Na een artikel vol met Prepaid cadeautips wordt het eens tijd voor een verdieping van het fenomeen cadeaubonnen. Hoe kom je daar nu zo bij zal je denken? Op dit moment wordt de Primera in ons winkelcentrum verbouwd en daar scoor ik eigenlijk altijd mijn cadeaubonnen. De cadeaubon- Wat is het, wat zijn de regels en wat kan je ermee? En tenslotte hoe kan je ervoor zorgen dat je de waarde ten volle benut.
Wat is een cadeaubon?
Een cadeaubon is een waardebon die de ontvanger naar eigen keuze kan besteden. Het bedrag dat door de cadeaubon wordt vertegenwoordigd heeft dezelfde functie als ruilmiddel als baar papiergeld, tot het bedrag dat is aangegeven op de cadeaubon. Een cadeaubon is beperkt inwisselbaar: alleen bij de bedrijven die zich bij dat systeem hebben aangesloten. Ook hebben veel bonnen een beperkte inwisseltijd. Was de bon oorspronkelijk een stuk bedrukt papier, in het tijdperk van elektronisch geld is het vaak een plastic pas ofwel chipkaart met een bepaald tegoed. (bron: Wikipedia)
Wat zijn de regels omtrent cadeaubonnen?
Voor iedere bon gelden weer andere voorwaarden. Deze regels worden vaak duidelijk verstrekt en staan grotendeels opgesomd op de verpakking (envelop) of achterop de card. Ook is op de site van de aanbieder hier vaak een hoofdstuk aan gewijd.
Algemene, wettelijke regels voor cadeaubonnen zijn voornamelijk opgesteld over de geldigheidsduur. Een bon zonder uitgiftedatum of geldigheidstermijn is in Nederland wettelijk onbeperkt geldig. Een bon met een uitgiftedatum is vijf jaar geldig. Een geldigheid korter dan 1 jaar, dat mag niet, tenzij de verkoper aantoont dat dit redelijk is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het tegoed alleen geldt op een festival of markt dat gehouden wordt op een bepaalde datum.
Wat kan je ermee?
Sinds het ontstaan van de cadeaubon kon je er voornamelijk producten mee kopen bij de aangesloten winkelier(s). Dit tegen de waarde van de cadeaubon. Denk hierbij aan de fashioncheque waarmee je kleding kunt uitkiezen bij meerdere modeketens.
Tegenwoordig lijkt de beleving meer centraal te staan. Je kunt met je cadeaubon een weekendje weg of een high tea boeken. Het voordeel van dit laatste is dat er geen restwaarde overblijft. Het schijnt door onderzoek van de Consumentenbond dat er jaarlijks nog voor zo’n 5 miljoen euro in de keukenlades blijft liggen. Maar dat is niet de bedoeling van je cadeau!
Tips om geen waarde te verliezen
Met stip op 1: bewaar je cadeaubonnen bij elkaar op dezelfde plek. Nooit meer zoeken naar een bon, maar het liefst meteen voorhanden hebben. Hoe vaak heb ik wel niet gehoord in een boekenwinkel: “Ach, ik heb thuis nog een bladcadeau liggen, die gebruik ik dat wel bij mijn volgende bezoek.”
Kijk vooraf naar de voorwaarden en niet alleen wat betreft de verloopdatum. Moet je de waarde ineens gebruiken of kan er resttegoed overblijven? Noteer het tegoed dan ook op de bon of card.
Door de cadeaubon vlot nadat je het hebt gekregen in te wisselen, voorkom je ook dat het in de vergetelheid raakt. Of erger nog dat de geldigheidsduur verloopt. Het is je cadeau gedaan, geniet er dan ook van!
Lees ook:
- Geld verdienen vanuit huis met kliks en enquetes
- Tien creatieve manieren om thuis geld te verdienen.
- Cadeau sparen met Bol.com select
Ik geef graag VVV bonnen als cadeau , zijn bij tal van winkels en ander soort bedrijven in te leveren.
Kunnen ze zelf iets uitzoeken of gaan doen.
Hoef je ook niet meer in één keer op te maken.
Ik vraag ze zelf eigenlijk nooit , weet ook eigenlijk niet waarom.
Graag geef ik bonnen als cadeau zodat de ontvanger echt iets uit kan zoeken naar eigen smaak. Cadeaubonnen blijven hier niet lang liggen, veel te leuk;)