Het delen van een oppas; je hoort er steeds meer over. Je deelt samen met een ander gezin een oppas, maar wat komt daar allemaal bij kijken? Waar moet je rekening mee houden? We leggen het je allemaal uit.

Hoe werkt het oppas delen?

Ouders van twee (of meerdere) gezinnen maken samen gebruik van één gedeelde oppas voor de zorg van hun kinderen. De school- en overige schema’s van de kinderen sluiten op elkaar aan zodat het ook voor een oppas werkt. De kosten kunnen jullie vervolgens verdelen waardoor je een hoop geld kan besparen.

Als eerste moet je een gezin vinden die samen met jou een oppas wil delen. Misschien heb je het er met vriendinnen over gehad en zijn die geïnteresseerd of kan je online op zoek. Als je een gezin hebt gevonden, kunnen jullie het beste even afspreken om het een en ander te door te spreken. Wat is jullie kijk op het opvoeden en wat voor oppas heb je in gedachten? Het is fijn om elkaar in dat opzicht te leren kennen. Vergeet ook niet jullie kinderen erbij te betrekken. Aangezien zij ook een hoop tijd met elkaar zullen doorbrengen, is het fijn als zij elkaar ook een beetje leren kennen.

Klikt het tussen jullie en denken jullie hetzelfde over opvoeden, dan zijn er nog een paar belangrijke dingen die je niet moet vergeten. Liggen de adressen bij elkaar in de buurt, hebben jullie dezelfde opvangdagen nodig en gaan de kinderen naar dezelfde school (of scholen die dicht bij elkaar in de buurt liggen)? Je gedeelde oppas moet natuurlijk wel in staat zijn om alle kinderen op tijd op te halen.

Samen naar een oppas zoeken

De volgende stap is om samen op zoek te gaan naar een oppas. Als het goed is hebben jullie al besproken wat jullie in een oppas zoeken. Misschien kent één van jullie al een geschikte oppas, of gaan jullie online op zoek via een oppassite zoals Sitly. 

Als jullie de ideale oppas hebben gevonden, is het van belang dat ook zij het ziet zitten om op kinderen van twee gezinnen te passen. Stel een oppas contract op waar de belangrijkste afspraken voor alle drie de partijen in staan. Wat verwacht je van elkaar en waar vindt de opvang plaats? Maar ook: wat betaal je de oppas? 

Dat laatste puntje is een belangrijke. Het oppastarief hangt af van een aantal factoren zoals leeftijd, ervaring, of ze extra taken of huishoudelijke klusjes doet en op hoeveel kinderen ze past. Het delen van een oppas betekent dat het uurtarief van de oppas omhoog gaat. Ze past immers wel op meer kinderen en ze heeft niet één gezin waar ze mee moet overleggen, maar twee. Ook de locatie heeft invloed of het uurtarief. Een oppas in Amsterdam is met €9,21 gemiddeld duurder dan het Nederlandse gemiddelde van €7,40. Schrik hier niet te veel van af, want van alle kosten die je kwijt bent, hoeft jouw gezin maar 50% te betalen.

De voordelen van het delen van een oppas

Het delen van een oppas heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • Een oppas is flexibeler dan een kinderdagverblijf. Je zit niet vast aan strikte tijden dat je kind opgehaald moet zijn.
  • Het is leuker om wat meer kinderen (van dezelfde leeftijd) bij elkaar te hebben.
  • Je hebt niet altijd de kinderen in je huis. Ze kunnen de ene week bij jou thuis komen, en de andere week bij het andere gezin.
  • Je kan overleggen met de andere ouders, wanneer je iets met de oppas wil bespreken. Het is soms fijn om een extra mening of ander perspectief te hebben.
  • Door de kosten te delen, kun je kiezen voor een oppas met betere kwalificaties, referenties en ervaringen. Ze is wat duurder, maar doordat jullie de prijs splitsen, valt het toch nog mee.

De nadelen van het delen van een oppas

Er zitten ook een paar nadelen aan het delen van een oppas die je van tevoren goed moet overwegen, namelijk:

  • Bij een BSO of gastouder heb je vaak recht op kinderopvangtoeslag. Zonder deze toeslag kan een oppas toch duurder uitvallen. Weeg goed de kosten en baten tegen elkaar af aangezien je aan de andere kant de kosten deelt.
  • Wanneer een van de kinderen ziek wordt, moet je je bedenken of je de rest van de kinderen daaraan wilt blootstellen. Bespreek dit van tevoren met elkaar af.
  • Je ontvangt kinderen uit een ander gezin bij jou thuis. Waar veel kinderen spelen, wordt het rommelig. Het betekent misschien extra dweilen of de speelgoedbak sorteren. Als je hier niet op zit te wachten is een oppas delen misschien niet zo’n goed idee.
  • Als je oppas ziek wordt, hebben twee gezinnen geen opvang. Wat dan? 

Het delen van een oppas heeft dus zijn voor- en nadelen. Het werkt alleen als jullie ideeën over opvoeding aansluiten of de kinderen op dezelfde school zitten (of in de buurt) en of het ook klikt tussen de kinderen. Maak goede afspraken en blijf goed met elkaar communiceren!

Lees ook:

Heb jij een vaste oppas?

Bron afbeelding: Pixabay