Onze dochters zijn alle drie vroege leerlingen, een regelmatig terugkerend onderwerp in de oudergesprekken. Te pas en te onpas wordt deze troefkaart getrokken. “Ze heeft moeite met schrijven en ze valt ook zo vaak. Merk je daar thuis niets van?” vraagt de leerkracht. Of ik aan de huisarts een verwijzing wil vragen voor de kinderfysiotherapeut voor het oefenen van haar fijne motoriek.
De kinderfysiotherapeut
De huisarts zucht: “Wat willen ze nou precies weten?” “Ze heeft moeite met schrijven.” “Hebben alle kinderen in groep 3 dat niet?” “Eh, ik wil graag mijn medewerking verlenen aan de leerkracht.” “De verwijzing ligt morgen voor je klaar….”
Aan de telefoon met de kinderfysiotherapeut: “Wat moet er getest worden? We lopen helemaal vol met testen. Ze willen alles maar getest hebben. Merk je thuis iets van de problemen?” “Eh, ik verleen graag mijn medewerking aan de leerkracht.”
De intake en conclusie
“Uw dochter is nogal jong hé? Hoe is haar ontwikkeling verlopen?” vraag de fysiotherapeut. “Even denken, er heeft er één het kruipen overgeslagen. Oh nee, dat was haar zus. Ze heeft door de kamer gerold, dat kostte blijkbaar minder moeite. Oh ja, en ze is sinds kort links, daarvoor deed ze alles met twee handen.”
Na een uur vol leuke oefeningen en spelletjes heeft de fysiotherapeut haar conclusie klaar:
“Uw kind heeft wat moeite met de fijne motoriek, gezien haar leeftijd is dat volstrekt normaal. Alle andere voorwaarden zijn gunstig en aanwezig. Een ophanden zijnde groeispurt verklaart het vallen. Ik voorzie geen problemen. U hoeft maar zes keer terug te komen. Maakt u zich geen zorgen, alles wordt vergoed.”
Of ik thuis met onze dochter haar fijne motoriek wil oefenen …..
Fijne motoriek oefenen t.b.v. het huishouden
- het schrijven van het boodschappenlijstje
- de was ophangen met een knijper op het wasrek
- droge was van het wasrek afhalen
- de sokken sorteren en bij elkaar vouwen
- de onderbroeken vouwen en in de lade stoppen
- zelf brood smeren en snijden
- je drinken inschenken
- zelf fruit snijden
- zelf tandenpoetsen
- je haren kammen
- de aardappels schillen en klein snijden
- de groente of salade snijden
- doperwten eten met je handen
- met een sopje de tafel in een roterende beweging poetsen
- idem, de tegelmuren
- idem, de binnendeuren
- nadrogen met een handdoek
- de ramen insoppen en trekken
- op de knietjes de vloer dweilen
- krullen zetten bij het huiswerk van ….. eh, kruizen mag ook!
Ondertussen aan de tafel van vijf deel ik mij, samen met haar zus, een breuk. En ontleed ik een (ge)zinsverband met de oudste. Wacht eens, in de pauze kunnen we heel verantwoord de M&M’s één voor één met twee vingers uit het zakje pakken. Ik zie niets dan voordelen.
Lees ook:
- Fijne motoriek oefenen met puzzelen
- Klusjesman? Daar heb je toch kinderen voor!
- De ‘rotklusjes van het ouderschap -tag’
Hahha hoe herkenbaar……succes ermee, gelukkig lossen veel dingen zich vanzelf op! En geniet van je m&m,s
Dat is een hele lijst!
Bij ons staan de erwten wat vaker op het menu de komende tijd denk ik zo…
Hahaha ja ik ken het…!
Herken het wel.. een van de drie hield een potlood pen verkeerd vast en heeft daarvoor fysio gehad, maar netjes schrijven kon ons kind wel, ondanks dat verkeerde potloodgreep. Gelukkig komt bij ons op de bassisschool de fysio en haalt dan de kinderen uit de les die het nodig hebben;..