“Mama, wat is regen?” vragen mijn zoon en dochter als het buiten flink tekeer gaat. De straat staat blank, buiten spelen gaat nu niet, wat gaan we dan doen? De moeilijke vraag beantwoorden. Moeilijke vraag en eigenlijk gemakkelijk te beantwoorden met Clementoini’s Eco systeem. Dit “Spel” laat je zien  hoe regen ontstaat. Gelukkig had ik die nog achter in de kast liggen, na het uitpakken gingen we aan de slag.

Over Clementoni

Bij Clementoni nemen ze spelen serieus. Dit Italiaanse merk produceert baby- en kinderspeelgoed met als doel spelenderwijs te leren. Speelgoed bevat een taal die kinderen begrijpen. Clementoni wil kinderen met speelgoed educatief ondersteunen tijdens het opgroeien. De speelgoedlijnen ‘Ik leer door te spelen’ en ‘Wetenschap & Spel’ stimuleren kinderen om de wereld en de wetenschap te ontdekken.

Zet je eerste stappen in de wetenschap met de scheikundedoos en microscoop of ontdek feitjes over het menselijk lichaam en elektriciteit door middel van de wetenschapsspellen. Grote kans dat je nog niet alles wist. Ook voor de allerkleinsten is er educatief speelgoed. Je kind kan leren sorteren met de sorteerbus of het alfabet leren dankzij het kleurrijke kaartspelletje. Clementoni heeft een groot assortiment speelgoed voor alle leeftijden tegen een aantrekkelijke prijs. Clementoni laat zien dat spelen en educatie prima samen gaan.

Wat is het Ecosysteem spel

Wetenschap en Spel staat er op de doos en daarin zin een grote bak met zakjes gras en bloemzaad, pipetjes een thermometer,  turf, steentjes, dammetjes en een boekje met uitleg. De bak moet op een speciale manier in elkaar en er zijn twee bakjes die je moet vullen met water en kan invriezen. De steentjes gaan rondom op de onderplaat en wat in de turf bakjes, de turf laat je opwellen in water en verdeel je over de 6 vlakken. Het middelste gedeelte is een meertje, daar doe je water in. De dammetjes plaats je zo dat het water uit het meer niet alles meteen nat maakt.

Na verdeling van de turf mogen de zaadjes geplant worden. We hebben daarna pas het meer gevuld en door af en toe een dammetje te draaien worden die zaadjes bewatert. Dan is het klaar en is het natuurlijk dagen wachten tot de zaadjes gaan kiemen. Ondertussen is het water in de andere twee bakjes wel bevroren. Het is de bedoeling dat je als de plantjes boven komen je het ijs in de blauwe bovenbak legt. Zodra de temperatuur in de onderste laag ongeveer 20 graden is en de blauwe bovenlaag gevuld is met ijs dan moet het gaan condenseren en zo kunnen de kinderen zien dat het op den duur gaat regenen. De blauwe laag heeft een soort wolken druppel effect.

Wat vinden we van het Ecosysteem spel

Het is leerzaam, maar echt een spel? Nee, wij vinden van niet, of het moet zijn dat je wachten een spel vindt. We waren wel even zoet op onze regendag met het opzetten van het eco systeem. Maar dan is het echt wachten tot na een dag of 4 er mooie sprietjes omhoog komen en dan kan je het echt laten regenen. Dat vonden de kinderen wel erg leuk om te doen, maar nadat het een keer geregend heeft is de lol er wel vanaf.

Je bent er zelf het meest mee bezig, althans bij ons wel want het spel is voor kinderen van 8 tot 14 bedoeld en die van mij zijn 6 en 8. Dus ik keek of vroeg hen te kijken of er nog wel genoeg water in zat. Nu we het “gespeeld” hebben staat hij in de tuin. We hebben het nog een keer laten regenen, maar nu het buiten weer lekker weer is spelen ze liever met hun vriendjes uit de buurt.

Lees ook: DIY ‘planten terrarium’ – maak je eigen mini ecosysteem
Lees ook: planten
Lees ook: bloemen

Wat doen jullie het liefst op een regenachtige dag?