleo di Valerio Romolo
Wie bij het Circus van Maxentius komt, komt bij het Mausoleo di Valerio Romolo en de villa ernaast gelegen uit. De zoon van Keizer Maxentius, Marcus Valerius Romulus, is net voor zijn 16e overleden, waarschijnlijk verdronken in de Tiber. Zijn vader liet dit Mausoleum voor hem bouwen. In het mausoleum vind je 8 nissen, toch is naar alle waarschijnlijkheid alleen Valerius hier bijgezet. Aan de voorkant van het Mausoleum vind je de ingang. Als je hier naar binnen gaat en goed op de muren kijkt vind je nog de Fresco werken van toentertijd.
Castrum Caetani en Tombe van Caecilia Metella
Op ongeveer 5 kilometer buiten Rome, aan de Via Appia, vind je de Tombe van Caecilia Metella. Om dit van dichterbij te bewonderen dien je een duo-kaartje te kopen. Deze bied toegang tot de Tombe en Castrum Caetani, alsook bij Villa dei Quintili een aantal honderden meters verderop (aangezien dit ons laatste bewondering was aan deze bijzondere weg hebben we dat niet meer gezien).
Castrum Caetani laat vooral veel beeldhouwwerken zien. Ook kun je hier je blaas legen (soms wel handig en nodig). Aangrenzend aan dit gebouw staat de Tombe van Caecilia Metella. Het Mausoleum van Cecilia Metella is een van de symbolische plekken van de Via Appia Antica. Dit grafmonument, gebouwd tussen 30 en 10 voor Christus maakt vandaag nog steeds indruk op de reiziger vanwege zijn grootsheid en elegantie, wat bijdraagt aan de charme van het zijn hergebruikt in de middeleeuwen als een toren van een nog perfect bewaard kasteel.
In de tombe is het lichaam van een rijke Romeinse matrona, behorend tot een van de belangrijkste adelijke families van die tijd, gehuisvest. Ook is hier naar alle waarschijnlijkheid de dochter van de beroemde Marcus Licinius Crassus gehuisvest.
Onze mening over de Via Appia
Op een hete dag is deze, weg om af te lopen, best wel afzien! Ook als je maar een klein deel, zoals wij gedaan hebben, afwandelt / fietst. Neem dus een volle rugzak mee met eten, drinken en zonnebrandcrème. Mocht je toch niet genoeg eten en drinken bij je hebben dan kun je dit rondom de kerk Istituto Salesiano S.Tarcisio kopen. Hier staan ook bankjes (in de schaduw) en heb je mooi uitzicht over de velden en gedeeltelijk Rome. Her en der vind je ook restaurants langs de weg. Echter vinden wij het zonde om bij elke dorst een uitgebreide stop te maken (ook kostbaar met zijn zessen).
We waren vooral erg onder de indruk van het Mausoleo di Valerio Romolo en Circus Van Maxentius. Deze laatste is veel beter bewaard gebleven dan het Circus Massimo die te zien is in het centrum van Rome. De entreekosten van deze twee zijn bovendien gratis. Echter dien je je wel te houden aan bepaalde voorschriften (niet eten en drinken in het veld, nergens op klimmen enzovoorts). Een donatiebak staat bij de in- en uitgang.
Spartacus de serie
Na onze vakantie in Rome hebben wij de serie Spartacus (een deel van Spartacus volgelingen zijn ook aan deze weg gekruisigd) gekeken. Dan kom je namen tegen als Marcus Crassus. Ofschoon de tombe, die we mochten bewonderen, erg imposant is begon ik pas echt een gevoel erbij te krijgen na de link tussen deze twee.
Al met al was de Via Appia een lange, warme dag. De kinderen vonden dit de minst leuke dag. Persoonlijk ben ik heel blij dat ik deze weg heb mogen aanschouwen. Bij een volgend bezoek wil ik zeker nog wat verder maar dan misschien op de fiets zodat het wat sneller gaat.
Helaas nog niet maar het lijkt me echt prachtig!
Een zeer leuke blog die anders is dan vele anderen. Gewoonweg door het feit dat je andere dingen laat zien. Leuke weetjes ook!
Dat was dus ook exact mijn bedoeling. Leuk om te lezen dat dit is overgekomen.
Wauw wat een supermooie foto’s! Ik wil er ook graag heen.
Zeker doen! En Rome is ook niet zo duur als men doet geloven. Weten waar je kunt eten en slapen met goedkope vliegtickets en je bent er zo.
Nee, nog nooit maar alleen al de term ‘de weg der wegen’ maakt dat ik er op wil lopen.
Ja, uitnodigend he 🙂
Wow, hele toffe foto’s!!
Dank je wel 🙂
Wat een leuke post! Na het zien van de foto’s en je leuke tekstje zou ik er zelf ook super graag eens naartoe gaan!
Echt doen!
Wauw, wat een mooi gebied. Ik ben alleen in Rome geweest, maar zou graag nog meer van Italië zien!
Groot gelijk. Italië is mooi 🙂
Wat een prachtige foto’s! Nog nooit in Italië geweest maar dat staat wel op de travel to do list hier! Dan ga ik deze zeker onthouden want het lijkt me een onwijs mooie wandeling.
Dank je wel. Zeker weten ook eens heen gaan.
Wauw wat een prachtige foto’s! Deze weg lijkt me heel mooi, misschien iets voor het voor of na jaar
Dat zou zeker een goed plan zijn om de weg af te gaan als het iets kouder is.
Wat een leuk stuk over de Via Appia! Ik heb 2 keer een stuk van deze weg gelopen: 1 keer tijdens de Romereis vd middelbare school en een aantal jaar later tijdens een studiereis. Ik vond het ook vermoeiend, warm, maar heel indrukwekkend.
Ja hij is zeker indrukwekkend. We zijn met de bus langs de Via Appia afgereden vanbhet vliegveld naar centraal station. Ook dan kijk je je ogen uit met alle aqua ducten, reuines enzovoorts.