Dit jaar staat onze vakantie in het teken van uitjes in eigen land. Enerzijds door Corona en anderzijds door onze recente verhuizing/verbouwing. Om er toch een knallende vakantie van te maken ben ik op internet gaan zoeken naar uitjes waar we nog nooit geweest zijn. En dan blijkt maar weer dat je helemaal niet ver weg hoeft te gaan om wat nieuws te ontdekken. Of moet ik zeggen wat ouds te ontdekken? Want in het preHistorisch dorp in Eindhoven draait het allemaal om oudheid…

preHistorisch dorp

Na een uurtje rijden komen we aan op de parkeerplaats van het preHistorisch dorp. We parkeren de auto op de aangegeven parkeerplaats en lopen vervolgens het pad af dat ons naar het openluchtmuseum leid. Na een aantal passen zien we aan de linkerkant palen staan die als afzetting voor het park zijn bedoeld. Doordat de palen niet allemaal perfect zijn biedt het ons de kans om er al door heen te spieken. Het enthousiasme daarmee wordt alleen maar versterkt. Nu lopen de kinderen niet meer maar hollen ze naar de entree.

De entree is gebouwd in het Tolhuys, een gebouw uit de vroegmoderne tijd (1.550-1.650 na christus). Omdat er nog een aantal mensen voor ons staan die het park ook in willen, vergapen wij ons aan de attributen die er allemaal liggen (en te koop zijn). Al voor we het goed en wel door hebben mogen we onze tickets laten zien. We krijgen een museumgids toegereikt en de kinderen mogen meedoen aan een Queeste door het verleden.

Jagerskamp

Vuur maken en speren gooien

Bij binnenkomst van het preHistorisch dorp besluiten we op de plattegrond te kijken en te beginnen in het oudste gedeelte van het museum: de steentijd. Hier leefden jagers en verzamelaars zo’n 250.000 – 5.300 voor Christus. Onze aandacht wordt getrokken door een vrouw die vertelt hoe er vuur gemaakt kan worden door middel van stenen. Ze doet het voor en moedigt het publiek aan om ook een setje stenen te pakken om het te proberen. Het is natuurlijk even oefenen maar dan vliegen de vonken er vanaf.

Nadat er een aantal vonken zijn gemaakt en een van de kinderen zichzelf pijn doet, besluiten ze dat het speerwerpen ook wel erg interessant is. Heel veel is het niet: een houten staaf / paal met daarop een speerpunt en een houten varken dat je mag raken. Blijkt dat iets te makkelijk te zijn dan geef je het varken een duw en mag je het proberen met een bewegend doelwit. Nadat we allemaal 3 keer hebben gegooid besluiten we een kijkje te nemen bij de grafheuvels en de heilige boom.

De Romeinen in Nederland

Nabij de heilige boom komen we uit bij de kruidentuin uit in de Inheems-Romeinse tijd (50 voor Christus en 500 na Christus). De kruidentuin is leuk om even door heen te lopen, maar al voor ik dat goed en wel klaar heb zijn de kinderen alweer verder. Hun interesse is namelijk gewerkt door gehamer op een werkbank. We besluiten eerst de Runderhoeve, een gebouw dat is gebouwd in de periode 0 – 100 na Christus, te bewonderen. Er ligt een soldatenuniform en heel veel huiden van dieren binnen.

koeienhuiden in het preHistorisch Dorp Eindhoven

 

Nadat we binnen zijn uitgekeken worden we uitgenodigd om een fibula te maken. Dit is een historisch gebruiks- en siervoorwerp, dat dienst deed als sluitspeld voor kledingstukken. Met de voorwerpen die ze uit die tijd beschikbaar hadden werd er gehamerd, gebogen en gefrunnikt om het voor elkaar te krijgen. Ofschoon ik al vele sieraden van mijn verloofde heb mogen ontvangen, was het echter deze keer het eerste sieraad dat hij daadwerkelijk zelf heeft gemaakt. Erg bijzonder!

fibula gemaakt

Tijd van de eerste boeren

Vanuit de Romeinse tijd maken we weer een sprongetje naar het verleden. We gaan namelijk de woningen en leefstijl bekijken van de eerste boeren. Deze leefden in de Bronstijd & IJzertijd (5.300 – 500 voor Christus). In dit gebied zien we een langschuur, werkschuurtje, kleine huisje, een varkenskraal (helaas zijn de echte varkens eruit vanwege Corona), een schapenboerderij en een leemput. De grafheuvel en de heilige eik die we eerder hebben gezien, horen ook uit deze tijd. Helaas lopen er geen mensen rond hier en is veel dicht. We lezen daarom de bordjes extra goed en bestuderen de boel aandachtig.

klein huis in het preHistorisch Dorp Eindhoven

Vroegmoderne tijd / late middeleeuwen

Vanuit de brons- en ijzertijd lopen we regelrecht naar Herberg Den Bonten Os (een gebouw uit de vroegmoderne tijd) om ons te laten bedienen. Van alle indrukken, het spelen en wandelen hebben we wel dorst gekregen. Op het marktplein, aangrenzend, is van alles te beleven uit de vroegmoderne tijd en de late middeleeuwen. De dorst bij de kinderen is nog niet gelest of ze zijn al van tafel af om verder te ontdekken. Wij aanschouwen alles vanaf de tafel.

Bij de vroegmoderne tijd (1.568 – 1.648 na Christus) behoren ook het de kapel, het pottenbakkershuis en de receptie (waar ik al eerder over had geschreven). Van de late middeleeuwen (1.000 – 1.568 na Christus) zijn er een ambachtshuis, smederij en middeleeuwse feesttent te bewonderen.

Vroege middeleeuwen

Nadat we de moderne drankjes op hebben, betalen we en besluiten we het laatste stukje van het museum te bewonderen. We komen uit in de vroege middeleeuwen. Als eerste zien we een arena, waar op dat moment niet veel te doen is. Wel staan er een paar stokpaarden en dresseren de kinderen er naar hartenlust op los. Het is geen gezicht en we besluiten daarna om maar snel verder te gaan.

We komen een ouderwets schijthuis tegen en ik doe mijn best om een flinke drol te leggen, uiteraard bescheuren de kinderen zich van het lachen.

schijthuis in het preHistorisch Dorp Eindhoven

Deze is natuurlijk niet echt in gebruik, maar grappig is de foto wel.

Na de gekkigheid bij het schijthuis lopen we door naar de boogbaan, waar we een paar pijlen schieten. Er blijken een paar natuurtalenten te zijn en we merken dat sommigen maar beter niet in de oorlog terecht kunnen komen.
Vanuit de boogbaan lopen we door naar het laatste gebouw dat we gaan bekijken in het openluchtmuseum: de adelijke hoeve.

preHistorisch Dorp Eindhoven

Onze ervaring

Tijdens onze vakantie hebben we de nodige uitstapjes gemaakt naar diverse musea. Ook voor onze vakantie hebben we al meerdere musea aangedaan, zowel in Nederland als in Italië, Duitsland, België en Luxemburg. Ofschoon we te horen kregen dat onze tieners het in dit park mogelijk niet zo naar hun zin zouden hebben, hebben wij het preHistorisch park juist als beste park tot nu toe ervaren. De afwisseling tussen zien, lezen, ervaren en doen is zo goed op elkaar afgestemd dat het echt de moeite waard is om eens langs te gaan.

Vooral het speerwerpen en het pijl en boog schieten vonden de kinderen geweldig. De fibula’s liggen op de kast en worden zo nu en dan op oude kleren gedragen. Een mooi aandenken aan deze geweldige ochtend.

Corona-maatregelen

Door COVID-19 is er nu een ochtend- en middagprogramma om langs te komen. Wil je een bezoekje brengen (echt doen) dan kun je kiezen voor een ochtend- of middagbezoek: van 09:30 tot 13:00 uur of van 13:30 tot 17:00 uur. Je hebt vervolgens ruim drie uur de tijd om het museum te verkennen. Dat klinkt weinig maar wij hebben alles op ons dooie gemakje kunnen bewonderen en ervaren.

Ben jij al eens in het preHistorisch dorp geweest?