Sollicitatiebrief – Kort maar krachtig:
Met een standaard sollicitatiebrief opmaak, niet meer dan 1 kant van een A4-tje. Recruiters en managers hebben het doorgaans veel te druk om veel pagina’s te lezen. Als je jezelf niet kunt aanprijzen op 1 A4-tje, zal hun aandacht snel verslappen.
Een goede sollicitatiebrief moet 3 delen bevatten:
- De inleiding met daarin waarom je in de vacature geïnteresseerd bent.
- Je motivatie waar je uitlegt waarom je denkt een goede fit te hebben met de vacature.
- Het slot met daarin een bevestiging van je interesse, een aankondiging naar bijgevoegd CV en documenten en een uitnodiging/bereidwilligheid om meer nader uit te leggen in een persoonlijk gesprek.
Verzorging
Voorkom type- en spelfouten. Ofschoon je echt niet afgewezen zult worden op een enkel typefoutje, belandt een slordig geschreven sollicitatiebrief veel sneller op de aflegstapel dan een nette brief. Zeker als een bedrijf twijfelt of ze je willen uitnodigen of niet. Dan kan de verzorging van je brief plots een doorslaggevend effect hebben. Immers als iemand nog niet eens de moeite neemt om even een spellingscontrole los te laten op een brief, waarom zouden we ons dan de moeite voor deze kandidaat doen?
Leg iets van de vacature, maar ook jezelf in de brief
Als je unieke vaardigheden hebt die passen bij de vacature waarop je solliciteert, waarom zou je ze dan niet vermelden? Beschrijf ook kort je karakter en waarom je goed zou passen bij het bedrijf. Bijvoorbeeld: “Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn energie en enthousiaste, open communicatiestijl, gekoppeld aan 10 jaar sales ervaring, een goede kandidaat kan zijn voor de door u opengestelde vacature.”
Jezelf aanprijzen
Ik zou zo nog een hele tijd door kunnen gaan met het geven van meer tips en pointers, maar het feit is dat sollicitatiebrief en CV alleen maar moeten uitnodigen tot het aandachtig lezen van je vaardigheden en ervaringen. En als deze een fit zijn met de vacature-eisen, is de kans dat je uitgenodigd wordt redelijk groot. Overigens, misschien als laatste opmerking m.b.t. het onderwerp uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Bestaande persoonlijke contacten wegen vaak nog zwaarder dan een goed geschreven CV en brief. Als er al iemand binnen het bedrijf waar je solliciteert werkt. Dan helpt het zeker als deze persoon je kan aanprijzen bij de recruiter en aannemend manager. Dus schroom je niet je netwerk zo effectief mogelijk te gebruiken.
Heb je nog vragen omtrent een sollicitatie(brief) stel ze gerust en ik beantwoord ze!
Lees ook: Solliciteren doe je zo, Solliciteren doe je zo – Het interview en Visitekaartjes? Studentendrukwerk denkt met je mee!
Recente reacties