Een koelkast is onmisbaar. Ik denk niet dat ik daar veel aan hoef uit te leggen. Waar wel over gesproken kan en mag worden is natuurlijk welke koelkast het gaat worden. Nou kan ik wel allerlei testen gaan doen, of iemand anders. Echter krijg je dan nooit het perfecte antwoord voor jou te horen. Immers kan de koelkast iets te groot zijn of juist te klein voor het huishouden dat jij runt. Daarom is het altijd verstandig om niet blindelings af te gaan op het advies van een ander. Ga je een koelkast kopen? Lees dan deze blog om te kijken waar je op moet of kunt letten tijdens de aanschaf.

De maat

Zoals ik al aangaf is elk huishouden anders samen gesteld. Bovendien doet de een veel met een koelkast en de ander weer minder. Aangezien je zelf weet hoe jou huishouden eruit ziet en wat je met een koelkast wel of niet doet, kun jij ook het beste inschatten welk formaat belangrijk is.
Heb je een koelkast op het oog meet dan, met wat extra ruimte voor speling, de maten op waar hij zou moeten komen te staan. Past het mooi of is het op die plek toch iets te lomp voor het oog?
Heb je moeite met inschatten, neem dan plakkertjes en plak ze op de grond en in de hoogte zodat het echt zichtbaar is.

Lawaai

Persoonlijk heb ik een hekel aan apparatuur dat hoorbaar geluid maakt. Ik let dan ook meestal op het aantal decibellen dat een apparaat produceert. Ga je in een winkel kijken, vraag dan ook of ze het apparaat aan kunnen sluiten zodat je het verschil kunt horen.
Niet alleen het apparaat maakt geluid, maar ook het openen en sluiten van een deur kan een geluid geven. Let ook hierbij op, bij de aanschaf van een koelkast, of dit acceptabel is. Niets zo hinderlijk om steeds naar het irritante “POK” geluid te moeten luisteren.

Uiterlijk en innerlijk

Een koelkast is geen voorwerp dat je wekelijks of maandelijks nieuw aanschaft. Zorg er dan ook voor dat het zowel qua uiterlijk als innerlijk bij je past.
Heeft het apparaat een mooie kleur? Kan het tegen een stootje of komen er dan gelijk deuken in? Oogt het prettig?
Zodra je de koelkast open doet wil je dat al je spullen erin passen. Kijk daarom even goed of de meeste producten die je standaard in je koelkast hebt (boter, drinken, kaas- of vleeswaren, enz.) goed past. Kan de fles cola bijvoorbeeld goed in de deur staan?

Stroomverbruik

Heb je eenmaal de perfecte koelkast gevonden blijkt hij ook nog eens in de aanbieding te zijn. Lang zul je er dan niet over hoeven na te denken. Immers denk je dat je de perfecte deal gesloten hebt. Tot je de energierekening voor je neus krijgt! AU!
Let daarom ook zeker bij de aanschaf op het energieverbruik.

Stroomverbruik wordt gemeten in kilowatturen (kWh). Het jaarlijkse stroomverbruik staat groot op het energielabel (dan heet het kWh/annum) en kun je ook altijd vinden bij de specificaties. Denk je liever in euro’s? De huidige stroomprijs is €0,20 per kWh. Een simpele rekensom (kWh x €0,20) laat zien wat het apparaat je per aan stroom kost.

Slim

Als laatste kun je nog bepalen of je een slimme koelkast wilt. Met een slimme koelkast kun je de voorraad beter beheren (en dus ook voedselverspilling tegen gaan). Tevens kun je de koelkast vragen voor kook-inspiratie. Sommige slimme koelkasten beschikken zelfs over stereospeakers, een weerstation en zelfs een beeldscherm waarom je televisie kunt kijken. Tevens kan er via de smartphone app, in de gaten gehouden worden wat de voedselinname van het hele gezin is.

Hoe oud is jou koelkast?