Toen Miranda en ik voor de eerste keer ergens gingen eten, kwam ik tot de ontdekking dat ze vegetariër is. In die prille eerste weken vraag je jezelf als fervent vleeseter wel vaker af of dat wel gaat werken. Tja, het is een periode van gewenning en twijfel. Maar een vegetariër en vleeseter samen door een deur blijkt geen probleem. Zolang je maar accepteert dat de ander vlees wel of juist niet eet. Sterker nog, naarmate de jaren vorderden, ben ik de vegetarische levensstijl steeds meer en meer gaan waarderen. Maar in een showdown tussen Vegetarisch en Vlees, wie zou het winnen?

Vegetarisch vs. Vlees. Wat is gezonder?

Mensen hebben namelijk veel minder vlees nodig dat je denkt. Volgens het Voedingscentrum maximaal 500 gram per week. Met name vanwege het groeiend bewijs dat het eten van veel “rood vlees” (vlees van runderen, geiten, varkens, schapen) en bewerkt vlees (vlees dat voor verkoop bewerkt is door te marineren, roken, zouten, drogen, etc) de kans op verschillende vormen van kanker kan vergroten. Ook is de relatie met diabetes type 2 en hart- en vaataandoeningen bewezen. Wit vlees (vlees van kip, vis en ander gevogelte), daarentegen lijkt minder schadelijke effecten te hebben. Daarvoor is vlees natuurlijk wel een belangrijke bron van vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Ook bevat het belangrijke mineralen, proteïne en vet. Echter deze bouwstenen kun je ook bij een vegetarisch dieet binnen krijgen, maar dan zonder de verhoogde gezondheidsrisico’s. Een meer vegetarische levensstijl is dan ook de gezondere keuze.

Vegetarisch vs. Vlees. Wat is beter voor het milieu?

Spellenavond met diverse hapjes: pinda’s, snoepjes, popcorn, chocolade, kaasblokjes, nachochips met dip en Stegeman Cervelaat balletjes Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Deka, Dirk, Jan Linders voor € 2,09 (90 gram)

Voor een vegetarische levensstijl heb je natuurlijk heel wat akkerland nodig om je groente te verbouwen. Terwijl je voor koeien, schapen, varkens en andere dieren ook de nodige hectare grond nodig hebt. Maar voor welke van de twee heb je nu meer grond nodig. Ook hier is een vegetarische levensstijl de duidelijke winnaar. Afgezien van de ruimte die dieren in beslag nemen, eten ze enorme hoeveelheden voer voor relatief weinig vlees. Het agrarisch oppervlak dat hiervoor gebuikt wordt, is vele malen groter dan het oppervlak dat voor producten voor menselijke consumptie wordt gebruikt. Vegetarisch eten is dan ook de milieu bewustere keuze. 2 tegen 0 voor de vegetarische levensstijl

Vegetarisch vs. Vlees. Wat is lekkerder?

Welke van de twee levensstijlen de lekkerdere levensstijl is, is natuurlijk een gevaarlijke vraag. Vleeseters zullen zeggen dat vlees met vlag en wimpel een van de lekkerste gerechten is die je kunt kregen en daarmee de totale winst naar vlees schrijven. Vegetariërs zullen natuurlijk argumenteren dat groentes net zo lekker kunnen zijn, dan wel niet lekkerder. Omdat wij bijna dagelijks vegetarisch koken, met zo nu en dan een stukje vlees voor mij en de kinderen, kan ik zeggen dat ze beide gelijk hebben. Ik noem dit dan ook een gelijkspel.

Conclusie

Het lijkt erop dat de vegetarische levensstijl net zo lekker is het eten van vlees, maar dan veel milieubewuster en gezonder. Dat is misschien waar, maar….vlees is voor een vleeseter zoals ik vooral heel lekker! En ondanks het feit dat bewerkt vlees niet heel gezond blijkt te zijn, staat er bij onze wekelijkse spelletjesavond bijna altijd een stukje worst of een bitterbal op tafel. Maar dan geen heel groot stuk worst of bergen bitterballen. Daarom vinden wij de producten van Stegeman vaak erg prettig. Ze hebben niet alleen de worst of het gerookte vlees dat ik lekker vindt, het is ook verkrijgbaar in relatief aangename porties. Zoals de recentelijk uitgeprobeerde gedroogde worst. Erg lekker! Mocht je toch overduidelijk willen kiezen voor vegetarisme, dan heeft Stegeman overigens ook een ruim aanbod aan vegetarische producten, waaronder ook vegetarische hamburgers. Ook voor een vleeseter zijn deze erg lekker hoor!

Foodybox

Elk kwartaal ontvang ik de nieuwe Foodybox boordevol lekkere drankjes, hapjes en ingrediënten in ruil voor culinaire inspiratie. Hierbij probeer ik altijd zoveel mogelijk rekening te houden met iedereen, door lekkere maar ook makkelijke recepten te bedenken. En door zo nu en dan eens aan het milieu te denken.

Welke levensstijl heb jij? Vegetarisch of vleeseter? Of toch iets ertussen in?