Pasta maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Toch is een fout zo gemaakt en kan dat een recept geheel verpesten. Zo kan ik nog steeds janken om mijn laatste lasagne die te veel naar bloem smaakte. De juiste consistentie aan ingrediënten is dan ook erg belangrijk. Aangezien we hier in Nederland vooral de aardappel recepten van onze (groot)ouders hebben overgenomen is het dan ook des te fijner dat er steeds meer kookboeken op de markt komen die inspelen op de buitenlandse keuken. Recentelijk is het boek Pasta Grannies uitgebracht. Een kookboek vol met geheime familierecepten van oma’s uit heel Italië.

Pasta Grannies

Pasta GranniesTen eerste is het belangrijk om te weten dat de echte nonna (Italiaans voor oma) de pasta maakt uit de losse hand. Meten en wegen is dan ook ver te zoeken. Gelukkig weet de schrijver van dit boek de getallen te ontfutselen, ideaal voor de beginnende pasta-maker (me, me, me!).

Ook met de ingrediënten is het even goed kijken wat je nodig hebt. De bloem die wij hier in de winkel kennen is namelijk anders dan waar de Italianen mee werken. De meeste Italianen werken met:

  • 00-bloem – zero zero – farina di grano tenero
    Dit is een extra fijn gemalen zachte tarwebloem met 9-11% gluten. In 90% van de gevallen wordt deze bloemsoort gebruikt voor eierpasta.
  • Durumtarwe
    Dit is een afzonderlijke soort en ook meteen de hardste tarwesoort. Durumtarwe wordt verkocht in twee soorten: grof gemalen gries, dan is het korrelig, en fijner gemalen fijne bloem (semola di grano duro rimacinata), en dan is het makkelijker in gebruik.
  • Oergranen en speciale meelsoorten
    Andere meel- en deegsoorten zijn natuurlijk ook voor pasta te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan boekweitmeel.

In het boek wordt duidelijk omschreven welk soort je het beste kunt gebruiken bij welke pasta.

Verschillende pasta’s

In het boek zijn verschillende pasta recepten te vinden. Hierin leer je stap voor stap hoe je het gerecht moet maken. Van pasta tot en met de eventuele kaastopping (in het noorden van Italië meestal parmidiano reggiano (Parmezaanse kaas) en in het zuiden en midden van Italië pecorino (geitenkaas).

Hier in Nederland valt de Grano Padano erg op in de schappen, deze kaas is een prima alternatief voor de parmidiano reggiano. De Grano Padano is doorgaans iets goedkoper omdat het toch net iets anders gemaakt wordt. De echte kaas- of pastakenner zal het smaakverschil proeven.

Conclusie

Pasta GranniesIk houd van kookboeken met een verhaal. Pasta Grannies sluit dan ook geheel aan op mijn behoeften. De recepten zijn goed te vinden, duidelijk uitgelegd en voorzien van mooie foto’s. Ideaal voor de momenten waarop je even geen zin hebt in een heel verhaal, maar juist snel iets wilt klaar maken. Ben je echter inspiratieloos voor een gerecht of wil je juist meer leren over de Italiaanse keuken, dan sla je het boek open en begin je ontspannen te lezen. Grote kans dat je al snel de zin hebt om de keuken in te springen.

Informatie

Pasta Grannies
Auteur: Vicky Bennison
ISBN: 9789045219578
Uitgeverij: Karakter Uitgevers Bv