Warme droge zomers en relatief milde winters zijn een zeer geschikt klimaat voor een olijfboom. Je zult dan ook niet snel denken aan een olijfboom in Nederland. Echter met het veranderde klimaat, de juiste ras én met de nodige aandacht voor je olijfboom kan deze overleven in ons land. Lees hier meer over in dit artikel.

Olijfboom in Nederland

Een olijfboom is een rasechte zonaanbidder, ze houden van milde winters en droge zomers en staan dan ook meestal in klimaatzones 10 en 11 (denk aan Italië en Spanje). Het oostelijke deel van Nederland ligt echter in klimaatzone 7. Voor de olijfboom niet de meest geschikte situatie immers is het te koud en te vochtig. Concreet houdt dit in dat zodra de temperatuur beneden de -2° C daalt er takken zullen afsterven, bij een temperatuur van -15° C zal de hele boom zelfs af kunnen sterven. Er zijn echter varianten die bestand zijn tegen de kou en die de gemiddelde dag- nachtvorst van -7/-1 °C (klimaatzone 9) of een gemiddelde vorst nacht/dagtemperatuur van -12/-7 °C (klimaatzone 8) kunnen overleven. Het soort olijfboom in Nederland is dan ook allesbepalend.

Olea Europaea is een Latijnse verzamelnaam voor alle olijfboom rassen, uit al die cultivars de rassen die het meest geschikt zijn voor ons klimaat zijn: Picual, Lessini en Nevada. Zij hebben de eigenschap dat ze een hoge ziektebestendigheid hebben en tevens zeer winterhard zijn. Temperaturen van -15°C tot -20°C zijn dan ook geen probleem voor deze rassen. Precies wat jij nodig hebt in Nederland en te koop bij Green Bubble!

Olijfboom in huis

Olijfbomen zijn prachtig om naar te kijken en dan ook een mooie eyecatcher in je woonkamer. Zet de plant in een mooie pot op een zonnige plek en geniet er elke dag van. Er zal uiteraard een moment komen waarbij je boom zo groot is geworden dat hij niet meer in je woonkamer past en de tuin in moet. Echter voor het zover is ben je wel een paar jaar verder. In die tijd kun je de olijfboom mooi in model snoeien. Dat is vrij simpel aangezien de sierwaarde prioriteit heeft en niet de vrucht. Je hoeft dan ook geen rekening te houden bij het snoeien van nieuwe scheuten en oude takken.

Verhuizen naar de tuin

Er komt een moment dat de olijfboom te groot wordt. Dan is de tijd ook aangebroken dat hij naar buiten moet. Je doet er verstandig aan om dit niet tijdens de vorst te doen. Ten eerste graaf je je dan een breuk en ten tweede zal de boom dit absoluut niet prettig vinden.
Zet de olijfboom in de aarde en zorg ervoor dat deze zeker de eerste periode nog wat water krijgt (zoals de rest van de tuin dit ook krijgt). Na verloop van tijd heeft de olijfboom dit niet meer nodig. De boom heeft dan genoeg diepe wortels aangemaakt en zal zichzelf voorzien van water. Bedenk je dat olijfbomen niet voor niets met gemak honderden jaren oud worden.

Vruchten

Heb je een warm jaar achter de rug dat al in het voorjaar begon dan bestaat er een kans dat je olijfboom vruchten afgeven. Aan één boom zullen zowel groene als zwarte olijven komen. Dat is niet een kwestie van soort maar kwestie van tijdstip van oogsten. Zo is de groene olijf in september/oktober rijp om te plukken en laat je ze langer handen dan worden ze donkerder van kleur.

Leuk om te weten: onrijpe olijven zijn groen en bitter van smaak. Rijpe olijven zijn zwart, diep bruin of paars van kleur en worden zachter er smaakvoller.

Zou jij een olijfboom in je huis / tuin willen hebben?